Okan Aybar - Tüm Köşe Yazıları - Sayfa 10

Okan Aybar

Kırılmalar yakınken

24 Nisan 2008
Volatilite göstergesine baktığımızda, euro/dolar paritesinde bugünlerde belirgin bir kırılmanın gerçekleşmesinin an meselesi olduğunu gösteriyor.
Son 3 haftalık harekete bakacak olursak yükselen bir tren üzerinde paritenin yükseldiğini görüyoruz. 1.5780 seviyesindeki destek kırılmaz ve parite bu seviyede tutunursa bundan sonra yukarı yapacağı atak, paritenin 1.63’e kadar uzayabilecek volatilitenin oluşmasına neden olabilir. Aynı şekilde volatilitedeki yükseliş beklentime bağlı olarak 1.5780 seviyesinin aşağı yönlü kırılması, paritenin 1.55’in de altına kaymasına neden olabilir.
 
Dün açıklanan veriler ABD’de konut sektörünün toparlanmaktan uzak olduğunu gösterirken, ilginç bir şekilde güçlü Euro’ya rağmen Avrupa’nın ihracata dayalı imalat sektöründe büyümenin devam ettiğini gördük. Bu durum oldukça Euro lehineydi.
 
Bugün açıklanacak olan Avrupa’nın dış ticaret dengesi, IFO endeksleri ve ABD’nin konut sektörü endeksi, istihdam ve dayanıklı tüketim malları siparişleri piyasaya hareket sağlayabilir. Beklentiler IFO endekslerinin düşebileceğini gösterirken, ABD’de dayanıklı tüketim mallarının toparlayabileceğini gösteriyor. Sonuç olarak Dolar lehine beklentiler mevcut ama gelişmeler Euro lehine.
 
Yükseliş hareketi bugün bozulabilir
 
Petrol fiyatlarındaki yüksekliğe, emtia fiyatlarının yükselmesine ve Dolar’ın zayıf almasına rağmen, altın fiyatları düşme eğilimini ısrarla sürdürmeye devam ediyor. Bu durum aslında piyasa dinamiklerinin dışında olan ve vade piyasalarda vade atlama dönemlerin içinde olmamız bağlı olarak süregelen gelişmeler olabilir. Nitekim dün kritik 899 Dolar seviyesi geçilmiş olsa da kapanış bu seviyenin üzerinde gerçekleşti. Dolaysıyla altın bugün çok kritik seviyelerde. Eper dünün dip noktası bugün de denenip üstelik kırılırsa o zaman 850 Dolar’a kadar başlayan bir hareketin de başlangıcı olabilir. 896’ya dikkat!
 
Petrol beklemede
 
Dün petrol fiyatları toparlanma eğiliminde olan Dolar’la birlikte az bir miktar geriledi. Normalde daha çok bir gerileme olabilirdi ancak petrol stoklarındaki artışa karşın benzin stoklarının düşmeye devam etmesi, petrol fiyatının nispeten güçlü kalmasına neden oldu.

Bakalım bu yaz yaklaşırken otomobil kullanımın arttığı mevsimlerde nasıl bir talep oluşacak. Özellikle likidite sorunlarının baş gösterdiği ve istihdamın azaldığı bu yılın yaz aylarında Amerika’daki yakıt kullanım artar mı azalır mı bunu bilmeyiz ama eğer bu alışkanlıkları değiştirmeye yetecekse yani daha az otomobil kullanılacaksa o zaman petrol fiyatlarının düşmesi muhtemel olur. Zaten o dönemlerde seçimler de yaklaşmaya başlayacağı için önümüzdeki iki ay içinde petrolün hareketi ilginç olabilir. Bu dönem öncesinde nasıl bir hareket yapacağı bugünlerde belli olur.

