Aynı istikrarla devam etmemiz şart

Güncelleme Tarihi:

Aynı istikrarla devam etmemiz şart
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2020 00:17

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Ankara’daki koronavirüs vakalarıyla ilgili, “Son 2 hafta içinde yarı yarıya azaldı” açıklamasını değerlendiren Prof. Dr. İsmail Balık, “Bu, kurallara uymaya başladığımızı gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önceki gün düzenlenen Bilim Kurulu toplantısının ardından Ankara’da bir süredir aşağı doğru ivmelenmeye başlayan koronavirüs tablosuna ilişkin sevindirici bir haber daha verdi, “Hasta sayısı son 2 hafta içinde yarı yarıya azaldı” dedi. Hürriyet Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, hasta sayısındaki düşüşü, “Ankaralıların kurallara uymaya başladığının kanıtı” şeklinde değerlendirdi. Balık, şu bilgileri paylaştı:

Aynı istikrarla devam etmemiz şart


TEDBİRLER KALABALIKLAŞMAYI ÖNLEDİ

“Ankara genelinde hem alınan tedbirler hem de sıkılaşan denetimler, kalabalıklaşmanın önüne geçmeyi başarmış gözüküyor. Bireysel olarak da, Ankaralılar kurallara daha sıkı riayet etmeye başladı. Bunu kendi gözlemimle de söyleyebilirim. Bu durum vaka artış hızını düşürmemizi sağladı. Ankaralılar kurallara uyduğunda vakaları ne kadar hızlı düşürebildiğini görmüş oldu.

SON HASTAYA KADAR BAĞLI KALMALIYIZ

Aynı şekilde yaşadığımız süreç, kuralsızlığın vakaları ne kadar hızlı artırabildiğini de bize kanıtlamış oldu. Sürecin başında Ankara vaka sayıları açısından alt seviyelerdeydi. Sonra arttı, şimdi ise yeniden düşüyor, düşecek de inşallah. Başarının sırrı, anlık değil uzun süreli tedbire bağlı kalmaktan geçiyor. Başarının devamı için aynı istikrarla devam etmemiz şart. Bu istikrarı son hasta hastaneden taburcu olana kadar sürdürmemiz gerekiyor. “

Aynı istikrarla devam etmemiz şart

HÜRRİYET ANKARA’DA GÜNDEME GETİRMİŞTİK

“Geldiğimiz noktada tedbirler bu kadar önemliyken, artık bu tedbirlere uymayan kişilere hiç taviz verilmeden ceza kesilmesi gerekiyor. 2 hafta önce Hürriyet Ankara gazetesine yaptığım değerlendirme de vakalar da aşağı yönlü bir kıpırdanma ve stabilleşme olduğunda bu uyarıyı gündeme getirmiştik. Kurallara uyarsak vakaları düşürebileceğimizi gündeme taşımıştık. 2 hafta boyunca bu kurallı yaşamı sürdürmeyi başarmışız ve bu durum verilere yansımış gözüküyor.”

Aynı istikrarla devam etmemiz şart


ETKEN UNSURLAR FİLYASYON VE ERKEN TEDAVİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önceki gün düzenlenen Bilim Kurulu toplantısının ardından Ankara’nın güncel koronavirüs talbosuna ilişkin özetle şunları söyledi: “Ankara’da hasta sayısı son 2 hafta içinde yarı yarıya azaldı. Bunu hastanelerimizdeki yoğunluğun azalışından da anlamak mümkündür. Son 10 gün içinde günlük hasta sayısı yüzde 60’a yakın oranda azaldı, son haftada vaka sayısı yüzde 24.8 düştü. Testlerin erken sonuçlanması, tedaviye daha erken başlanması, filyasyon ekiplerinin arttırılıp filyasyon süresinin kısaltılması, temaslı takibi ve izolasyon, semptomlulardan hızla numune alınması ve izolasyon etkili olan ve bilinen unsurlardır. Yoğun bakımda yatan hasta sayımız da ağır hasta sayımızda da azalmış oldu. Ankara’da servis yatak doluluk oranı yüzde 50.1, yoğun bakım doluluk oranının yüzde 76.5, ventilatör doluluk oranının ise yüzde 25.8 oldu.”

BAKMADAN GEÇME!