Bu kış soba can almasın

Güncelleme Tarihi:

Bu kış soba can almasın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2022 15:18

Ankara’da özellikle akşam saatlerinden itibaren hissedilen soğuk havalar, soba kullanımını arttırdı. Peki soba alırken, kurarken nelere dikkat edilmeli. Sobalar için hayati önerileri tarihi Sobacılar Çarşısı’nda aradık...

Haberin Devamı

Bu kış soba can almasın

Ulus’ta bulunan tarihi Sobacılar Çarşısı’nda hareketli günler yaşanıyor. Geçen senelere göre bu yıl soba satışlarında artış yaşandığını dile getiren sobacı esnafı, vatandaşları kurulum, kullanım ve baca temizliği konularında uyardı. Ulus Sobacılar Çarşısı esnafından Serkan Soyalp ve Yüksel Kaymak, şunları söyledi:

Bu kış soba can almasın

BACAYA RÜZGÂR GÜLÜ

“Soba kullanırken en temel noktalardan biri soba ile kurulumunda kullanılan malzemelerin kaliteli olması. Aynı şekilde baca temizliği de oldukça önemli. Temizliği yapılmayan bacalar, zehirlenmelere neden olabilmekte. Zehirlenmelerin önüne geçmek için bir de sobaya kömür eklerken içinde yanan kömürün tamamen bitmesi beklenmeli. Kömür tam tutuşmadan soba uyutulmamalı. Bacaya ‘fırfır’ dediğimiz ‘rüzgâr gülü’ baca pervanesi takılmalı. Lodos, fırtına gibi olumsuz koşullarda sobalar yakılmamalı. Kısaca baca temizlenmeli, bacaya rüzgar gülü takılmalı, boru kısa tutulmalı, yanan kömüre de kömür eklenmemeli.

Haberin Devamı

Bu kış soba can almasın

MERDİVEN ALTINA DİKKAT

Sadece soba yakarken ve kullanırken değil, soba ile kurulumunda kullanılan malzemeler de son derece önemli. Dökümünün orijinal olmasına, kova ve iç yeleğin çelik olup olmadığına iyice bakılmalı. Merdiven altı ürünlere dikkat edilmeli. Söz konusu insan hayatı olduğunda her zaman için bilinçli ve sorgulayıcı olmakta fayda var. Vatandaşlar, bu yüzden alacakları sobayı yerinde görüp inceleyip ona göre karar versinler.”

Bu kış soba can almasın

SOBA SATIŞLARINDA YÜZDE 50 ARTIŞ

Haberin Devamı

Sobacı esnafı, geçen seneye oranla soba satışlarının arttığını söyleyerek, “Avrupa’da yaşanan doğalgaz sıkıntısı haberleri, çoğu kişiyi soba kullanımına yöneltti. Satışlarda yaklaşık olarak yüzde 50’lik bir artış var. Aynı artış fiyatlara da yansıdı. Yuvarlak sobalar bin TL’den başlıyor, kuzineler de bin 200 ila 3 bin 750 TL arasında. Eski döküm sobaların yeni modelleri ise 3 bin 500’den başlayıp 7 bin TL’ye kadar çıkıyor” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!