ABB Meclisi’nden çağrı var: Dış ilçelere öğrenci abonmanı kent geneline de tam abonman

Güncelleme Tarihi:

ABB Meclisi’nden çağrı var: Dış ilçelere öğrenci abonmanı kent geneline de tam abonman
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2023 12:35

*Ulaşıma zam kararının ardından ‘abonman’ konusu ABB Meclisi’nin gündemindeydi. *AK Parti’li Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık: Çevre ilçelerdeki gençler için de öğrenci abonmanı istiyoruz. *MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan: Tam abonmanla ilgili de vatandaşın beklentisi var.

Haberin Devamı

ABB Meclisi’nden çağrı var: Dış ilçelere öğrenci abonmanı kent geneline de tam abonman

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi’nin önceki günkü oturumunda ‘abonman’ konusu konuşuldu. AK Parti’li Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık, ulaşımda 15 Ocak’tan itibaren geçerli olacak zam nedeniyle dış ilçelerdeki gençlerden de yoğun bir öğrenci abonmanı talebi olduğuna dikkat çekti. ABB’nin bu konuda hızlı bir adım atmasını isteyen Ayık, şunları söyledi:

EN BÜYÜK DEZAVANTAJ ULAŞIM MASRAFLARI

“Bizim çevre ilçelerde ya da genel olarak tabir edildiği şekliyle taşra ilçelerimizde abonmanımız yok. Öncesinden de talep vardı. Son iki üç günde yaşanan gelişmelerin ardından öğrencilerimizden abonman talebi hat safhaya çıktı. Haklılık payları da var. Bizim zaten çocuklarımız mesafe ile dezavantajlı durumdalar. Merkezdeki okullara, kurslara geliyorlar. Sosyalleşmek için geliyorlar, zaten bir yol çekiyorlar. Ankara merkeze ulaşım süremiz bir saatten iki saate kadar değişiyor. Genel olarak ilçeler için söylüyorum. Hem yol hem zaman bakımından dezavantajlılar artık bu ilçelerimizin konumu ile ilgili buna yapacak hiçbir şey yok. Esas en büyük dezavantajları bunun yanında ulaşım masrafları. Bizim ilçemizde 9.5 lira öğrenci. Bir git gel maliyeti 19 TL. Haftada 25 gün hafta içi okuluna gittiğini, kurslara gittiğini varsayalım bu rakam 475 TL oluyor. Bu hesaba göre bu çocuk hiç sosyalleşmiyor. Sadece Akyurt’tan merkeze gittiğini varsayıyoruz. İkinci kez kart basma vesaire onları hiç hesaba katmıyoruz. Diyoruz ki merkezdeki gençlerin, çocukların ucuz ulaşım hakkı, ucuz sosyalleşme hakkı, çevre ilçelerdeki çocukların, gençlerin hakkı değil mi?

Haberin Devamı

ABB Meclisi’nden çağrı var: Dış ilçelere öğrenci abonmanı kent geneline de tam abonman

FAYDALANAMAYAN İLÇELER ADINA İSTİYORUZ

Biz çevre ilçelerde faydalanamayan tüm gençlerimiz adına abonman hakkını istiyoruz. Bunun için de hızlı bir şekilde karar alınmasını istiyoruz. Burada yine maliyetlere vesairelere girilecek. Abonmandan kaç kişi faydalanıyor ben EGO’dan bunun özellikle sayısını istiyorum. Faydalanan öğrenci sayısı, faydalanmayan öğrenci sayısı ne? Biz lise öğrencileri arasında bir hesaplama yaptık bizim çocuklarımızın oranı devede kulak. Üniversite öğrencileri vesaire bunu kattığımızda belki bizim çevre ilçelerdeki öğrenci sayımız merkezdeki metropoldeki bir ilçenin öğrenci sayısı kadar. Ankara Büyükşehir Belediyesi tüm öğrencilerin masrafını karşılıyor da aslında çok az bir miktar sayıca az olan bizim ilçelerimizdeki gençlerin mi abonman fiyat farkını karşılayamıyor? Abonman bizim ilçemizde yaşayan gençlerin de hakkı. Bizim ilçemizde yaşayan gençler de Ankara’nın gençleri. O yüzden biz ilçemizde yaşayan ve bizim gibi öğrenci abonmanından faydalanamayan tüm ilçeler adına abonman hakkımızı istiyoruz.”

