Borç çıkmazına kanun çözümü

Güncelleme Tarihi:

Borç çıkmazına kanun çözümü
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2018 10:02

Hürriyet Ankara’nın gündeme getirdiği üniversite hastanelerinin saplandığı borç batağına haberler ses getirdi.

Haberin Devamı

Kamuoyunda ‘torba yasa’ olarak bilinen Katma Değer Vergisi Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu’ndn geçti. Üniversite hastanelerinin borçlarının yapılandırmasına ilişkin düzenlemeler içeren yasaya göre, ilaç ve tıbbı malzeme alımından kaynaklı ödemeler, Maliye Bakanlığı öncülüğünde yapılacak. Hastanelerin borçları yapılandırılarak 2020’den itibaren 60 ay vadeli olarak geri tahsil edilecek. Düzenlemeyi değerlendiren Üniversite Hastaneleri Birliği Başkanı ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, “Bu destekle hizmetin verilememe noktasına gidiş durmuş oldu” dedi. Aynı finansal sıkıntıların yaşanmaması için 6 Nisan 2016 tarihli Ekonomi Kordinasyon Kurulu (EKK) kararlarının uygulanması gerektiğini işaret eden İbiş özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

HİZMET AKSAMASININ ÖNÜNE GEÇTİK

“İlaç ve tıbbi malzeme borçlarını Maliye Bakanlığı belli indirim ve vadelerle ödeme taahhütü veriyor. Bu borçları Bakanlık karşılayacak ancak, 2020’den itibaren de 60 ay içerisinde vadeli olarak bizden tahsil edecek. Sonuç olarak biz de geri ödemiş olacağız. Şu anda en büyük sıkıntı tıbbi malzemenin alınamaması ve hizmetin verilememesi noktasına doğru gidişti, bunu durdurmayı başardık. Bu karar bizi tıbbi malzeme alma yönünden rahatlatacak. Ancak üniversite hastanelerinin borçlanmasında hastanelerdeki hizmet bedellerinin 10 yıldır artırılmamış olması, denge tazminatı diye bir ödemenin üniversite hastanelerinden alınması gibi birçok neden var. Bu durumun kalıcı olarak çözülmesi için 2006’nın nisan ayında alınan EKK kararlarının uygulanması gerekiyor.”

HABERLERİN ARDINDAN MALİYE BAKANLIĞI HAREKETE GEÇMİŞTİ

Üniversite hastanelerinin yöneticileri ve hastanelere malzeme tedariği sağlayan firma yetkilileri sürecin başından itibaren Hürriyet Ankara’yı arayarak yaşanan durumun ayrıntılarını paylaşmıştı. Üniversite hastanelerinin ve tıbbi-medikal malzeme tedarik eden firmaların içinde bulunduğu durum her geçen gün daha da trajik bir boyuta taşınırken, Hürriyet Ankara’nın haberlerinin ardından sorunun çözümü için adım atılmıştı. Maliye Bakanı Naci Ağbal harekete geçerek üniversite hastanelerinin yetkilileriyle bir araya gelmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!