Ankara Keçisi’ni erken kırkmayın

Güncelleme Tarihi:

Ankara Keçisi’ni erken kırkmayın
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2016 13:54

Büyükşehir Belediyesi ve Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri işbirliği ile düzenlenen makineli kırkım eğitimine katılan ve sertifika alan 25 kişiden biri olan Sabri Tanrıkulu kırkım öncesi Ankara Keçisi yetiştiricilerini uyardı.

Haberin Devamı

20 senedir küçükbaş hayvan yetiştiricilerine profesyonel kırkım hizmeti veren Tanrıkulu erken kırkım tehlikesine karşı şu bilgileri verdi:
“Geçtiğimiz hafta havalar çok güzeldi. Ancak iki gün önce bazı bölgelerde yağmur, bazı bölgelerde kar yağdı ve birden havalar soğudu. Son cemre düşmeden Ankara Keçisi’nde kırkım yapılmamalı. Kırkım sonrası en ufak yağmurda kırkılan hayvanlar telef olur. Ankara Keçisi ne zaman kırkım olması gerektiğini belli eder. Derinin üzerinde yetiştiricilerin konak adını verdiği bir zar vardır. O zar yarıldığı zaman Ankara Keçisi’nin kırkımı gelmiş demektir. Konak çatlamasından sonra yavaş yavaş tüy atmaya da başlar. Ankara Keçisi’nden elde edilen tiftik milli bir servettir. Ziyan olmaması gerekir. Tiftik, keçiden post olarak çıkmalı, katlanarak satış gününe kadar iyi muhafaza edilmeli. Kulak küpesi numarasına göre hangi hayvandan kaç kilo tiftik alındığının kaydı mutlaka tutulmalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!