Haberin Devamı

ABB Meclisi’nden çağrı var: Dış ilçelere öğrenci abonmanı kent geneline de tam abonman

ABB Meclisi’nden çağrı var: Dış ilçelere öğrenci abonmanı kent geneline de tam abonman

VATANDAŞIN TAM ABONMAN BEKLENTİSİ VAR

MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan da kent sakinlerinden tam abonman uygulamasının başlatılmasıyla ilgili yoğun bir talep olduğuna dikkat çekti. Ilıkan, “Geçen gün bir programa katıldım ve en yoğun taleplerden biri olarak öğrenci abonmanı dışında tam abonman talebi vardı. Biz de aslında cevaben işte maliyetlerle ilgili süreci anlattık ama geçtiğimiz UKOME’de bununla ilgili bir iyileştirmeler de oldu. Tam abonmanla ilgili de vatandaşın beklentisi var. EGO’nun bunu bilmesini istiyorum” dedi. EGO’nun ‘Gölbaşı-Oran arasına yeni bir otobüs hattı başlatılıyor’ yönünde açıklama yaptığını ancak hayata geçirmediğini de anlatan Ilıkan, şunları söyledi: “Ankara’daki en büyük problem biliyorsunuz yatay ulaşım. Keçiören’den Etlik’e, Çankaya’dan Dikmen’e geçemezsiniz. Biz de ilçemiz bazında dedik ki; Gölbaşı’ndan Turan Güneş’e çalışan insanlar gidebilsin. Önerge ile talepte bulunduk. EGO da bununla ilgili bir çalışma başlatacağını duyurdu. Altı gün önce ‘Gölbaşı’ndan Turan Güneş Bulvarı, Oran, Yıldız istikametine birinci ayın dokuzu pazartesi itibarıyla başlıyoruz’ diye bir duyuru yaptı. Pazartesi itibarıyla başlaması gerekiyordu fakat üç gündür orada hiçbir hizmet yok. Hatta ‘109 Gölbaşı, Turan Güneş Bulvarı, Hoşdere Caddesi hizmeti başlıyor’ diye bir link oluşturdular. Bu linke tıkladığımızda karşılığı boş, hizmeti başlatmamışlar. Tereddütümüz şu; EGO her başlıyor dediği ulaşımla ilgili hizmeti acaba öyle bir sunumu yapıp başlatmıyor mu? Neden başlamadı? Bu duyuruyu yapıp neden kaldırdılar? Bunun da cevabını arkadaşlardan istiyoruz.”

Haberin Devamı

ABB Meclisi’nden çağrı var: Dış ilçelere öğrenci abonmanı kent geneline de tam abonman

‘TURAN GÜNEŞ BULVARI YAZBOZ TAHTASINA DÖNDÜ’

Meclis, Turan Güneş Bulvarı’nda trafik düzenlemesi yapılmasına ilişkin Ulaşım Komisyonu Raporu’nu da görüşerek oy birliğiyle kabul etti. Raporda, “1 Ocak–8 Aralık 2022 tarihlerinde Turan Güneş Bulvarı’nda meydana gelen 49 trafik kazasında 56 kişi yaralanmış olup bazı vatandaşların kaldırıldıkları hastanede hayatını kaybettiği, bulvar üzerinde ciddi bir trafik düzenlemesi yapılmasının zaruri olduğu, bulvar üzerinde daha fazla trafik ışığının koyulması, yaya geçidi yapılması, var olan demir köprünün iş görmemesi dolayısıyla sökülüp ışıklı yaya geçidi yapılması, orta refüj alanına yaya geçişini engellemek için demir korkuluklar gibi düzenlemelerin yapılması komisyonumuzca uygun görülmüştür” denildi.