Öncelikle borsa endekslerindeki yükselişler sürerse bunun anlama düşen faizler sayesinde azalan borçlanma maliyetleri petrol fiyatlarındaki yükselişlerin getirdiği maliyetleri dengeler. Bu durumda petrol fiyatları yavaşlayan ekonomiyle birlikte ikinci bir döngü ilişkisi içinde gerilemeye başlayabilir. Ama öncesinden 120 Dolar’a kadar hareketin olma ihtimali oldukça yüksek. Bu nedenle yakın zamanda düşüş olmayabilir.
Yazının Devamını Oku

Haftalık grafikte de sıkışma var

22 Nisan 2008
Bir süredir devam eden sıkışma, haftalık grafiğe baktığımızda daha da belirgin. Volatilite göstergesiyse aşağı yönlü hareketine devam ediyor.
Bunun anlamı; euro/dolar paritesinde 1.56 seviyesinin altı kırılmadıkça bu hareketin bozulmayacağı. Volatilitenin düşük kalmasıysa şimdilik aynı eğimdeki yukarı trendin devam edebilme ihtimalinin güçlü olduğunu gösteriyor. 1.6030 üzerinde haftalık kapanış olması durumundaysa paritenin 1.6350’ye kadar yükselmesi ve onun ardından da bir iki ay içinde ulaşılacak ve 1.47’ye kadar sürecek olan bir hareketin oluşması diğer bir ikinci senaryo olur. Kısacası önümüzdeki aylarda paritenin yukarı yönlü potansiyeli var olsa da bunun artık sınırlı olduğunu düşünüyorum.
 
Kısa vadede Avrupa’dan bugün fazla bir veri açıklanmayacakken ABD’den önemli iki veri var. Konut fiyatları ve Richmond FED endeksi. Son haftalarda konut fiyatları dalış yapmaya devam ediyor. Eğer bu düşüş yerinin bir kez bile yukarı yapması durumunda Dolar’ın güçlenmesini bekleyebiliriz. Bunun dışında bugün nispeten yatay bir hareket olabilir. Dolayısıyla gün içinde parite düşmüş bir görünüm sergiledikten sonra eğer konut fiyatlarının da düştüğü açıklanırsa, kısa metrajlı bir alım yapılabilir ancak 1.5780’nin altında düşüş hızlanacağından bu seviyede stoplanmak gerekir. Dolaysıya bugün bu stop seviyesine seviyeye yakın bir yeri bekleyip 40 puanlık kar hedefiyle bir alım yapmak daha doğru olabilir.
 
Altın zayıf görünümde
 
Petrol fiyatlarındaki yüksekliğe rağmen, faiz indirimlerinin genel olarak yavaşlayacağının beklendiği global piyasalarda, ekonomik toparlanmalar hisse senedi piyasalarında kendini gösterdikçe altın fiyatlarında da gerilemeler devam ediyor. Diğer yandan dün Doların toparlanmaya başlaması ve emtia fiyatlarındaki gerilemelerle birlikte bugün altın fiyatlarının 904 Dolar seviyesindeki desteğini test etmesine neden olabilir.
 
Dünyada enflasyon çok yükseldi ve bu durum ekonomilere yavaşlama olarak yansıyabilir. Bu durumda petrol fiyatlarında değil diğer emtialarında fiyatları düşmese de yükselişi durursa o zaman Dolar’ın düşmesine neden olan stagnasyon faktörü de bir nevi ortadan kalkar. Bu durumda eğer 899 Dolar’ın altının  kırıldığı görülürse bu düşüş hareketi 850 Dolar’a kadar devam edebilir. Bu noktada 904 Dolar ve 899 Dolar aralığı çok kritik. Bu bant kırılmazsa, o zaman Euro’un yeninden yükselmesi durumunda ancak altın toparlanacaktır. Kısacası altın biraz zayıf görünüyor.
 
Petrol düşebilir
 
Petrol düşmek bilmiyor ama yükselişi azalan talep ortamında oldukça suni ve manipülatif. Eğer petrolün bir değeri varsa bir ay önce 111’den 98’e karda geriledikten sonra bu sefer yine neredeyse aynı zaman dilimi içinde 118’e karda dayanmışsa buradaki spekülasyon oldukça yüksek boyutlarda. AB’de benzin fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesinde ve hane hakları bu durumda oldukça etkileniyor.
 
