Ankara'ya esmer ekmek uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Ankaraya esmer ekmek uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2012 00:00

Halk Ekmek Genel Müdürü İlkbahar, Başkentlileri esmer ekmeğe karşı uyardı.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, Başkentlileri esmer ekmek aldatmacasına karşı uyardı. İlkbahar, “Bazı firmalar kakaoyu yakıp sulandırarak unun içine katıyor” dedi. Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, bazı firmaların ürettikleri ekmeğe katkı maddesi ilave ederek, daha sağlıklı olduğu için tercih edilen “tam buğday” ekmeği gibi göstermeye çalıştığını iddia etti. İlkbahar, halk arasında ekmeğin renginin koyulaştıkça daha sağlıklı olduğu yönünde yaygın bir düşünce oluştuğunu söyledi.

Kavram kargaşası var

Bu düşüncenin yanlış olduğunu vurgulayarak buğday ile unda koyu bir renk olmadığına dikkati çeken İlkbahar, bazı firmaların ekmeği renklendirmek için katkı maddeleri kullandığını savundu. Katkı maddeleri kullanılarak elde edilen bu ekmeklerin insan sağlığı açısından zararlı olabileceğine dikkati çeken İlkbahar, bu durumun mutlaka araştırılması gerektiğini kaydetti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tam buğday ekmeğini yaygınlaştırma çalışmaları yaptığını hatırlatan İlkbahar, “Bakanlık, simsiyah bir ekmek demiyor. Bu ekmeğin adı da yok, kimisi tam buğday, kimisi esmer ekmek, kimisi light diye satıyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Esmer ekmek moda oldu

“İnsanlar arasında esmer ekmek modası var” diyen İlkbahar, kendilerini rakip olarak gören firmalar olduğu için piyasadaki esmer renkli ekmekleri inceletmek gibi bir girişimde bulunmayı doğru bulmadıklarını söyledi. Esmer ekmeklerin Hıfzıssıhha’ya gönderilip inceletilebileceğini belirten İlkbahar, bu durumun insan sağlığı açısından önemli olduğunu kaydetti. Renk farkının nereden kaynaklandığının sorgulanması gerektiğinin altını çizen İlkbahar, şunları kaydetti:

Sağlık göstergesi değil

“Zararlı mı faydalı mı öğrenilmeli. Çünkü böyle bir un yok. Mesela çavdar ekmeğini çıkarıyoruz, onun rengi de beyaz. Kepeğin tamamı içinde bulunan tam buğday ekmeğinde, 100 kilogram buğdaydan 95 kilogram un elde ediyorsunuz. Ekmek koyulaştıkça sağlıklı olduğunun düşünülmesi yanlış. İçinde bir takım olmaması gereken katkı maddeleri sebebiyle bu hale geliyor. Ekmeğin renginin koyu olması sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor.”

Haberin Devamı

"İŞ, EKMEK, ÖZGÜRLÜK VE FRANCALA" YAŞAR SÖKMENSÜER'İN YAZISI

Kavrulmuş malt unu ve karamel

Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamit Köksel ise ekmeği tam buğday unundan veya yüksek kepek ilave edilmiş undan yapılmış göstermek için ekmeğin pişirmeden önce yüzeyinin kepekle kaplandığını veya ekmeğin rengini koyu gösterecek bazı maddeler ilave edildiğini kaydetti. Bu maddelerin başında koyu kavrulmuş malt unu ve karamel geldiğini dile getiren Köksel, “Bu maddeler Türkiye’de ve diğer birçok ülkede renk vermek amacıyla çeşitli gıdalarda kullanılmaktadır. Ancak son yıllarda kullanımları daha dikkatli ele alınmaktadır. Çünkü bu girdiler sağlık üzerinde olumsuz etkileri olan akrilamid, hidroksimetil furfural gibi maddeler içermektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

EKMEKTE YENİ DÜZENLEMELER

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!