AK Parti’nin indirim kararına Mansur Yavaş’tan veto yanıtı

Güncelleme Tarihi:

AK Parti’nin indirim kararına Mansur Yavaş’tan veto yanıtı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2022 01:25

AK Parti grubunun ‘öğrenci abonman ücretlerinin 90 liradan 60 liraya indirilmesi, aktarmaların önceden olduğu gibi tekrar ücretsiz olması’na ilişkin teklifi ABB Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edildi. ABB Başkanı Mansur Yavaş kararı veto edeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

AK Parti’nin indirim kararına Mansur Yavaş’tan veto yanıtı
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi, dün nisan ayı son oturumunda AK Parti grubunun, toplu taşımada uygulanan ücretlendirmeye ilişkin indirim önergesini görüştü. AK Parti Grubu, Meclis’in pazartesi günkü oturumunda sunduğu önergede, “Öğrenci abonman ücretinin 90 TL’den 60 TL’ye indirilmesini, önceden olduğu gibi tüm aktarmaların ücretsiz olmasını, burada oluşan mali kayıpların ABB tarafından karşılanmasını, öğrenci abonman kartlarının tüm Ankara sınırlarında geçerli olmasını” teklif etmişti. İlk gün ertelenen önerge dün görüşüldü. Oturumu yöneten ABB Başkanı Mansur Yavaş, önergenin o gün gündeme alınmaması gerektiğini belirterek, “Bu önergenin ben baştan o günkü Meclis’i yöneten Meclis Başkanı tarafından gündeme alınmaması gerektiğini düşünüyorum çünkü kanunsuz. UKOME kanunu değişmedi. Kanunu değiştirme yetkimiz de yok” dedi.

AK Parti’nin indirim kararına Mansur Yavaş’tan veto yanıtı


KANUNDA HÜKÜM VAR, VETO EDECEĞİM

Önergenin kabul edilmesi halinde veto edeceğinin sinyalini veren Yavaş, “Belediye Kanunu’nun 62. Maddesi gereğince belediye bütçesine etki edecek aleyhine işletecek önergeleri muhalefet veremez. Kanunda açık hüküm var. Veto edeceğim” diye konuştu.

AK Parti’nin indirim kararına Mansur Yavaş’tan veto yanıtı


CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu da “Bu yasaya aykırı Meclis’in yetkisinden olmayan bir önerge. Bunun kararını verecek kurum UKOME” dedi. Neslihanoğlu uzman bir hukukçudan görüş aldıklarını belirterek kamu zararına sebebiyet verilerek suç oluşabileceğine dikkat çekti.

AK Parti’nin indirim kararına Mansur Yavaş’tan veto yanıtı


ÖĞRENCİLERE POZİTİF AYRIMCILIK

AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse ise şunları söyledi: “Çok net bir konu. CHP Grup Başkanvekili bir görüşten bahsetti. Bu konuyu bize bırakın da biz kararımızı verelim. Arkasından siz başka bir uygulama yapacaksanız yapın. Bizim buradaki teklifimiz; 60 liradan 90 liraya çıkarılan öğrenci abonman ücretlerinin 30 lirasını biz sübvanse edelim, öğrencilerimize pozitif ayrımcılık yapalım. Bu şekilde karar almasını istiyoruz.” Yapılan oylamada teklifin yer aldığı önerge AK Parti ve MHP’nin ‘evet’ CHP ve İYİ Parti’nin ‘ret’ oyu vermesinin ardından oy çokluğuyla kabul edildi. ABB Meclisi dünkü toplantıda ABB, ASKİ ve EGO genel müdürlüklerinin 2021 faaliyet raporlarını da görüştü. Gazetemiz dün akşam baskıya girerken oturum devam ediyordu. Faaliyet raporu görüşmelerine ilişkin ayrıntılar yarın Hürriyet Ankara’da.

ABONMAN ÜZERİNDEN NE SİYASET YAPIYORSUNUZ

Haberin Devamı

Meclis’te faaliyet sunumu yapan ABB Başkanı Mansur Yavaş önerge konusunu bir kez daha hatırlatarak, “Murat Karayalçın öğrencilere aylık abonmanı uygulamış. 95 yılında aylık abonmanı siz kaldırmışsınız. 2019’da biz gelene kadar abonman yok. Abonman üzerinden ne siyaset yapıyorsunuz” dedi.

AK Parti’nin indirim kararına Mansur Yavaş’tan veto yanıtı


OLUMSUZ OYLARA RAĞMEN MECLİS’TEN GEÇİRDİK

AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse de sosyal medya hesabından, “Öğrenci abonman ücretine yapılan zammı geriye alarak 90 TL’den 60 TL’ye indirecek şekilde AK Parti ve MHP Meclis üyelerinin oylarıyla, Cumhur İttifakı olarak karar alarak, CHP ve İYİ Parti’nin olumsuz oylarına rağmen Büyükşehir Meclisi’nden geçirdik. Öğrencilerimize hayırlı olsun” paylaşımını yaptı.

AK Parti’nin indirim kararına Mansur Yavaş’tan veto yanıtı


ÖHO’LARA ÜCRETSİZ YOLCU BAŞINA ÖDEME

ABB Meclisi ayrıca kentte özel toplu taşıma hizmeti veren esnafa, ücretsiz taşıdıkları yolcu başına ödeme yapılmasını da oy birliğiyle kararlaştırdı. Bu kapsamda 15 Nisan 2022 tarihinden itibaren üç ay süreyle merkezde özel halk otobüslerine ücretsiz taşıdıkları yolcu başına 2 TL, abonman taşıdıkları yolcu başına 50 kuruş, merkezde hizmet veren AHOK’a bağlı özel halk otobüslerine ücretsiz taşıdıkları yolcu başına 3.5 TL, abonman taşıdıkları yolcu başına 2 TL ödenecek. Validatör bulunan çevre ilçelerdeki otobüslere ise ücretsiz taşıdıkları yolcu başına her ilçenin kendi indirimli tarifesi üzerinden ödeme yapılacak. Yapılacak incelemelerde usulsüz kullanım şüphesi doğuracak herhangi bir durumda ödeme yapılmaması konusunda EGO Genel Müdürlüğü yetkili olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!