Teknik olarak bakıldığındaysa petrol fiyatlarının 123 Dolar’a kadar yükselmesi mümkün ancak bu kadara kısa zamanda olan yükselişler genelde önceki yükseliş trendinin aynısını yapmadan gerisin geriye gitme ihtimalini ortaya koyuyor. Dolayısıyla Dolar’ın toparlandığı bir günde petrolün yeninden 1152in atkına kadar düşeceğini tahmin ediyorum.
Yazının Devamını Oku

Bu hafta piyasa kırılmalara oynayacak

21 Nisan 2008
Geçtiğimiz hafta paritenin yeni tarihi zirveler yaptığını ancak yine aynı hafta içinde momentumun ve volatiliten düştüğünü düşünecek olursak paritenin 1.5930 seviyesindeki direncini kırıp 1.63’e mi yöneleceğini yoksa, 1.55’in altını mı kıracağını tahmin etmek çok zor.
Özellikle petrol fiyatlarındaki yükselişin ve ekonomik durgunluğun yarattığı stagnasyonist ortamda normal şartlarda yükselişin devam etmesi gerekiyor ama Euro’nun Dolar karşısında günlerdir neden yükselemediği bu konuda kuşkulanmama neden oluyor.
 
Euro’daki bu yükselememe eğilimi, sanırım ABD tarafından sürpriz şekilde olumlu açıklanan ekonomik verilere balı olarak gerçekleşmiş olabilir. Öreğin, geçen hafta bazı şirketlerin karlılıklarındaki yükseliş Dow Jones endeksinin yükselmesine neden olurken,  enflasyon güçlü açıklanması, perakende satışların artması ve artan emlak kredileri başvuruları en azından önceki haftalardan daha olumlu bir havanın oluşmasına neden oldu. Ancak diğer taraftan bir de Avrupa tarafını düşünecek olursak oradan da son derece Euro olumlu veriler açıklanmaya devam etti. Özellikle Euro’nun yüksekliğine rağmen artan dış ticaret fazlası Euro’nun güçlü kalmasına neden oluyor.
 
Bu hafta hareketin genelini belirleyecek olan faktör teknik kırılma seviyeleri ve tabi ki açıklanacak ekonomik veriler olacak. Öyle sanıyorum ki Euro 7 Dolar paritesi  bu hafta içinde geçtiğimiz iki hafta içinde oluşan fiyat bandından dışarı çıkacak. Çünkü volatilite göstergesi oldukça düşmüş durumda ve bir süredir aynı durum devam ediyor.
 
Aşağıda 904, yukarıda 939 önemli
 
Altın / Dolar paritesi de tıpkı Euro / Dolar paritesinde olduğu gibi son iki haftadan beri oldukça yatay bir seyir sergileyerek 900 – 955 aralığındaki bant içerisinde gitti geldi. Bu hareketsizliğin nedeni belli ki Doların akıbetinin ne olacağını kestirilememesinden kaynaklanıyor. Eğer altın fiyatları sadece petrole veya faizlere göre hareket edecek olsaydı yeninden 1000 Doların üzerinde kalması beklenirdi ama bu olmadı. Bu noktada en azından altının ne olacağını anlamak için neye bakacağımızı biliyoruz: Dolar ve Dow Jones endeksi...
 
Dolar tarafındaki hareketsizlik eğer yükselen borsalara birlikte Euro / Dolar paritesinin düşmesine neden olursa o zaman altının gerilemesi gündeme gelir ancak bu senaryonun bu hafta içinde belirgin bir şekilde oluşacağını sanmıyorum. Bu nedenle benim tahminim 899 – 904 aralığındaki destek bölgesinin çalışacağı ve altının düşmeyeceği yönünde. Tabi ki eğer 899 Dolar kırılırsa o zaman beklenti tamamen aksi yöne değişir. Bunu da aklımızın bir köşesinde tutmakta fayda var ama en azından şimdiki görünüme bakacak olursak, yani faizler düşerken, Dolar’ın hala en düşük seviyelerinden çok uzak değilken ve emtialar yüksekken yükselişlerin daha kolay olacağını düşünüyorum.
 
