Cebeci emin ellerde

Güncelleme Tarihi:

Cebeci emin ellerde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2023 15:53

*Hürriyet Ankara’nın ‘Cebeci’ye sahip çık’ başlıklı manşeti ses getirdi. Hem Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) hem de Ankara Kent Konseyi (AKK), Cebeci Asri Mezarlığı’nda incelemelerde bulundu.

Haberin Devamı

AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Topluma mal olmuş, emeği geçmiş bu önemli isimlerin ailesi, bütün Ankara’dır. Burası bir mezarlık değil, Ankara’nın kültür mirası. Bütün Ankaralıların gidip ziyaret etmesi gerekiyor” dedi.

Hürriyet Ankara okuru Zafer Ş. Gürsoy, Cebeci Asri Mezarlığı’nda yatan birçok önemli ismin mezarının ‘içler acısı halde’ olduğuna dikkat çekerek, pazartesi günü yayınlanan ‘Burada Okur Yazar’ köşesinden özetle şöyle seslenmişti:
“Sonuç alamadığım, tamir ve bakımını yaptıramadığım mezarlar var. Maalesef kamu kurumlarına yaptığım başvuru neticesinde, ‘Mezar üstü bakımı mezarlık sahiplerine ve akrabalarına ait, alt yapı devlete ait’ cevabı ile karşılaşıyorum. Sayın Cahit Sıtkı Tarancı’nın mezarı yabani otlar içindeydi. Kendi ellerimle otları temizleyip, mezarlığı açığa çıkardım. Ancak mezarın mermerlerinin ve yazılarının bakımının yapılması da lazım. Amacım, bu konuda bir haber desteği ile kamu kurum ve kuruluşlarının (dernekler ve vakıflar da dahil) değerlerimize sahip çıkmalarına küçük bir hareket sağlamak.”

Haberin Devamı

BU İSİMLERİN HER BİRİ BİZİM KÜLTÜREL MİRASIMIZ

Cebeci emin ellerde

AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, bu haberin ardından bakım-onarım bekleyen mezarların tespiti için önceki gün Cebeci Asri Mezarlığı’na gitti. ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın talimatıyla bu ziyarete, ABB Mezarlıklar Daire Başkanı Köksal Bozan da eşlik etti. Vecihi Hürkuş, Makbule Atadan, Cahit Sıtkı Tarancı, Hasan Ali Yücel, Nevzat Tandoğan gibi çok sayıda önemli ismin Cebeci Asri Mezarlığı’nda yattığını belirten AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Topluma mal olmuş, emeği geçmiş bu önemli isimlerin ailesi, bütün Ankara’dır. Burası bir mezarlık değil, Ankara’nın kültür mirası. Bütün Ankaralıların gidip ziyaret etmesi gerekiyor” dedi. Yılmaz, ayrıca şunları söyledi:

HÜRRİYET ANKARA’YA VE ABB’YE TEŞEKKÜR ETTİ

“Tarihte yer etmiş isimlerin, hikâyeleri ve eserleri nasıl toplumsal mirasımızsa, onların yattığı kabirler de kültürel mirasımızdır. Kentimize gelen turistler eminim ki topluma katkı sunmuş bu isimlerin de kabirlerini görmek istiyor. Dünyanın birçok yerinde topluma mal olmuş insanların kabirlerine yapılan ziyaretler aslında bir turizm konusudur. Kültürel mirasımız ve toplumumuza hizmet etmiş değerlerimizin hikâyeleriyle, eserleriyle beraber kabirlerine de sahip çıkılması Ankara Kent Konseyi’nin tavsiye kararları arasındadır. Bu isimlerin, kabirlerinin daha bilinir hale gelmesi, kentimize gelen ziyaretçilerin kabir yerlerini kolay bulması ve ziyaret edebilmesini sağlamak amacıyla farkındalık çalışmamızı yürüteceğiz. Toplumun bir ferdi olarak, tarihe ismini yazdırmış, dünyaya ve ülkemize katkı sunmuş isimlerin kabirlerini de ziyaret edelim. Bu isimlerin her biri, bizim kültürel mirasımız. Konuyu gündeme taşıyan Hürriyet Ankara’ya ve her zaman gerekli hassasiyeti gösteren ve incelemelerde bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürlerimi sunarım.”

Haberin Devamı

İZİN ALMADAN HİÇ KİMSENİN KABRİNE DOKUNAMIYORUZ

Cebeci emin ellerde

AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Cebeci Asri Mezarlığı’nda bulunan Mehmet Rifat Börekçi, Mevhibe İnönü, Reşit Galip, Mustafa Necati, Vasıf Çınar, İbrahim Refik Saydam, Cahit Sıtkı Tarancı ve Sabiha Gökçen gibi pek çok ismin kabrini ziyaret ederek ABB Mezarlıklar Daire Başkanı Köksal Bozan’dan bilgi aldı.

ABB Mezarlıklar Daire Başkanı Köksal Bozan ise mezarlıkta tüm bakım ve onarımların büyük bir özen ve titizlikle yapıldığını vurgulayarak, “Yaklaşık 150 yıldır var olan Cebeci Asri Mezarlığı’nda adeta tarih yatıyor ve 250 bine yakın kabir bulunuyor. Bu kabirlerin arasında toplumumuza hizmet etmiş, tarihe tanıklık eden isimlerin de mezarı yer alıyor. Cebeci Asri Mezarlığı’nda yaklaşık 20 personelimizle birlikte mezarlığın günlük tüm bakım işlerini gerçekleştiriyoruz. Mezar üstü bakımı, mezarlık sahipleri ve akrabalarına ait. Dolayısıyla izin almadan hiç kimsenin kabrine dokunamıyoruz. Öte yandan, mezarlığın tarihi dokusundan ötürü mezarlık içerisinde bulunan duvarlara da kesinlikle müdahalede bulunmuyoruz. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Sayın Mansur Yavaş, mezarlıkların bakımı noktasında yüksek bir hassasiyete sahip. Gerekli tüm çalışmalar yapılmakta. Pazartesi günü Hürriyet Ankara’da yer alan haberle birlikte bir kez daha gerekli incelemelerde bulunduk. Kültürel mirasımıza sahip çıkma noktasında toplumumuzun göstermiş olduğu hassasiyet de oldukça önemli” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Cebeci emin ellerde

Cebeci emin ellerde

 

Cebeci emin ellerde


Konuyu gündeme getiren Hürriyet Ankara okuru Zafer Ş. Gürsoy da ziyarete eşlik etti. Gürsoy, çağrısının hızlı bir şekilde karşılık bulmasından ötürü memnuniyetini dile getirdi.



BAKMADAN GEÇME!