Çocuk Meclisi’nden Bildiri: "Barış İçin Dua Ediyoruz"

Güncelleme Tarihi:

Çocuk Meclisi’nden Bildiri: Barış İçin Dua Ediyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2015 16:55

Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi üyeleri, “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü”nde yayınladıkları bildiride çocuk haklarını hatırlatıp dünyaya barış çağrısında bulunarak, "Barış için dua ediyoruz" dediler.
Ankara Büyükşehir Belediyesi 20. Dönem Çocuk Meclisi üyesi çocuklar ile çeşitli okullardan gelen ilkokul öğrencileri, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 20 Kasım 1989’da kabul edilişinin yıl dönümünde Sıhhiye’de bulunan Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi binası önünde bir bildiri okudu. 20 yıl önce kurulan ve ilk çocuk meclisi özelliği taşıyan Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi’nin 20. Dönem Başkanı Ayşe Dila Karakaya, Çocuk Meclisi üyeleri adına yaptığı açıklamada, büyüklere “Çocuk Hakları Sözleşmesi”ni hatırlatarak, çocukların isteklerini dile getirdi. Karakaya, Türkiye’de Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 27 Ocak 1995 tarihinde yürürlüğe girmesinin hemen ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından 23 Nisan 1995 tarihinde Çocuk Meclisi’nin kurulduğunu ve tüm dünyaya örnek bir çalışma sergilendiğini belirtti. “Çocuk Hakları demek, insan hakları demektir. İnsan hakları gibi çocuk hakları da doğduğumuz andan itibaren sahip olduğumuz yasal haklardır ve ayırım yapmaksızın bütün çocuklar içindir” diyen Karakaya, tüm dünyada yaşanan savaşlara dikkat çekerek şunları kaydetti:
“Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde ’dil, din, ırk, köken ayırımı yapılmaksınız tüm çocuklar eşittir’ denmişse de dünyada hala çocuk haklarının tam anlamıyla uygulandığını söyleyemiyoruz maalesef. Savaşların hala tüm hızıyla devam ettiği dünyamızda haklarımızın korunması da gittikçe zorlaşıyor. Savaşlar, en çok biz çocukları etkiliyor ve hala her gün yüzlerce, binlerce çocuk hayatını kaybediyor, sakat kalıyor, ailelerini kaybediyor, öksüz, yetim kalıyor. Ülkelerini terk etmek zorunda kalan mülteci çocuklarla ilgili her gün acı haberler duyuyoruz. Hala pek çok çocuk, savaşın ortasında yaşamaya çalışıyor. Yoksulluk ve açlık sınırında en temel hakkımız olan ‘yaşamak’için mücadele veriyor. Bu nedenle barış hepimizin ortak dileği ve bunun için dua ediyoruz.”
BÜYÜKLERE “KARARLARA KATILIM HAKKI” ÇAĞRISI
Çocukların kendisi ile ilgili kararlarda görüşlerini ifade edebilecekleri ve kararlara katılım haklarının Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde yer aldığını hatırlatan Ayşe Dila Karakaya yetişkinlere, “Lütfen fikirlerimize önem verin. Bizim de pek çok konuda görüşümüz olduğunu, sorularımıza gerçekçi cevaplar aradığımızı, saygıyı hak ettiğimizi anlayın ve unutmayın” çağrısında bulundu.
Karakaya, “Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi’nin seçilmiş Meclis üyeleri olarak ve bizlere katılan arkadaşlarımızla birlikte bugün bir kez daha Çocuk Hakları Günümüz kutlu olsun diyor ve tüm büyüklerimizi çocukları daha çok önemsemeye, ihmal etmemeye, sorumluluk almaya çağırıyor, geleceğin büyükleri olarak çocukluğumuzu sağlıklı geçirmenin önemini anlamalarını rica ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
"OKUL DEĞİŞİKLİKLERİNDE BİZİM DE GÖRÜŞÜMÜZÜ ALIN"
Çocuk Meclis üyeleri, daha sonra “Çocuk Hakları ve Katılım Hakkı” başlığı altında yaptıkları grup çalışmasında çıkan sonuçları okudu. Çocuklar, ailelerin kendi beklentilerine göre aldıkları okul değişikliği kararlarında çocukların da beklenti ve görüşlerinin alınmasını, sınav sisteminde değişiklikler yapılırken çocukların karşılaştıkları zorlukların çocukların gözünden dinlenmesi gibi çok sayıda taleplerini sıraladılar.
Çocuk Meclisi üyeleri, daha sonra Çocuk Meclisi önünden geçen vatandaşlara, “Çocuk Hakları ve Katılım Hakları” ile ilgili sorular yönelttiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!