Petrol kendini baltalıyor
 
Geçtiğimiz hafta aynı gün içerisinde 5 Dolara yakın farkların oluştuğunu gördükten sonra, petrolün haftalık düşüş senaryolarını alt üst eden gelişmelerden ilki petrol stoklarındaki azalma ve Nijerya’da petrol boru hatlarına yapılan saldırılardan kaynaklandı.
 
Doların gördüğü en dip seviyelerden bir şekilde yeniden toparlanarak direniyor olması, petrolün gerileme senaryolarının canlı kalmasına neden oluyor ancak hisse senetlerindeki yükselişler ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlama beklentilerinin de baltalanmasına neden olduğu için petrol fiyatları şimdi güçlü duruşuna devam ediyor.
 
Bu hafta içinde açıklanacak olan petrol stokları ve Çin’in ekonomik büyümesindeki yavaşlamanın ne kadar olacağını beklentileri petrol fiyatlarına yön verecek. Benim tahminim son zamanlarda ekonomik faaliyetlerde bir artış olsa da büyük resmin bozulmadığı ve ekonomik faaliyetlerin yavaşlama riski her petrol artışıyla da yükseldiği için, petrol fiyatlarında belirgin bir düzeltmen uzak olmadığını düşünüyorum çünkü yükselen petrol fiyatları nihayetinde kendi talebinin de düşmesine neden olmasına az kaldı.
Yazının Devamını Oku

Momentum düştü, kar realizasyonu gelebilir

18 Nisan 2008
ABD’den açıklanan dünkü ekonomik göstergeler geçmişi gösterdiğinden aslında çok önemli değildi. Çünkü son iki aydan beri özellikle olumsuz verilerin ve gelişmelerin haberlere yansıması zaten fiyatlara yandı.
Dolayısıyla dün açıklanmış olan öncü göstergeler verileri ve zaman zaman bazı büyük bankaların yetkililerinin ekonomiyle ilgili en kötünün geride bırakıldığının söylemesi, yakında bir toparlanmanın habercisi olabilir. BU nedenle Euro verileri güçlü kalsa da nihayetinde Çin’in yavaşlamaya devam edecek olması ve Yuan’ın güçlenmeye devam edecek olması Dolar’ın bir miktar güçlenmesine neden olabilir. Bugün aşağı yönlü hareketlenmeler olabilir ama Avrupa’dan açıklanan verileri o kadar güçlü ki, piyasa Dolar alsa da bu sadece kar realizasyonu olarak piyasalara yansır. Yani Euro’nun düşüş olsa da kısa süreli ve kısa metrajlı olur ardından kanışa doğru yeniden yükselişler gelebilir.
 
931 önemli destek
 
Doların bir süredir geriliyor olması ve petrol fiyatlarındaki sürekli yükseliş, altın fiyatlarının yükselmesine neden olsa da, yükseliş aslında oldukça sınırlı kaldı. Ancak bugünlerde ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamayla birlilikte petrol fiyatlarında olası bir düşüş oldukça muhtemel olduğundan Dolar’ın yükselebileceği bir günde, yani bugün bir miktar aşağı yönlü baskılar artabilir. Bu durumda 960 hedefine ulaşmadan önce 931 Dolar seviyesindeki destek denenmek istenebilir. Eğer petrol ve Dolar konjonktüründe bir değişim olmazsa ve 931 Dolar desteği denenirse bu iyi bir alım fırsatı olabilir. Genel görünüm yukarı ve 960 hedefi gerçekleşmek üzere.
 
