Salih Gürel

Pandemi Kiloları Nasıl Verilir? İşte Örnek Diyet Listesi...

10 Kasım 2020
Salgının oluşturduğu panik ve stres genellikle yeme alışkanlıklarını değiştirdi. COVID-19 pandemisinde birçoğumuz mutfakta yemek işlerine ağırlık verdik. Ancak glisemik indeksi yüksek olan makarna, pirinç, un, şeker gibi besinlerin fazla miktarda tüketimi hazırladığımız hamur işleri, tatlılar, çeşit çeşit yemekler, ihtiyacımız olan enerjiden daha da fazlasını almamıza yol açtı.

Fiziksel olarak da inaktif olunan bu dönemdeki beslenme şeklimiz vücut ağırlıklarında artışa neden oldu. Artık kontrollü sosyal hayat sürecinin başlaması ve havaların ısınmasıyla birlikte çoğumuz kendimize şu soruyu sorar olduk: ‘Aldığım kiloları nasıl hızlı verebilirim?’

Maalesef birçoğumuz diyetisyene gitmek yerine sosyal medyadan gördüğü şok diyetleri uygulamaya, hesaplanmadan kendilerince kalori kısıtlamaları yapmaya, tek tip besine yönelik diyetler uygulamaya, gün boyu sadece sıvı gıda içeren diyetlere yönelmeye başladı. Ancak bilinçsizce yapılan bu diyetlerin hepsi sağlığımızı ciddi boyutlarda tehdit ediyor.

Ayrıca koronavirüs pandemisi halen devam ederken bağışıklık sisteminizi düşürebilecek bu tür davranışlardan kaçınmanız şart. Yaşınıza, kilonuza, boyunuza ve fiziksel aktivite durumunuza göre, yeterli ve dengeli bir öğün planlayarak haftada 0.5-1.0 kilo ağırlık kaybını destekleyecek şekilde gerçekçi hedefleri diyetisyeninizle birlikte koymalısınız çünkü bizler bu işin uzmanları olarak sizin sağlığınıza ve yaşam tarzınıza en uygun listeleri planlayacak kişileriz.

Ancak diyetisyene gitmeye fırsat bulamayacaklar da önerilerimden faydalanabilirler. Kilo vermek istiyorsak bence en önemlisi irade ve enerji. Enerjinizin yüksek olması diyet sürecini olumlu yönde etkiliyor ve süreci kolaylaştırıyor. Enerji için de bence kahvaltı şart.

Çünkü; öğünler içinde en önemlisi ve harcadığımız enerjinin anahtarı sabah kahvaltısıdır. Kalktıktan sonra en geç iki saat içerisinde kahvaltı yapılmalıdır. Böylece hem gerekli olan enerjiyi elde edebilir hem de günün büyük kısmını çok daha tok bir şekilde geçirebilirsiniz. Kahvaltı gün içerisinde sergileyeceğimiz bilişsel performansın kalitesini belirliyor. Yani iyi hissetmek, güne adapte olmak ve zihinsel işleri kolaylıkla halledebilmenin yolu kahvaltıdan geçiyor. Sabah kahvaltı yapılmazsa beynin kullanacağı enerjide azalma olur. Bu durumda yorgunluk baş ağrısı dikkat ve algılama azlığı gibi sıkıntılar yaşanır.

Yeterli ve dengeli kahvaltı ile güne enerjik başlayın

Protein içeriği yüksek besinler (süt, yumurta, peynir gibi) tüketilmesi.

Yazının Devamını Oku

Ramazan Ayında Kimler Nelere Dikkat Etsin?

24 Nisan 2020
Oruç tutmak dikkat edilmesi gereken kurallara ve beslenme şekline uymak kaydıyla sağlıklı ve vücudumuzu dinlendiren bir ibadettir. Peki kimler hangi kurallara uymalı, nasıl beslenmeli gelin birlikte inceleyelim.

Hipoglisemi (düşük kan şekeri) şikayetiniz varsa;

Sahurda bir orta boy haşlanmış patates tüketebilirsiniz. Siyah kuru üzüm (2 yemek kaşığı (15 gr veya pratik olarak avuç içiniz kadar) veya hurma (2-3 adet) veya kuru kayısı (2-3 adet), veya kuru incir (1-2 adet) iyi bir seçimdir.

Yüksek kolesterol şikayetiniz varsa;

Yüksek kolesterolü ve trigliseriti düşürücü etkisi, protein bakımından etteki protein ile eş değerli bir besin olması sebebiyle, yeşil mercimeği iftarda rahatlıkla bir porsiyon tüketebilirsiniz. (Örneğin 1 porsiyon yeşil mercimekli domatesli bulgur pilavı veya 1 porsiyon yeşil mercimek çorbası veya 1 porsiyon taze sebzelerle hazırlanmış yeşil mercimek salatası  vb.)

Kalp ve damar hastalıklarını şikayetiniz varsa;

Yazının Devamını Oku