Beşinci tat umami

Güncelleme Tarihi:

Beşinci tat umami
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2016 16:32

Hawaii’de 1985 yılından düzenlenen Umami Uluslararası Sempozyumu’nda terim olarak kullanılmasıyla birlikte beşinci temel tat olarak kabul edilen umami; tatlı, tuzlu, ekşi ve acının aksine herkes tarafından bilinmiyor.

Haberin Devamı

İlk kez Japon kimya profesörü Kikunae İkeda tarafından bulunan umami, hoşa giden tat ve lezzetli anlamına geliyor. Umami hakkında bilgi veren Diyetisyen Arzu Şen, şunları söyledi:
“Dil ve ağzın her bölgesindeki tat alma cisimciklerinin hepsi umami tadını bulundukları yerden bağımsız olarak tespit edebiliyor. Özellikle tuzla tadı belirginleşiyor. Umamiyle ilk anne sütünde karşılaşıyoruz. Bu tadı yakaladığımız besinler arasında balık, kabuklu deniz hayvanları, terbiye edilmiş et, sebzelerden; mantar, olgun domates, ıspanak, kereviz, kuşkonmaz, mayalanmış ve yıllanmış besinlerden özellikle peynir, soya sosu, karides ezmesini sayabiliriz.”

SİGARA VE ALKOLE DİKKAT

Tat alma duyusu kaybına karşı da uyaran Şen, şöyle devam etti:
“Tat alma duyumuz yaşlanma, bazı ilaçların kullanımı, radyoterapi, nörolojik hastalıklar, vitamin ve mineral eksiklikleri, sigara ve alkol kullanımı, enfeksiyon durumlarına bağlı olarak azalabiliyor. Nasıl sağlıklı, dengeli, düzgün beslenmek önemliyse, tatları sonuna kadar keşfederek beslenmek de bir o kadar önemli ve keyifli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!