Yükseliş devam eder ama kısa vadede düşüş olabilir
 
Son birkaç günden beri ısrarlı bir şekilde yükselen petrol fiyatları dün durdu. Açıklanan petrol stokların beklentilerin aksine düşüş olduğunu gösterince yükseliş Dolar’daki gerilemeyle birlikte devam etti. Ancak ekonomik yavaşlamanın tüm dünya da daha belirgin bir şekilde görülmesi, özellikle ABD’de istihdamın azalması ve Almanya’da ZEW endekslerindeki oldukça olumsuz beklentiler ekonomik faaliyetlerdeki zayıflamanın etkileri petrolde gerilemeyle ortaya çıkabilir. Ancak eğer 115.40 üzerine çıkarsa 116.80’e kadar yükseliş devam eder. Bunun dışında bugün 112’ye kadar gerilemenin oluşacağını düşünüyorum.
Yazının Devamını Oku

Euro hiperaktif

17 Nisan 2008
Dün açıklanan veriler gösterdi ki onca durgunluk beklentilerine ve Euro’daki yüksekliğe rağmen Avrupa’nın dış ticaret fazlası artarken, aynı zamanda yüksek faiz oranlarına ve güçlü Euro’ya rağmen sanayi sektöründeki yükselişler artan hammadde maliyetleriyle birlikte enflasyonun da yükselmesine neden oluyor.
Şunu söyleyebilirim ki şu anki durum, yani Avrupa ekonomisindeki bu büyüme eğilimi sanki yorgunluktan ayakta duramayacak kadar yorgun bir atlete doping verilerek koşturmaya devam etmeye benziyor.
 
Diğer yandan emtia fiyatlarındaki yükseliş durmaksızın devam ettiği için Dolar üzerindeki baskı artınca Euro / Dolar paritesinin 1.60’ın üzerine yükselme ihtimali oldukça yüksek görünüyor. Teknik olarak bakıldığında su anda bile paritenin hedefinin 1.63 olduğunu söyleyebilirdim ancak AMB yetkililerinin piyasaya müdahale etme ihtimali de olduğu için bu aralar gün içinde çok belirgin dalgalanmalar olabilir.
 
ABD tarafında gelen verilerin sanayi sektörünün toparlandığını gösteriyor olmaı açısından Dolar’ın bugün bir miktar toparlanmasını bekliyorum.
 
Altın daha da çıkabilir
 
Sanırım altınla ilgili söyleyeceklerim az çok tahmin edilebilir. Rekor seviyelere gerileyen ve rekor seviyelere yükselen petrol, artan emtia fiyatları ve enflasyon verilerindeki yükseliş altının yükselişini kaçınılmaz kıldı ve dün altın fiyatları 941 Dolar seviyesindeki direncini de kırarak 960 Dolar hedefinde son virajı da alarak bu hedefe giden yolu yolunu açtı.
 
Dünkü yükselişin ardından bugün en azından 955 Dolar ve hatta 960 Dolar hedefinin görülmesi oldukça mümkün. Peki ya sonrasında ne olur. Dolar’ın onca düşüşünden ve petrolün onca yükselişinin ardından bir miktar yükselişte durma olabilir. Özellikle eğer Dow Jones endeksi eğer 12700 seviyesinde dirençle karşılaşıp yatay kalırsa o zaman bir miktar düzeltme beklenebilir ama bu düzeltmenin ben kısa süreceğini ve altın fiyatlarının belki de daha da yükseleceğini tahmin ediyorum. Belirgin b,r düşüşün olması için Euro’nun, petrolün ve Dow Jones’un gerilemesi gerek.
 
Dolar ve arzdaki düşüş petrolü patlattı
 
Doların hiç durmaksızın gerilemesi ve petrol stoklarının beklentilerin aksine gerilemesi petrol fiyatlarının yükselmesi için yeterli iki nedendi. Ancak bir başka neden daha vardı ki o da ABD ve Avrupa’da son zamanlarda görülen imalat sektöründeki toparlanma ekonomik büyümedeki durulmanın azaldığını gösterdiğinden talepte belirgin bir artış olmasa da arz tarafında olabilecek bir yavaşlamanın gerginliği artırabileceği söz konusu olabilir.
 
