Emin Ersoy

Fazla Kilolarınızdan Mide Botoksu ile Kurtulmak Mümkün

6 Şubat 2019
Günümüzde diyet ve egzersizle kilo veremeyen aşırı kilolu hastaların etkinliği kanıtlanmış birçok cerrahi yöntemle fazla kilolarından kurtulması mümkün. Ancak sadece 15-20 dakikalık cerrahi olmayan bir işlemle zayıflamak ister miydiniz?

Botoks, botolinyum toksinidir. Enjekte edildiği yerde sinir adale sistemini felç eder, etkisi geçicidir. Dünyada yaygın kullanım alanları, göz etrafı kırışıklıklar, aşırı terlemeler, kronik ağrı tedavisi, çift görme vakaları, Parkinson hastalığındaki el titremelerinin giderilmesi, migren tedavisi, idrar kaçırma tedavisi ve depresyon gibi hastalıklardadır. Obezite kilo problemlerinin önlenmesine yönelik uygulamaları ise son birkaç yıldır yaygınlaşmıştır.

Mide botoksu endoskopik olarak 10-15 dakika içerisinde midenin çıkış bölgesine uygulanan botolinyum toksininin enjeksiyonu ile yapılır. Bu yolla mide çıkışındaki pompa aktivitesini yavaşlatarak, mide içerisine dolan gıdaların bağırsaklara geçişi hızı düşürülür. Bu sayede yaşanan uzun süreli tokluk hissi aşırı yeme isteğini ortadan kaldırır.

İşleme uygun hastalarda midenin iştah hormonu salgılayan tepe kısmına uygulanan botoks ise Ghrelin hormonu salgısının azalarak, iştahında azaldığı saptanmıştır. Uygulamanın nadirde olsa mide duvarında dolaşım bozukluğu gibi nadir yan etkileri olsa da kullanımının çok ciddi yan etkileri saptanmamıştır. Uygulamanın etkisi kişiye göre değişebilir.

FDA onaylı mide botoksu uygulaması, tıpkı endoskopi yapar gibi aç olarak gelinen klinikte özel bir endoskopik enjeksiyon iğnesi ile uygulanır, hasta bu süreç içerisinde anestezi uzmanı tarafından bilinçli sedasyon altında uyutulur. Ağrısız ve acısız bir işlemdir. Uygulama sonrasında başarılı sonuçlar almak için hastalar mutlaka diyetisyen tarafından hazırlanan beslenme programına harfiyyen uyum göstermelidir.

Mide botoksundan aşırı kilolar nedeniyle sağlığı tehdit altında olan hastalar faydalanmalıdır. Vücut kitle indeksi 25 ila 30 arasında olanlar ve vücut kitle indeksi özellikle 30 ila 35 arasında olan ameliyat sınırları içine girmeyen hastalara mide botoksu yapılabilir. Obezite için ameliyat olma endikasyonu sınırlı olan hastalar etkinliği kanıtlanmış cerrahi yöntemlerden faydalanabilirler.

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Emin Ersoy 

http://www.profdreminersoy.com/ 

Yazının Devamını Oku