Aşırı yağışta beton etkisi

Güncelleme Tarihi:

Aşırı yağışta beton etkisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2015 01:05

İklim Uzmanı Önder Algedik, kentte son günlerde etkili olan ve birçok yerde selle sonuçlanan aşırı yağışlarla ilgili, “ Bu kadar asfalt, bu kadar beton olmasaydı yağışları bu kadar kötü yaşamayacaktık” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin 15 yıl önce saldığı emisyonların etkisini bugünlerde gösterdiğine dikkat çeken İklim Uzmanı Önder Algedik, bu durumun sonucu olarak da aşırı yağışları gösterdi.
Ankara’da son günlerde yaşanan şiddetli yağmurlarının asfalt ve beton etkisinden kaynaklandığını belirten Önder Algedik, “Beton ve asfaltla çevrilen şehirlerde suyun sadece yüzde 10’u toprağa geçiyor. Ama kırsalda toprak suyun yüzde 50’sini emiyor. Toprakla suyun buluşmasını keserseniz aşırı iklim olayları daha şiddetli olur” dedi.
Emisyon miktarındaki artışın aşırı iklim olaylarının baş sorumlusu olduğunu dile getiren Algedik, Türkiye’de sağanak şeklinde yağan yağmurların temmuz ayında da sürebileceğine dikkat çekti. Şehirlerin asfalt ve betonla kaplanmasının çok ciddi etkiler yarattığını söyleyen Algedik, “Bu kadar ağaç keserseniz doğayı kaybedersiniz. Toprağın suyu emme kapasitesini öldürürsünüz. Bu kadar otomobil ve termik santral yaparsanız aşırı iklim olaylarının yaşanmasına sebep olursunuz” diye konuştu.
Asfalt ve betonun dengeyi aşırı şekilde bozduğunu belirten Algedik, şunları söyledi:

Haberin Devamı

TOPRAK SUYLA BULUŞAMIYOR

“10 yıl önce bilimin ‘olacak’ dediği için şaşırdığımız şeyleri bugün yaşamaya başladık. 15 yıl önceki emisyonların etkisini bugün görüyoruz. Türkiye 1990 yılına göre emisyonlarını yüzde 110 arttırdı. Bu nedenle aşırı iklim olaylarının etkisi daha yüksek oluyor. Bu kadar asfalt, bu kadar beton olmasaydı yağışları bu kadar kötü yaşamayacaktık. Toprak artık, suyla buluşamıyor. Beton ve asfaltlı bir kent suyun sadece yüzde 10’unu toprağa geçiriyor. Ama normalde doğada, kırsalda toprak yüzde 50’sini emiyor.

ETKİLERİ GİDEREK KATLANIYOR

Toprakla suyun buluşmasını keserseniz aşırı iklim olayları daha kötü olur. Doğa bu kadar kömürü, asfaltı ve betonu kabul etmiyor. Temmuz ayında bunların daha şiddetli olacağını öngörüyoruz. Yozgat ve Kırşehir gibi daha küçük şehirlerde de sağanak yağışlar oldu.
Ancak İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler bu etkileri katlanarak yaşıyor. Şu anda yağmur daha sık ve şiddetli yaşanıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!