800 yıllık Akköprü’ye hassas restorasyon

Güncelleme Tarihi:

800 yıllık Akköprü’ye hassas restorasyon
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2022 15:31

Ankara’daki 800 yıllık tarihi Akköprü, Karayolları Genel Müdürlüğü’nce restore edilerek yeniden açıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Son derece hassas bir çalışma yürüttük. 800 yıllık bu kadim köprümüzü tekrar başkentimize kavuşturmanın mutluluğu içerisindeyiz” dedi.

Haberin Devamı

Restorasyonu Karayolları Genel Müdürlüğü’nce yapılan Varlık Mahallesi’nde Ankara Çayı üzerinde yer alan 800 yıllık tarihi Akköprü’nün açılışı dün yapıldı. Açılış törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AK Parti Ankara milletvekilleri, Ankara Valisi Vasip Şahin de katıldı. Köprü için uzman akademisyenlerle hassas bir restorasyon süreci yürüttüklerini vurgulayan Bakan Adil Karaismailoğlu, özetle şunları söyledi:

800 yıllık Akköprü’ye hassas restorasyon

KÜLTÜRÜMÜZÜN BİRER NİŞANESİ

“Yeni projelerle Türkiye’yi küresel lojistik bir süper güce dönüştürmeye çalışırken ata yadigârı eserlerimizin yarınlara ulaşmasını en değerli sorumluluklarımızdan biri olarak görüyoruz. Bu eserler kültür ve değerlerimizin de birer nişanesidir. Ne mutlu bize ki bu eserlerimizin daha nice yıllar yaşamasını, bu manevi iklimi kuşaktan kuşağa aktarmasını sağlamaktayız. Yüzyıllarca kullanılmış Akköprü’müzün yeniden dimdik durmasının, tekrar kültürümüze kavuşturulmasının gururunu, onurunu hep birlikte yaşıyoruz.

Haberin Devamı

TİCARET GÜZERGÂHININ BAŞLANGICI

Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubat döneminde zamanın Ankara Valisi Kızılbey tarafından 1222 yılında yaptırılan köprümüz bu topraklardaki medeniyetimizin tapu senedi niteliğindedir. Yapılışının üzerinden tam 800 sene geçen bu güzel köprü Osmanlı Devleti’nin son dönemlerine kadar askere ve hacca gidenlerin uğurlandığı hak ve özgürlük ya da fetih yolunda ilk adımın atıldığı ve bugünümüze ulaşan nadide bir yapıdır. Akköprü eski Bağdat ticaret güzergâhının Ankara-İstanbul kesiminin başlangıç noktası görevini üstlenmişti.

800 yıllık Akköprü’ye hassas restorasyon

YOĞUN KULLANIMLA YIPRANMIŞTI

Sadece kültürel açıdan değil ticari açıdan da önemli bir misyona sahip olan yoğun kullanımı nedeniyle zamanla yıpranan Akköprü’nün restorasyon sürecini tamamlamış bulunmaktayız. Son derece hassas bir çalışma yürüttük. Müze ve sanat tarihi alanında uzman akademisyenler ve mimarları görevlendirdik. Toplam uzunluğu 79 metre olan köprümüz sekiz ayak ve yedi sivri kemere, 5.7 metre döşeme genişliğine sahiptir. Tarihi Akköprü’müzü yılda 5 milyondan fazla turisti ağırlayan başkentimizin tarihi ve kültürel mirasına tekrar kazandırıyoruz. Bugünkü açılışla 800 yıllık bu kadim köprümüzü tekrar başkentimize kavuşturmanın mutluluğu içerisindeyiz.”

Haberin Devamı

ANKARA’YA 128 MİLYAR 775 MİLYON TL YATIRIM

Başkente kazandırdıkları diğer ulaşım ve altyapı çalışmalarına da değinen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Hükümetlerimiz döneminde Ankara’nın ulaştırma ve haberleşme yatırımları için 2022 rakamlarıyla 128 milyar 775 milyon liraya yakın harcama yaptık. Başkentimizin bölünmüş yol uzunluğu sadece 466 kilometredeydi. Çalışmalarımızla bunu 2.5 katına çıkararak bin 187 kilometreye ulaştırdık. Ankara’daki karayollarımızın yüzde 60’ına yakını bölünmüş yol standardına kavuştu. Hükümetlerimiz döneminde Ankara’ya bir tek tüp ve bir de çift tüp olmak üzere toplam 4 bin 600 metreye yakın tünelle inşa ettik. İl genelinde toplam uzunlukları 13 bin 900 metreyi aşan tam 182 köprü inşa ettik. Ankara’nın karayolları yapımına ayrılan harcamayı yüzde 400’den fazla arttırarak 19 milyar 400 milyon liraya çıkardık. Ankara’da şu anda 23 ayrı karayolu projemizde ise çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Bunların da toplam proje bedelleri 7 milyar 430 milyon liraya yakındır. Ankara-İstanbul devlet yolumuzun alternatifi konumundaki Ankara-Beypazarı-Nallıhan-İstanbul güzergâhının en önemli bölümü, Davutoğlan-Nallıhan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Kuş Cenneti geçişinde yaban hayatı ve kuşların etkilenmemesi için onaylı projemizi değiştirdik. Bu hattı köprü ve tünellerle geçerek doğaya olan saygımızı bir kez daha gösterdik” diye konuştu.

Haberin Devamı

800 yıllık Akköprü’ye hassas restorasyon

BAKMADAN GEÇME!