Belediyeden önce inkar sonra itiraf

Güncelleme Tarihi:

Belediyeden önce inkar sonra itiraf
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2007 00:00

Belediye dün ilk kez Başkent’te ishal vakalarının arttığını açıkladı ancak öğleden sonra kendisini yalanladı.

BAŞKENT’te bir süredir kulislerde dolaşan "ishal vakalarında artış" iddialarıyla ilgili dün belediye iki çelişkili açıklama yaptı. Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Fatih Hatipoğlu, dün sabah Anadolu Ajansı’na Başkent’te "ishal vakalarında artış olduğunu" açıkladı. Ancak Hatipoğlu, öğleden sonra "Başkent’te ishal vakalarında artış görülmediği"ni savundu.

Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ishal vakalarında artış görüldüğünü belirterek, "Bunların Ankara Çayı etrafındaki sebze yetiştiriciliği ve içinde koli basili de dahil çeşitli mikrop barındıran kuyu sularından kaynaklandığı belirlendi" dedi.

Bölgede, çiğ tüketilen sebze üretimi yapılan bahçeler bulunduğunu belirten Hatipoğlu, şunları kaydetti:

"Özellikle yaz mevsiminde bu sebze ve meyveler daha çok tüketiliyor. İshal vakalarında da artış görülmesi üzerine, gerek valilik gerekse diğer ilgili kurumlar olarak yapılan incelemede, ishalin bu bahçelerde yetiştirilen ve çiğ olarak tüketilen sebzelerden kaynaklandığı kanısına varıldı. Buralarda bu ekimin yasaklanması için ilgililere gerekli uyarılar yapılarak, önlemler alındı ama buna rağmen yine ekim yapan vatandaşlarımız var. Bunların çiğ sebze ve meyve yerine, pişirilerek yenilen baklagil ya da patlıcan türü ürünlere geçilmesini öneriyoruz."

Sulamanın dereden yapılmasının sağlık açısından risk taşıdığına dikkat çeken Hatipoğlu, bölgedeki kuyuların çoğunda da koli basiline rastlanıldığını bildirdi.

SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ

Ancak Anadolu Ajansı öğleden sonra yeni bir haber geçerek Hatipoğlu’nun "sözlerine açıklık getirdiğini" bildirdi.

Habere göre, Başkent’te ishal vakalarında artış görülmediğini öne süren Hatipoğlu, "Denetimler, olası sağlık sorunlarını önlemeye dönüktür" dedi.

Ankara Çayı çevresindeki bahçelerdeki meyve ve sebzelerin kuyu suyu ile sulandığını hatırlatan Hatipoğlu, burada büyük bölümü ruhsatsız olan kuyular ile diğer bölgelerdeki kuyulardan elde edilen sular nedeniyle bir sağlık sorunu yaşanmaması için sıkı bir denetim süreci başlattıklarını bildirdi.

Hatipoğlu, "Belediyede 50 yıldır kuyu sularının hijyenine yönelik bir çalışma yapılmamış ve kuyular kontrol edilmemişti. Bu çerçevede yapılan çalışma, halkın sağlığını korumaya yöneliktir" dedi.

Ruhsatsız kuyular

YENİMAHALLE’nin pilot bölge seçilerek kuyuların tek tek incelendiğini ifade eden Hatipoğlu, ilk incelemede kuyuların yüzde 98’inin ruhsatsız olduğunun ortaya çıktığını bildirdi. Yasal işlem başlatıldığını ve çalışmanın tüm Ankara’nın geneline yayılacağını ve ruhsatsız kuyuların faaliyetine izin verilmeyeceğini ifade eden Hatipoğlu, "Belediye öncülüğünde oluşturulan Su ve Gıda Güvenliği Koordinasyon Kurulu, üreticileri tek tek saptayarak tespit tutanağı tutuyor. Arazide üretilen ürün, sulama durumu, arazinin durumu, kuyunun ruhsatlı olup olmadığı, Ankara Çayı’na olan mesafesi saptanarak, kayıt altına alınıyor. İnceleme tamamlandığında konuya ilişkin alınan kararlar doğrultusunda, yeni yaptırımlar uygulanacak" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!