Ankaralı tekstilciler ihracatta atağa geçti

Güncelleme Tarihi:

Ankaralı tekstilciler ihracatta atağa geçti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2020 23:51

Ankaralı tekstilciler, koronavirüs salgınının etkisini gösterdiği yılın 8 aylık döneminde ihracat atağına geçti. Ocak-ağustos döneminde Başkent’teki hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 2.4 katına çıkarak 104.1 milyon dolara ulaştı.

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Birliği ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre COVID-19 salgınının dünya genelinde etkili olduğu 8 aylık dönemde Ankara'dan yapılan genel ihracatta azalma oldu. Geçen yılın ocak-ağustos döneminde Başkent’ten 5.2 milyar dolarlık ihracat yapılırken, bu yılın aynı döneminde dış satım yüzde 7.54 azalışla 4.8 milyar dolara geriledi. Ocak-ağustos döneminde toplam ihracattaki azalmaya karşın bazı sektörlerin satışında artışlar oldu. Bu süreçte ihracattaki artışta ilk sırayı yüzde 134.5 artışla ‘hazır giyim ve konfeksiyon’ sektörü aldı.

HAZIR GİYİM 104.1 MİLYON DOLARA ULAŞTI

Geçen yılın 8 aylık döneminde 44 milyon 397 bin dolarlık dış satıma imza atan ‘hazır giyim ve konfeksiyon’ sektörü temsilcilerinin, bu yılın aynı dönemindeki ihracatı 2.4 katına çıkarak 104.1 milyon dolara ulaştı. Bu sektörü yüzde 40.9 artışla ‘fındık ve mamulleri’, yüzde 40 yükselen ‘kuru meyve ve mamulleri’ ve yüzde 39.4 artan ‘deri ve deri mamulleri’ sektörleri izledi.

Ankaralı tekstilciler ihracatta atağa geçti


TİCARET ÇİN’DEN TÜRKİYE’YE KAYDI

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, COVID-19 salgını nedeniyle hazır giyim ve konfeksiyon sektöründeki ticaretin, Çin’den Türkiye’ye doğru kaymaya başladığını söyledi. Tekstil sektöründe Türkiye’nin avantajlarının olduğunu ve bunların iyi kullanılması gerektiğini belirten Karakuş, “İhraç edilen ürünlerin içinde önlük, maske, tulum gibi salgınla mücadelede kullanılan malzemeler de var. Gelecek dönemde sektörün ihracatının artacağına inanıyorum” dedi. 

Ankaralı tekstilciler ihracatta atağa geçti


ÜÇ SEKTÖRDE AZALMA OLDU

Söz konusu dönemde Ankara'nın toplam ihracatında aslan payını alan ve ihracatın yaklaşık yüzde 40'ını oluşturan, ‘makine ve aksamları’, ‘otomotiv endüstrisi’ ile ‘savunma ve havacılık sanayi’ sektörlerinin ihracatında ise azalma kayıtlara geçti. Bu üç sektör 8 ayda toplam 1.9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 2.4 milyar dolar seviyesindeydi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!