Büyükşehir’de ’istifa ettir sıyrıl’ dönemi

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehir’de ’istifa ettir sıyrıl’ dönemi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2009 00:00

Doğalgaz Genel Müdürü’nün istifasının ardından, habercileri döven Büyükşehir Belediyesi Genel Koordinatörü Burhan Yazar da istifa etti. Daha önce ASKİ, ANFA, BELSO, BELPA genel müdürlerinin de olaylı bir şekilde değişmesi akıllarda soru işareti yarattı.

DOĞALGAZ Genel Müdürü’nün istifasının ardından, habercileri döven Büyükşehir Belediyesi Genel Koordinatörü Burhan Yazar da istifa etti. ASKİ, ANFA, BELSO, BELPA genel müdürlerinin de olaylı bir şekilde değişmesi akıllarda soru işareti yarattı.

2007 Şubat’ında ANFA Genel Müdürlüğü ve Ankaraspor Başkanlığı yapan Hilmi Gökçınar’la ters düşen Gökçek, Gökçınar’ı istifa ettirdi. Ardından 2007 Ağustos’unda susuzluğun faturası dönemin ASKİ Genel Müdürü İhsan Fincan’a çıktı ve Fincan da yerinden oldu.

2008 de bürokratlara uğursuz geldi. Birbiri ardına patlayan yolsuzluk skandalları yüzünden önce BEL-PA Genel Müdürü Yalçın Beyaz, ardından BELSO Genel Müdürü Çetin Cin istifa etmek zorunda kaldı. Son olarak yedi gencin ölümüyle sonuçlanan doğalgaz faciasını ardından Başkent Doğalaz Genel Müdürü Veysel Karani Demir istifa etti.

Büyükşehir Belediyesi’nin bürokratlarının usulsüzlükleri örtmek ve Başkan Gökçek’i işin dışında tutma amaçlı olduğunu iddia eden CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, "Her istifanın tek sorumlusu vardır. O da bu göreve bürokratları getiren Melih Gökçek’tir" dedi.

"Ankara ve Ankara halkı Gökçek ve adamlarıyla yönetilmeyi hak etmiyor" diyen Bingöl şöyle konuştu:

"Başkent’i yöneten belediye kadrolarında uzun süredir garip şeyler oluyor. Kurmuş olduğu haremini besleyen belediye bürokratı Yalçın Beyaz suçüstü yakalanıp istifa etti. Sonrasında portakalın posasından bile istifade eden Çetin Cin deşifre olunca istifa etmek zorunda kaldı. Beceriksiz bir yönetim anlayışıyla ASKİ Genel Müdürü istifa etti. Sonrasında tüm Türkiye’yi yasa boğan insanların gözyaşlarına boğulmasına neden olan yedi gencimizin doğalgaz kaçağı nedeniyle kaybını olağanüstü çirklinleştirerek son derece düzeysiz bir şekilde kamuoyuna duyuran kişi istifa etti. Ardından 10’larca sabıkasının olduğu ortaya çıktı. Nihayet Gökçek’in kadim dostu, sırdaşı, ancak kamuyounun ne yaptığını anlayamadığı Genel Koordinatörü saldırgan ve çirkin tavırlarıyla deşifre oldu ve istifa etti.

Özellikle son iki istifa son dönemlerde kayıplara karışan Gökçek’i koruma amaçlıdır. Ancak bu beyhude bir çabadan öteye gitmez çübkü kamuoyu Gökçek’in balonun patladığını görmüştür. En az istifa edenler kadar o bürokratları o noktaya getiren Gökçek de sorumludur ve derhal istifa etmelidir."

Saldırı Meclis gündeminde

HABERCİLERE yönelik yapılan saldırı TBMM’ye de taşındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş’in Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması için verdiği yazılı önergesinde şu sorular yer aldı:

Sizin de ikamet ettiğiniz Keçiören bölgesinde içki sattıkları için esnaflarımız ve görevini yapan basın mensuplarımız Keçiören ve Ankara Büyükşehir Belediyesi görevlileri tarafından saldırıya maruz kalarak dövülmektedirler. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Keçiören Belediyesi’nde hukuk dışı, mafya yöntemlerimi geçerlidir?

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Keçiören Belediyesi bürokrat ve görevlileri, esnaflarımıza, basın mensuplarına saldıracak cüret ve cesareti nereden almaktadırlar?

