100 yıllık berber ailesi

Güncelleme Tarihi:

100 yıllık berber ailesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2022 16:37

Akyurt’ta 1930’lu yıllarda berberlik yapan Muharrem Emanet’in oğlu Senayi Emanet ile torunu Kürşat Emanet, günümüzde mesleği yaşatmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Aile, neredeyse bir asırdır üç kuşak boyunca süren berberlik mesleğinde birçok çırak ve usta da yetiştirdi. Babasını çocuk yaşta kaybeden Senayi Emanet, mesleği abisi Hidayet Emanet’ten öğrendiğini daha sonra ise kendi iş yerini açtığını söyledi. Babası ve abisi Hidayet Emanet’in iş yeri olmadan bu mesleği yerine getirdiğini aktaran Emanet, o yılları, “İş yeri yok. Köylüler ile anlaşılıyor, yıl boyunca belirli aralıklarla ziyaret ediliyor ve saç tıraşı yapılıyor. Ardından hasat zamanı ekin, buğday karşılığı emeğin karşılığı alınıyor, o yıllarda yaygın olarak takas yöntemi kullanılıyor” diye anlattı.

100 yıllık berber ailesi

Haberin Devamı

BERBERE HEDİYELER VERİLİRDİ

Geleneklerden de bahseden Senayi Emanet şöyle devam etti: “Geleneklerimizde çocuğun ilk tıraşı önemli bir yere sahipti. Berbere höşmerim ikram edilir, havlu, mendil ve yün çorap hediye edilirdi. Bu ilk tıraşta berbere fazladan para da ödenirdi. Damat tıraşları da öyleydi, damat ve sağdıç tıraş ücretinden fazlasını verirdi. Berberler kahvehaneler gibi sohbet alanlarıydı, ilk haberler berberlerde duyulur, konuşulur, tartışılırdı, merak ettikleri bir konu olduğunda, ‘haberi berberden alırız’ derlerdi. Bugün hayatımıza cep telefonları girdi, iletişim kolaylaştı, hal böyle olunca sohbet alanları da bir bir değişime uğradı.”

100 yıllık berber ailesi

DETAYLARLA BERABER KAZANÇ DA ARTTI
Üçüncü kuşak Kürşat Emanet de zamanla berberlik mesleğine birçok detayın eklendiğini söyledi. Emanet, “Geçmişte berberlik saç, sakal tıraşı ve fönden ibaretti. Günümüzde ise saç boyası, tonlu boyalar, saç düzleştirme, perma, cilt bakımı, ağda, kaş düzeltme gibi detaylar da eklendi. Bunların her biri de mesleğe değer kattı ve gelirimizi de arttırdı” diye konuştu. “Şimdi çırak yetiştirmekte güçlük çekiyoruz” diyen Emanet, “Mecburi eğitim çıraklığı bitirdi. Eskiden aileler çocuklarının meslek öğrenmesini sağlamak için esnafa emanet ederdi. Şimdi çırakta yetişmiyor. El işi ile olan işler gelecek nesillere aktarılamıyor. Çırak konusunda sıkıntı yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!