Acil durumlar dışında hastaneye gidilmemeli

Güncelleme Tarihi:

Acil durumlar dışında hastaneye gidilmemeli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2020 10:08

Uzmanlar, koronavirüs salgınının bulaşma yollarının başında burun ve ağızın yanı sıra ‘göz’ kanallarına da dikkat çekiyor. Peki ‘göz’ sağlığında nelere dikkat etmeliyiz? Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) Genel Başkanı Prof. Dr. İzzet Can’a sorduk. İşte koronavirüs tehdidine karşı 5 soru 5 cevapla dikkat etmemiz gerekenler:

Haberin Devamı

1- Salgın sürecinde lens ya da gözlük kullananlara uyarılarınız nelerdir?

Koronavirüs süreci boyunca kontakt lens yerine gözlük kullanılmalı. Çünkü kontakt lens el ve göz temasını arttıran bir yöntemdir. Kullanım öncesi el sabunla 20 saniyeden az yıkanmamalı. Lensler, kesinlikle lens bakım solüsyonları ile durulanmalı ve saklanmalıdır. Solüsyonlar her seferinde yenilenmeli.

Acil durumlar dışında hastaneye gidilmemeli


2- Alerji ya da acil bir göz rahatsızlığı bulunan hastalar ne yapmalı?

Hastanelerin önemli bir bulaş ortamı olabileceği unutulmamalı ve acil durumlar dışında gidilmemelidir. Baharla alerji, artış gösterecektir. Bu dönemde gerekirse göz doktoru ile telefonla bağlantı kurulup tavsiyeler alınabilir.Mikrobik göz nezlesi durumlarında da ılık su pansumanı ve antibiyotikli damlalardan yararlanılabilir. Bir iki gün içerisinde iyileşme görülmeyen durumlarda hastaneye yönelmek doğru olacaktır.

3- Göz hastalıkları için acil muayene ya da ameliyatlar nelerdir?

Acil kabul edilen ameliyatlar arasında; delici göz yaralanmaları, kontrol edilemeyen ve hızla görme kaybına yol açacak göz tansiyon atakları, doğuştan kataraktlar, gözle ilgili kanserler, ani gelişen retina yırtık ve dekolmanları, retina damar tıkanıklıkları ve benzer diğer durumlar bulunuyor.

Acil durumlar dışında hastaneye gidilmemeli


4- Muayene sırasında doktorlar nelere dikkat etmeli?

Çin’de hayatını ilk kaybeden doktor, bir göz doktorudur. Bu yüzden göz muayenelerinde doktorların ve hastaların maskeli olmaları, biyomikroskop muayenesinde nefes kalkanı denilen bariyerin cihaza takılmış olması ve bu süreçte olabildiğince konuşulmaması önem arz etmektedir. Her hasta sonrasında el yıkanması ve kullanılan cihazların dezenfekte edilmesi de ayrıca önemlidir.

Acil durumlar dışında hastaneye gidilmemeli


5- Kırmızı göz, Kovid-19 belirtisi midir? Eğer öyleyse ne yapılmalı?

Kırmızı gözün çok fazla nedeni vardır. Esasında basit bir ovalama bile kırmızı göze yol açabilir. Çin’den yapılmış ilk yayınlardan birinde 30 koronavirüs hastasından sadece birinde konjonktivit (kırımızı göz) görüldüğü açıklandı. Bir başka çalışmada da bin 99 hastanın 9’unda (Yüzde 0.8) konjonktivit bulunmuştur. Yani bu çok anlamlı bir bulgu değildir. Ateş, kuru öksürük, nefes darlığı gibi onlarca sık görülen bulgu varken kırmızı gözü bu hastalığın belirtisi saymak çok abartılı bir ifadedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!