Gelen tepkiler üzerine olaya adı karışan Burhan Yazar’ın istifa etmesi sorumluluğunu ortadan kaldırmayacağına göre, halkında yapılan işlemler nedir?

Olaya adı karışan Ankara Büyükşehir Belediyesi Asfalt İşleri Koordinatörü Burhan Yazar’ın daha önce Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından ruhsatsız silah ticareti yaptıkları iddiasıyla gözaltına alındığı iddiası doğru mudur?

Saldırıya uğrayan, dövülen esnaf ve Gazetecilerden, her iki belediye başkanınız tarafından özür dilenmemesini nasıl karşılıyorsunuz?

Basın meslek örgütleri ayakta

KANAL D ekibine yapılan saldırıya meslek örgütlerinden de kınama geldi. İşte habercilere yapılan çirkin saldırıya meslektaşlarının tepkisi:

Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay: "Bu hukuk dışılığı belgeleyen gazeteci arkadaşlarımıza emrindeki görevlilerle birlikte şiddet uygulamıştır. Böylesine açık bir saldırıyı saklayamayacağını anlayan Büyükşehir Belediyesi söz konusu saldırganın bu görevden istifa ettiğini duyurmuştur. Son sıralarda Büyükşehir Belediyesi’nde suça bulaşanlar, yılbaşı gecesi doğalgaz zehirlenmesi sonucu ölen yedi genç ile ilgili sorumlu kişi de aynı yolu seçmişti. Başkan Adayı Melih Gökçek’i korumak için görevlerinden ayrılmaktadırlar. Bu yetmez, yasa dışı, hukuk dışı işlere bulaşanlar hakkında yasal işlem başlatılmalı cezalandırılmalıdırlar. Bu kişi kapsam alanı dışındaki evinin bulunduğu sokağı nasıl asfaltlamakta, bundan Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek’in bilgisi ve onayı yok mudur?"

Parlamento Muhabirleri Derneği: "Kameraman arkadaşımız PHKD Derneği Başkanı Durak Doğan ve muhabir arkadaşımız Gamze Dondurmacı’nın görevlerini yapmak dışında hiçbir fiil içinde olmamalarına rağmen Burhan Yazar ve adamları tarafından engellenmeleri, hakarete ve şiddete uğramaları ancak ’haydutluk’ tanımıyla açıklanabilecek bir davranıştır. Bu türden saldırıların biz gazetecileri görevimizi yapmaktan geri durdurmayacağını belirtiyor, saldırının sorumlularını şiddetle kınıyor, yapılanın cezasız kalmaması için yetkilileri göreve çağırıyoruz."

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği: Arkadaşlarımıza saldıran Burhan Yazar ve adamları, basına karşı olan tavrın son göstergesi oldu. Bu saldırılar bizi yıldırmayacak aksine görevimizi daha iyi yapmamızı sağlayacaktır. Görevini yaparken saldırıya uğrayan üyemiz Durak Doğan’ın yanındayız. Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Koordinatörü Burhan Yazar’ı ve paralı adamlarını şiddetle kınıyoruz. Başkentte mağdur bırakmadığı, herkese aynı adalet hoşgörüyü gösterdiği söyleyen Sayın Gökçek’ten Veysel Karani’deki kararlılığını bu konuda da sergilemesini temenni ediyoruz.

Profesyonel Haber Kameramanları Derneği: Profesyonel Haber Kameramanları Derneği görevini yaparken saldırıya uğrayan üyemiz Durak Doğan’ın yanındadır. Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Koordinatörü Burhan Yazar’ı ve paralı adamlarını şiddetle kınıyoruz.

G-9 Gazeteciler Platformu: "Kameraman arkadaşımız PHKD Derneği Başkanı Durak Doğan ve muhabir arkadaşımız Gamze Dondurmacı’nın görevlerini yapmak dışında hiçbir fiil içinde olmamalarına rağmen Burhan Yazar ve adamları tarafından engellenmeleri, hakarete ve şiddete uğramaları ancak ’haydutluk’ tanımıyla açıklanabilecek bir davranıştır. Bu türden saldırıların biz gazetecileri görevimizi yapmaktan geri durdurmayacağını belirtiyor, saldırının sorumlularını şiddetle kınıyor, yapılanın cezasız kalmaması için yetkilileri göreve çağırıyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!