Ankara’nın müsilajı kuraklık olabilir

Güncelleme Tarihi:

Ankara’nın müsilajı kuraklık olabilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2021 00:23

Ankara Sanayi Odası (ASO) 2. OSB ve ASOB-ÇEV, iklim değişikliği karşısında sanayicinin üretirken çevreyi, doğayı, kaynakları koruma anlamında neler yapacağının konuşulduğu ‘Sanayinin Yeşil Rotası’ başlıklı bir toplantı düzenledi.

Haberin Devamı

Yakın gelecekte kenti bekleyen en büyük tehlikenin ‘kuraklık’ olduğunun altını çizen İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı, ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Baran Bozoğlu, Ankara’nın Riyad’a benzeyebileceğini söyledi. Bozoğlu, özetle şöyle devam etti:

PLANLAMA YAPILMALI

“Tüketim azalmadığı için içme ve kullanma suyu Kızılırmak’tan sağlanıyor. Bu büyük bir pompaj maliyeti demek. Tıpkı Marmara Denizi’ndeki müsilajda olduğu gibi birden patlak veren sorunlar oluşabilir. Ciddi bir kuraklık yaşanabilir. Su havzalarında buharlaşma büyük artış gösteriyor, tüm bunlar bir risk. Hızlı bir problemle karşılaşabiliriz. Hiç vakit kaybetmeden sanayi ve tarımın su tüketimini azaltacağı bir planlamaya başlaması gerekiyor. Tarımsal su kullanımı Türkiye ortalaması yüzde 74 düzeyinde. Bu oran Ankara’da da çok yüksek. Su kaynaklarımızı büyük oranda tarımsal sulamada kullanılıyoruz. Bu konuda gerekli kurumların denetimlerini yapması ve damlama sulama gibi yöntemlere üreticileri yönlendirmesi gerekli. İklim değişikliğine uyum sağlamalıyız. Sanayi tesislerinin atık suyu tekrar kullanmasının çalışmasını yapması lazım. Şu an Türkiye’de atık suların sadece yüzde 2’si tekrar kullanılıyor. Sanayi tesislerinin buna öncülük etmesi gerekiyor. Bunları yapınca su tüketimi azalacak, azaldığında kuraklıktan daha az etkileneceğiz.”

Toplantıda çevre uzmanı Özge Kepenek, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü-Ticaret Uzmanı Ceren Fırat ile çevre projesi danışmanı Kağan Çevik de konuşma yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!