1081 gün sonra yeniden Seğmenler’de

Güncelleme Tarihi:

1081 gün sonra yeniden Seğmenler’de
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2019 09:42

Ünlü Türk heyketıraş İlhan Koman’ın 2016’da Seğmenler’den çalınan heykeli, Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın da katıldığı dünkü törenle yerine konuldu. Yavaş, bin 81 gün sonra tekrar yerine konulan heykelin açılışında, “Kente ait ne varsa, hepsi yerine gelecek” dedi.

Haberin Devamı

Seğmenler Parkı’ndan 25 Mayıs 2016’da çalınan ve bulunamadığı için sanatçılar tarafından yeniden yapılan, Türk heykeltıraş İlhan Koman’a ait bronz heykel, bin 81 gün sonra yerine konuldu.
Heykelin yeniden yerine yerleştirilmesi için dün Seğmenler Parkı’nda tören düzenlendi. Müzik dinletisinin olduğu ve çok sayıda vatandaşın katıldığı törende, heykelin açılışını Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve tekrar dökümü gerçekleştiren heykeltıraşlar birlikte yaptı. Törende konuşan Candan, Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın da aralarında bulunmasından duyduğu mutluluğu ifade ederek, “Bu heykel, hepimiz için iyileştirici bir sürecin başlangıcı olacak” dedi. Taşdelen ise heykelin yeniden dökümü için başlatılan kampanyada emeği olan sanatçılara ve vatandaşlara teşekkür etti. Ankara’nın, sanatın da başkenti olması gerektiğini belirten Başkan Yavaş ise şunları söyledi:

Haberin Devamı

KENTE AİT NE VARSA YERİNE GELECEK

“Kentin hafızaları vardır ama maalesef uzun zamandır Ankara’da, kente ait birçok eserin ortadan kaldırıldığını görüyoruz. Daha sonra da bunlara nasıl sahip çıkarız diye kara kara düşünmeye başlıyoruz. Biz 2009’dan beri Ulus’tan bahsediyorduk. Cumhuriyet dönemi eserlerin ortaya çıkarılması lazım diye. Daha sonra baktık, sadece onlar değil kente ait ne varsa ortadan kaldırılmaya başlandı. İnşallah kente ait ne varsa hepsi yerine gelecek.

HER BÖLGEYE TİYATRO, SANAT MERKEZİ

Kentin, bir otel olmaktan çıkarılıp, Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği, dünyanın ileri memleketlerindeki turist çeken başkentleriyle yarışır bir başkent olmasını hedefliyoruz. Bunun için de tabi ki Ankara’nın kültürün de sanatın da başkenti olması lazım. İnşallah beş yıllık görev süremiz içinde Ankara’nın her bölgesinde tiyatroların, sanat merkezlerinin açıldığını göreceksiniz. Sanatı seven insanların, gençlerin yetiştiği bir ortam olacak. Ankaralılara hayırlı uğurlu olsun.”

ÇALINDI
YENİDEN DÖKÜLDÜ
İZİN ÇIKMADI
NÖBET TUTULDU

Haberin Devamı

* Bronz heykel, 25 Mayıs 2016’da ortadan kayboldu ve çalındığı ortaya çıktı. Parkın simgesi haline gelen heykelin kaybolmasını ilk gündeme getiren Hürriyet Ankara oldu.

* 27 Mayıs 2016 tarihli ‘Ünlü heykel çalındı’ başlıklı haberin ardından, Büyükşehir Belediyesi heykelin bulunması için soruşturma başlattı.

* Heykel bulunmazken, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile Ankaralı sanatçılar ve sanat inisiyatiflerinin kampanyası sayesinde heykel yeniden döküldü ve 31 Aralık 2017’de Seğmenler Parkı’ndaki kaidesine yerleştirildi.

* Ancak Büyükşehir Belediyesi’nden gerekli izin çıkmadığı için yerinden kaldırıldı ve dönemin Başkanı Mustafa Tuna konuyla ilgili, “Ben mi hırsızlara müsaade etmişim çalın diye yerine konulmasına da müsaade edeceğim. Bu tip şeylerle böyle ufak tefek işlerle gündeme gelmeyi çok verimli görmüyorum” dedi.

Haberin Devamı

* Gerekli iznin çıkması beklenirken heykel, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin fuayesinde sergilenmeye başlandı.

* Bu süreçte sanatçılar da bir kampanya başlatarak, nöbet sistemiyle boş kaide üzerinde çekildikleri ilginç fotoğrafları #ilhankomanyerinekonanakadar etiketiyle sosyal medyada paylaştı.

* Son olarak 18 Nisan’da Mimarlar Odası Ankara Şubesi yönetimini makamında ağırlayan Başkan Mansur Yavaş, “Koman heykelinin planlanacak bir programla tekrar yerine koyulmasını biz de isteriz, şimdiden programıma yazıyorum” açıklamasında bulundu.

İLK HÜRRİYET ANKARA GÜNDEME GETİRDİ

Hürriyet Ankara, ünlü heykelin çalınmasından tekrar yerine konulmasına kadar geçen bin 81 günlük süreci yakından takip etti. Heykelin ortadan kaybolmasını, olaydan iki gün sonraki ‘Ünlü heykel çalındı’ haberiyle ilk kez gündeme getiren Hürriyet Ankara, boş kaide üzerine yapılan gülen surat çizimini de 25 ağustos 2017’de ‘Ağlanacak halimize gülüyoruz’ manşetiyle duyurdu. ‘Boş kaidede heykel pozu’ manşeti ve diğer haberleriyle de konuyu gündemde tutan Hürriyet Ankara, 24 Eylül 2018’deki ‘Kayıp aranıyor’ haberiyle de kentteki kayıp eserler için “Şimdi neredeler” diye sordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!