Haberin Devamı

ABB Meclisi’nden çağrı var: Dış ilçelere öğrenci abonmanı kent geneline de tam abonman

TEL ÇİTLERİN BOYU YÜKSELMEYE BAŞLADI

Konuyla ilgili söz alan AK Parti Çankaya Meclis Üyesi Murat Akça, bulvardaki kavşak düzenlemelerinin yazboz tahtasına döndüğünü söyledi. Akça şunları kaydetti: “Turan Güneş Bulvarı üzerindeki üst geçitle ilgili 2019 yılının beşinci ayında bir önerge vermiştim. Yaşlı ve engellilerin kullanımına uygun değildi. O günden bugüne kadar herhangi bir şey yapılmadı. Son zamanlarda artan trafik kazaları ile ilgili bir önlem alınmaya başlandı. Arsa ve arazilerin ayrımı için kullanılan tel çitlerle ortasından ayrılması bence oraya yakışır bir şey değil. Turan Güneş’in başından başlayıp Sinpaş kavşağına kadar tel çitler bel seviyesinde. Oradan atlayarak karşıya geçmeye çalışan insanları gördüm. Sonradan herhalde fark edildi ki Sinpaş kavşağından sonra tel örgülerin boyutları yükselmeye başladı. MSB Lojmanları’nın önünde bir tane trafik lambası var. Onun 350 metre ilerisinde bir köprülü üst geçit var. Engelli ve yaşlı kullanımına uygun değil, asansörü yok. Birçok insan da orayı kullanmıyor. Hemen ikisinin tam ortasında ne hikmetse 120 metre mesafede bir yaya geçidi yapılmış ve en son edindiğim bilgiye göre de ölümlü trafik kazası da orada oldu. Şimdi trafik lambasının olduğu yerin az ilerisinde köprülü üst geçit var. O yaya geçidi oraya neden konuldu. Konuluyorsa onunla ilgili bir önlem alınması gerekmiyor mu?

Haberin Devamı

PİK SAATLERDE TRAFİK BEKLEMELERİ OLUYOR

Turan Güneş Bulvarı’nda Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün orada bir göbek vardı kapatıldı. Az ileride bir U açıldı o kapatıldı. Yani yazboz tahtasına döndü. İnsanlar orada yarın başka bir yer mi açılacak, başka bir geçiş mi verilecek diye bekliyorlar. Tapu Kadastro’nun oradan giren adam trafiğin pik yaptığı zamanlarda TRT önüne kadar gidip karşıya dönmek için aracıyla o şekilde yolda zaman kaybı yaşayacak. Biz TRT ve Oran köprülü kavşakları yapılırken bu Sinpaş’ın kavşağına el atılması gerekiyor demiştik. Sinpaş köprülü kavşağı yapılmadan bu yapılan köprülü kavşakların verimi tam olarak alınamaz. Dediğimiz de oldu pik saatlerde TRT’nin oraya kadar Sinpaş kavşağından kaynaklı trafik beklemeleri oluyor. İnsanlar bunlardan muzdaripler.”

ABB Meclisi’nden çağrı var: Dış ilçelere öğrenci abonmanı kent geneline de tam abonman

CHP’DEN YANIT: YENİ ÜST GEÇİTLER YAPILACAK

Akça’ya yanıt ise CHP Çankaya Meclis Üyesi Ömer Koçak’tan geldi. Koçak, “Bu üzücü olaylar neticesinde Mansur Başkan’ımız derhal bir talimat vererek orada öncelikle geçişi engellemek ilk amaç oldu. Ortaya çit kondu. Projesi hemen hazırlanıyor yeni üst geçitler yapılacak. Sinpaş ile ilgili ise elimizden geldiği kadarıyla orayı ışıktan arındırmaya çalışıyoruz. Çünkü onun altında Doğukent’ten gelen bir alt geçit var. Onları bir arada yapamıyorsunuz. Aslında orası daha önceden düşünüldü, belediye tarafından ön görüldü. Bir alt geçit daha olduğu için onu kapattığınız zaman Doğukent ile Konya tarafına giden yolu tamamen kapatmış, bağlantıyı kesmiş oluyorsunuz. O yüzden ışıksız şekilde devam edilmeye çalışılıyor” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!