Gerçek olan şu ki, petrol fiyatları içinde bulunduğumuz konjonktürün çok ötesinde ve aşısı değerlenmiş durumda. Ekonomik faaliyetlerin Avustralya’da bile gerilemeye başlamış olması bu durgunluk sürecinin bir iki günde bitmeyeceğini gösteriyor. Bu nedenle durgunluğa ve ABD’deki olumsuz senaryoların sonuna yaklaşıldığını düşündüğümüzde petrol fiyatlarının 100 Dolar’ın altına düşmesi gerekiyor. Asıl sorun bu manipülasyonun nereye kadar süreceği.
Yazının Devamını Oku

ABD verileri sürpriz yarattı

16 Nisan 2008
ABD’den dün açıklanan ekonomik göstergeler enflasyon verileri haricinde beklentilerin oldukça ötesinde Dolar olumluydu.
Enerji ve gıda fiyatlarındaki yükseliş beklendiği gibi üretici fiyatlarının yükselmesini sürpriz kılmadı ama şunu da unutmamak gerekiyor: Artan fiyatlar en nihayetinde çekirdek enflasyonu da yükselteceğinden enflasyon Dolar olumlu açıklanmaya devam edebilir.
 
Bunun dışında açıklanan NY Eyaleti imalat sektörü verileri artan siparişlere bağlı olarak oldukça belirgin bir yükseliş göstermiş olması son derece Dolar olumluydu. Asıl olumlu olansa yabancı sermaye girişinin oldukça yüksek kalmasından kaynaklanıyor. Öyle sanıyorum ki kısa vadede gerileyemeye devam eden faizler yabancı yatırımcının ABD’ye yatırım yapmasına neden oluyor.
 
Bugün açıklanacak olan enflasyon verilerinin dünkünden farklı olmaması gerekiyor. Bu durumda eğer 1.5880’un üzeri kırılmazsa aşağı yönlü hareket devam edebilir. Volatilitenin oldukça gerilediği bugünlerde aşağı yada yukarı yönlü sert hareketler gelebilir. Ya 1.5880 kırılıp 1.5930’un kırılmasını tetikleyerek piyasa 1.60’ın üzerine gidecek, ya da 1.55’lere kadar uzanan bir düşüş olabilir.
 
Altında satış gelir ama hemen toparlar
 
Petrolün yeni rekor denemeler o kadar güçlü ki, bu durum Doların yükselmesine rağmen altın fiyatlarının bir miktar gerilemesi yerine 925 Dolar civarında dengelenmesine neden oluyor. Dolarda bir miktar toparlanma olursa veya dün başlayan Euro’nun düşüş bugün devam ederken eğer petrol fiyatlarında bir gerileme olursa bu durum altın fiyatlarına gerileme şeklinde yansır. Bu nedenle bugün gün içerisinde 915 Dolar’a kadar bir gerileme olabilir. Ancak bu seviyensin altında bir piyasanın oluşacağını sanmıyorum çünkü bu sefer de Dolar’ın toparlanmasının sınırlı kalacağını tahmin ediyorum. 901’in altındaysa yükseliş yerini düşüşe bırakır. Bu nedenle dikkatli olmakta fayda var.
 
Petrol stokları ve dolar petrole yön verecek
 
Bugün açıklanacak olan petrol stokları her zamanki gibi önemli ancak ABD ve Nijerya’da petrol akışını olumsuz etkileyen faktörlerin getirdiği gerginlik piyasaya petrol fiyatlarının yükselmesi şeklinde yansıyor. Benim tahminim Dolar’ın yükselme ihtimaline bağlı olarak gün içinde bir miktar gerilemeler gelmesi çok doğal ama asıl yönü tayin edecek olan faktör petrol stokları olarak kalmaya devam edecek.
Yazının Devamını Oku

