Çayır tırtılına karşı faydalı böcek

Güncelleme Tarihi:

Çayır tırtılına karşı faydalı böcek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2022 01:39

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakülkesi’nde özellikle ayçiçeği alanlarını olumsuz etkileyen ‘çayır tırtılı’na karşı iki faydalı böcek üretildi. Laboratuvarda üretilen böcekler, çayır tırtılı ile mücadelede başarılı oldu.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Özkan, laboratuvarda ürettikleri iki faydalı böceğin çayır tırtılı zararlısına karşı mücadelede başarılı olduğunu belirterek, “İlaçtan çok daha etkili mücadele mümkün. Bizim iki faydalı böceğimiz çayır tırtılı zararlısına karşı çok etkili olarak kullanılabilir” dedi. Özkan, Trakya Bölgesi ay ayçiçeği üretim alanlarının yaklaşık yüzde 4'ünde görülmeye başlanan çayır tırtılı zararlısı hakkında bilgiler verdi. Zararlının bir dişisinin 400 tane yumurta bıraktığını ve yılda 5 döl verdiğini söyleyen Özkan, “Çayır tırtılı diye sıklıkla duyuyoruz. Aslında ayçiçeği güvesi olarak biliniyor. Neden bu 'zararlı' önemli. Epidemi yapmaya başladı. Çok yoğun, çok büyük zarar vermeye başladı. Aslında tüm böcekler için bu potansiyel var. Bu böceğin bir dişisi 400 tane yumurta bırakıyor ve yılda 5 döl veriyor. Eğer ki her şey uygun olursa her tarafı kaplayabilir. Aslında bu bütün canlılar için böyledir. Ekolojik dengede bunların faydalıları olduğu için baskı altına alınıyor” dedi. Prof. Dr. Özkan, çözüm yolunun faydalı böceklerin kitle halinde üreterek zararlılara karşı kullanılması olduğunu belirtti. Öğrencileriyle birlikte laboratuvarda üretim yaptıklarını belirten Özkan, “Gelişmiş olan ülkeler bunun farkında ve birçok mücadele yöntemi var. Bunları deneyeceksiniz, eğer ki bunlardan sonuç alamıyorsanız ilacı son çare olarak kullanacaksınız. İki tane mücadele yöntemi var gelişmiş ülkelerde. Bir kültürel önlemler bir de biyolojik mücadele” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

YANLIŞ TARIM POLİTİKASI

Çayır tırtılı zararlısının ortaya çıkma nedenlerini sıralayan Prof. Dr. Kaya, yaşanan durumun üç nedeni olduğunu belirtti. Bu zararlının göç yoluyla veya küresel iklim değişikliği nedeniyle de çoğalmış olabileceğini ifade eden Kaya, asıl nedenin ise yanlış tarım politikaları olduğunu aktardı. Tarım ilaçlarının orantısız kullanımında zararlı böceklerin öldürülebileceğini ancak onlarla beraber faydalı böceklerin de yok olabileceğini anlatan Özkan, tarımda yaşanan sorunların sadece ilaçla çözülemeyeceğini vurguladı. İlaca bağımlılığın azalması gerektiğini söyleyen Özkan, “Bunlar bilinçli kullanıldığında zararlıyı öldürebilir ama faydalıyı da öldürebiliyor. Dolayısıyla faydalılar ölünce zararlılar daha fazla artmış oluyor. Biz tarımda en son çare olarak kullanmamız gereken tarım ilaçlarını, ilk çare olarak kullandığımız zaman sorunu daha da büyütüyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!