Atölyeler açılacak ustalar yetişecek

Güncelleme Tarihi:

Atölyeler açılacak ustalar yetişecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2020 00:32

Güdül’ün ünlü leblebisinin yok olmaması için üç yeni atölye açmaya hazırlanan Güdül Belediyesi, gençlere eğitim verip ustalar yetiştirecek. Atölyelerde üretim bakır ocaklarda, eski tezgâhlarla yapılacak. Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, “Güdül leblebisinin yok olmasına izin vermeyeceğiz, nostaljisiyle yaşatacağız” dedi.

Haberin Devamı

Güdül Belediyesi, ilçede şu anda sadece bir atölyede üretimi yapılan leblebinin yok olmaması için gençlerin de yer aldığı yeni bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda ilçedeki Leblebiciler Sokağı’nda üç dükkân kiralayan belediye, Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle gençlere leblebi üretimi ile ilgili eğitim verecek. Ardından bu dükkânlarda leblebi üretim atölyesi açacak. Atölyelerde üretim, bakır ocaklarda, eski tezgâhlarla yapılacak. Projeyi Hürriyet Ankara’ya anlatan Güdül Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, şunları söyledi:

NOSTALJİSİYLE YAŞATACAĞIZ

“Leblebi zamanında Güdül’de insanların önemli bir geçim kaynağıymış. İstanbul’da 200 atölye bulunuyorken Güdül’de 50 tane atölye varmış. Zamanla üretim azalmış. Şu anda sadece bir atölye var ve günlük talebe göre üretim yapıyor. Kaybolmaya yüz tutan bu değerimizi tekrar canlandırıp ekonomiye kazandıracağız. Güdül leblebisinin yok olmasına izin vermeyeceğiz, nostaljisiyle yaşatacağız. Leblebiciler Sokağı’mızda üç tane dükkân kiraladık. Burada üretimimiz fabrikasyon değil, eski orijinal haliyle olacak. Bakır ocaklarda, eski tezgâhların olduğu bir üretim şekliyle nostaljik üretim devam edecek.

İŞ SAHİBİ OLACAKLAR

Leblebi üretimini maalesef çok bilen yok. Halk Eğitim Müdürlüğü ile birlikte kurslar açacağız. Birkaç usta var, onların da ustalığından faydalanacağız. Gençleri leblebi ustası olarak yetiştireceğiz. İş sahibi olacaklar, üretim yapıp gelir elde edecekler. Eğitimlerle başlayacaktık ancak pandemiden etkilendik. Bu sene ilkbaharda üretimi başlatmayı hedefliyoruz. Birisi Güdül merkezde, diğeri Boyalı Mahallesi’nde iki tane kadın kooperatifimiz de var. Leblebinin kurumsal marka olması için özel ambalaj yaptırıp destek verdik. Güdül leblebisine İstanbul, İzmir gibi illerden de çok talep var.”

FARKI, NOHUTU VE KAVURMA YÖNTEMİ

Haberin Devamı

Başkan Yalçın, Güdül leblebisinin diğer leblebilerden farkını ise, “Nohutu bizim burada ekilen nohutlardandır. Tam leblebiye uygun bir nohuttur. Bakır ocakta, odun ateşinde kavrulur ve tadı farklıdır. Çorum’a da saygı duyuyoruz, çeşitleri var ve kendi kulvarlarında yürüyorlar. Bizimkisi sade orijinal bir leblebi” şeklinde anlattı.

Atölyeler açılacak ustalar yetişecek

Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın Güdül leblebisinin yok olmaması için yaptıkları çalışmayı Hürriyet Ankara muhabiri Murat Yılmaz’a anlattı.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!