Müdahale sesleri duyulmaya başlandı

15 Nisan 2008
Dünkü fiyat hareketine bakacak olursak ABD’den açıklanan olumlu perakende satışlar verisine rağmen Euro / Dolar paritesi yükselişine devam etti.
Artan gıda ve enerji yatlarının Dolar üzerinde yaptığı baskıyı bahane olarak gösteren piyasa katılımcıları şu ana kadar G7’nin Dolar’ın zayıflığıyla ilgili yaptığı açıklamaları pek dikkate almamışlar. 1.60 seviyesi Euro / Dolar paritesinin kırılma yapacağı bir seviye olması dolayısıyla bu seviyenin kırılması durumunda daha da sert yükselişler olabilir. Zaten bu nedenle 1.59 seviyelerine yakınken G7 bu olası kırılmanın sonucunda bir şekilde piyasaya müdahale edeceğinin sinyalini verdi. Fransa finans bakanının nispeten sert açıklamaları buna işaret ediyor. Eğer müdahale olursa paritenin olan yükseliş sonrasında en az 10 sent düşebileceğini düşünüyorum. Yani eğer yukarı yönlü bir kırılma olursa bu kırılmanın ilk dönüş seviyesi 1.63 olur ki bu seviyeden gelen bir müdahale Euro / Dolar’ın 1.53’lere kadar gevşemesine neden olur. Daha uzun vadede de 1.45’lere kadar geriler.
 
Tabii ki bu söylediklerim orta vadeli beklenti. Daha kısa vadede petrol ve gıda fiyatlarındaki yükseliş Dolar’ın 1.5930’a kadar gevşemesine neden olabilir. 1.5720’nın altı geçilmedikçe bu hafta açığa satış yapılmaz. Ancak alım yapılır. Yani günlük bir pozisyon açılacaksa 1.5720’nin üzerinde kalındığı sürece alım yapmayı bekleyin. Örneğin 1.5760 bugün için bir alım seviyesi olabilir.
 
Altın güçlü kalmaya devam ediyor
 
Dolardaki gerileme ve petrol fiyatlarındaki yükseliş altının düşmese de en azından sabit kalmasına devam ediyor.

Eğer Dolar özellikle Euro karşısında 1.5930’un üzerine çıkarsa bu büyük olasılıkla yükselen petrolle birlikte olacağı için 960 seviyesine ulaşması çok kolay olur.

Orta vadede beklentisinin yavaşlayan ekonomik faaliyetler yüzünden 850 olarak beklense de son günlerde oluşan gelişmeler 940 Dolar seviyesinin kırılması durumunda altın gideceği ilk seviyenin 960 olduğuna işaret ediyor. Ancak hep dediğim gibi 899 Dolar seviyesinde bu yükseliş olasılı bozulur çünkü son günlerde volatilitede belirgin bir düşüş olduğu için bu durumun bazı opsiyon pozisyonlarının kapanmasına neden olacağı için satışların ağırlaşma olasılığı yükselir. Bu durumda tam tersi bir senaryoyla karşılaşabiliriz. Dolaysıyla eğer 960 olar seviyesi ulaşılacaksa bu ya bu hareketin bu hafta ya da önümüzdeki haftanın ortasına kadar olması gerekiyor. Yoksa 960 Dolar hedefi biter.
 
Petrol dolara ve stoklara bağlı
 
Yarın açıklanacak petrol stokları öncesinde dün Doların zayıflamasıyla birlikte petrol fiyatlarındaki yükseliş devam etti.

Bu yükselişin nedenine ek olarak ABD’de petrol boru hatlarında yapılan birkaç tamirat dolayısıyla petrol akışının durmuş olması da etkiliyor ama asıl büyük resme bakacak olursak, Dolar’ın akıbeti, petrolün ne olacağına da işaret edecek gibi gözüküyor. Oysa yavaşlayan ekonomik faaliyetler bir yandan metal fiyatlarına baskı yapmaya başlamışken petrol üzerinde baskı yapmaya başlaması an meselesi. Ancak yükselmek için her bahaneyi kullanan piyasa hiç beklenmedik bir anda çok ağır bir satış da yapabilir. Petrolün nereye gideceğini kestirmek için yarınki stok verilerini beklemek lazım. Sanırım piyasa bir momentum kazanacaksa bu Dolar’ın gidişatı ve petrol stoklarıyla birlikte olacak. Benim tahminim bu hafta petrolün yükseleceği ancak yükselişin sınırlı kalacağı yönünde. Önümüzdeki hafta belirgin bir satış baskısı gelebilir.
Yazının Devamını Oku

G7 dolar’ı kurtarabilir mi?

