Ekmekte yeni düzenlemeler

Güncelleme Tarihi:

Ekmekte yeni düzenlemeler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2012 18:03

Ankara Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar, “1 Temmuz’dan itibaren ekmekte yeni standartların uygulanması tüketicinin menfaatine olacak. Yapılacak kontroller çok önemli, cezadan öte yönlendirici olması lazım” dedi.

Haberin Devamı

Ekmekte kepek oranını artıran, tuz oranını azaltan ve satışlara dönük yeni standartlar getiren düzenlemeler, uygulamaya konulmak için yürürlük tarihi 1 Temmuz bekleniyor. Ankara Halk Ekmek Genel Müdürü ve Endüstriyel Fırıncılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali İlkbahar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekmekteki yeni düzenlemelerin insan sağlığının devamlılığını sağlamak amacıyla yapıldığını ve bunun tamamen tüketicilerin yararına olduğunu söyledi.

Tuz oranı düşecek

Bu kapsamda 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere ekmekte tip 550 un yerine kepek oranı yüksek 650 randımanlı un kullanacağını hatırlatan İlkbahar, ekmekteki tuz oranınında yüzde 1,75’ten yüzde 1,5’a düşürüleceğini ifade etti. Tam buğday ekmeğinin ekmek satışı yapılan yerlerde zorunlu olarak bulunacağını, kasap, manav gibi yerlerde de ekmek satılmayacağını anlatan İlkbahar, ekmeğe dönük getirilen yeni standartların uygulanmasının tüketicinin menfaatine olacağını bildirdi. İlkbahar, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

Destek verilmeli

“Yalnız burada bir ayrıntıyı atlamamak lazım. İlk uygulamalarda elde olmayan, kasti olmayan bazı aksaklıklar olabilir. Bu bir geçiş sürecidir, bu geçişte hem üreticilere hem ekmeği satan yerlere en önemli desteğin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yapacağı kontrollerle verilmesi lazım. Yapılacak kontroller burada çok önemli, bu kontrollerin cezalandırıcıdan öte yönlendirici olması lazım.

Marketlerdeki üretim taşınmalı

Bazı büyük marketlerde ekmek üretildiğine de dikkat çeken İlkbahar, bu konuya bir çözüm getirilmesi gerektiğini söyledi. Büyük marketlerin içerisinde yapılan ekmek üretimini doğru bulmadıklarını ifade eden İlkbahar, buralarda çok büyük miktarlarda üretim yapıldığını, büyük makineler bulunduğunu herhangi bir arıza durumunda, içeride alışveriş yapan insanlar dikkate alındığında sıkıntı yaşanacağını söyledi.

Bina altına ruhsat verilmemeli

Büyük bir marketlerin başka bir yerde bağımsız fırın kurabileceğine ve üretimi orada gerçekleştirip satış yapabileceğine işaret eden İlkbahar, bunun hem hijyen hem de insan güvenliği açısından önemli bir konu olduğunu kaydetti. İlkbahar, bina altlarındaki fırınlara da bundan sonra ruhsat verilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!