25 türden 168 kuşa kimlik halkası

Güncelleme Tarihi:

25 türden 168 kuşa kimlik halkası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2018 16:27

Eymir Gölü'nde kuş kimliklendirme istasyonu altı yıl aradan sonra yeniden faaliyete geçti. İstasyonda bir ayı bulmayan sürede 25 türden 168 kuş halkalandı.

Haberin Devamı

Türkiye'de kuş kimliklendirme çalışması yürütülen istasyonların sayısının artırılması amacıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Ankara Üniversitesi ve ODTÜ iş birliğiyle Eymir Kuş Halkalama İstasyonu, altı yıl aradan sonra yeniden çalışmalarına başladı. İstasyon, başlangıç aşamasında ilkbahar ve sonbahar göç dönemlerinde dörder hafta açık kalacak. İstasyonda yürütülecek halkalama çalışmaları ile göç yollarının, kışlama ve üreme alanlarının, göç takvimi ve stratejilerinin ve popülasyon dinamiklerinin daha iyi anlaşılması hedefleniyor. Konaklama ekolojisi ve göç stratejisi araştırmalarının yanı sıra kuşlardan alınacak örneklerle genetik analizler planlanıyor.

YALIÇAPKINI’NDAN ÇIVGIN’A

Eymir Kuş Halkalama İstasyonu'nda bir ayı bulmayan kısa sürede 25 türden 168 kuş halkalandı. Halkalanan türler arasında söğüt bülbülü, karabaşlı ötleğen, ishak kuşu, halkalı sinekkapan, yalıçapkını ve çıvgın öne çıktı. İstasyonun iki haftalık çalışmalarında ulaşılan en önemli verilerden biri de karatavuk ve bülbüllerle ilgili oldu. Bülbüllerin en az yedi yıldır Afrika'daki kışlama alanıyla Eymir fidanlığındaki üreme alanı arasında düzenli göç ettiği belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!