14 Nisan 2008
Geçen hafta açıklanan verilere bakıp bu haftaki verilerin nasıl açıklanabileceğini düşünecek olursak özellikle kişisel harcamaların zayıflaması beklenebilir.
Yükselen fiyatlar azalan tüketici güveni ve durgunluk beklentilerinin ağır basmasıyla birlikte işten çıkartmaların hızlanabileceği bir dönemde harcamalarda azalma olabilir. Bu durumda Dolar’ın 1.59’un kıyısındayken yapacağı hareket bu seviyenin kırılıp yeni hedefini 1.63 olarak belirlemesi olabilir.
 
Bu durumu tersine döndürebilecek tek şey petrol fiyatlarının bir an önce gerilemesi olabilir ama Dolar’ın düşeceği beklentisinin ağır bastığı bir ortamda petrolün gerilemesi kolay olmaz.
 
Ekonomik durgunluk beklentilerine bağlı olarak faiz indirimlerinin devam edeceği düşünülürken ABD’de devlet harcamalarındaki düşüşe bağlı olarak gerileyen bütçe açığı bize hane haklının ekonomiye olan katkısının azalacağı gösteriyor.

Bu duruma bir de petrol fiyatlarının yükselişini eklerseniz önceki stagnasyon 
durumu yeniden ortaya çıkar ki bu da Dolar’ın düşmesini tetikler.

Bu hafta Dolar alacak olursanız dikkatli olun, çünkü G7 toplantısından sonra yapılan 
açıklamalarda Doların gerilemesinden duyulan endişe Dolara sempati yaratsa da altın fiyatlarının yeniden 960’lara ulaşabileceği ve petrolün kritik olduğu bir haftadayız.
 
Hafta içinde 960 görülebilir
 
Altın fiyatı petrol ve Dolara bakıldığında bir miktar düşük kaldı diyebilirim. Tarımsal emtia fiyatlarının da gördüğü düşük seviyelerden itibaren toparlanmaya başlaması ve yeni sıçramalar yapabilecek olması enflasyon verilerinin yüksek açıklanmasına da neden olabileceği için bu hafta içinde yukarı yönlü hareketler olabilir.

Öncelikle bir süredir beklediğim 960 Dolar seviyesinin yeniden deneneceğini tahmin ediyorum ancak bundan önce 931 ve 941 Dolar 
kilit seviyelerinin geçilmesi gerekiyor. Tahminen bu hafta içinde 905 Dolar seviyesine ulaşırsa bence bu iyi bir alım fırsatı olacaktır.

Hafta içinde a
çıklanacak olan enflasyon verilerinin olası yükselişleri gıda ve enerji fiyatlarına bağlı olacağı için özellikle soya fasulyesi, şeker ve petrol fiyatlarını yakından takip etmek gerekiyor. 899’un altıysa tehlikeli.
 
Petrol stokları karar verecek
 
Petrol fiyatları benzin fiyatının yükselişi ve bunun yanında petrol stoklarındaki düşmeye bağlı olarak yükselirken düşen Dolar’a karşı korunmak amacıyla yapılan alımlar petrol fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.

Bu hafta içinde Doların olası düşüşü petrol fiyatlarının yükselmesine neden olabilir ama asıl 
hareketin ne yönce olacağı Çarşamba günü açıklanacak olan petrol stoklarına göre şekillenecek gibi gözüküyor.
 
ABD ekonomiyle birlikte gelişmiş ekonomilerin bir çoğunda görülen yavaşlama beklentileri petrol talebinin azaldığını ve bu yüzden petrol stoklarında bir artış oldu açıklanırsa o zaman petrol fiyatları gerileyebilir ama bunun dışında bir düşüş senaryosu şimdilik görünürde yok.
Yazının Devamını Oku