Bige Dalkılıç

Yeni Çağ'da Gizli Sağlık

3 Mart 2008

Hele konu sağlıklı çocuklar yetiştirmekse, onların topluma sağlıklı katılmaları için katlanmamız gereken çok şey vardır. Buna karşın bazı Yeni Çağ metodları ve düşünceleri bu işi kolaylaştırabilir. Herkes bazı sağlık sırlarını öğrenebilir, yaşlanmaya dayanabilir ve yıkıcı rahatsızlıkları savuşturabiliriz.

Şimdi bu metodlara bir göz atalım;

1. Öncelikle hareket edin...Bu bilinen ve basit yöntem, hala en geçerli kuralı içerir. İnsan stresi en iyi şekilde alan ve özümleyen canlıdır, üretimi yani eylemi geliştirerek mutlu hormonlar yani endorfinler oluşturabilir ve yarar sağlayabiliriz. Eksersiz yapmak kalbe, arterlere ve akciğerlere yararlı olurken, kan basıncını, kolestrolü düşürür. Beslenme ve menopoz araştırmalarında, düzenli eksersizlerin menopozu kolaylaştırdığı, kemik yapısını güçlendirdiği, yeni kemik oluşumlarını desteklediği ve metabolizmaya kalsiyum sağladığı belirlenmiştir. Bu belirleme, kemiklerin incelme riskini azaltırken, kazalarda iyileşme hızını özellikle 45 yaş civarındaki kadınlarda arttırmaktadır. Bunun bir sır olmadığını hemen söyleyebilirsiniz fakat dikkat edilmesi gereken noktalar iyi bilinirse, sonuçlar farklı olacaktır. Örneğin eksersiz yapan çok kişi, dolu mide yerine, bu işi boş bir mideyle yapmanın şart olduğunu bilmez. Örneğin eğer üç kilometrelik bir yürüyüşü hiçbir şey yemeden yapıyorsanız, yaklaşık 300 kalori yakarsınız, bu yürüyüşü dolu bir mide ile yaptığınızda, % 15 daha fazla kalori harcarsınız. Böylece yemek sonrasında bir veya iki km. yürüdüğünüzde, ekstra yağ yakarsınız. Yürürken muhakkak kollarınızı sallamalısınız, araştırmalar göstermiştir ki bu eksersiz için kollardan destek alınması gerekir, böylece bacak hareketleri güçlenecek ve yağ yakımı kolaylaşacaktır.         

2. Bizler eşit değiliz ve yaratılmadıkKadınlar iyi bilirler çünkü erkeklerden daha fazla yağ hücresine sahiptirler ve bu yüzden kilo verirken başları daha çok derde girer. Zayıf kas dokuları, yağ yakmanın ötesinde fazla kalori kullanırlar. Kalıtım gereği olarak farklı biokimyasal gereksinimlerimiz vardır. Bazı insanlar vejeteryan beslenme veya Makrobiotik diet tarzıyla açlıktan ölebilir ve çok hızlı kilo verebilirler. Hiç kimse bir başkası için uygun olan dieti tamamiyle uygulayamaz. En büyüleyici yol, öğesel ihtiyaçların ne olduğunu dersleri, kan grubumuzdan gelir. Kan tipi ne olursa olsun, atalarımızın genetik izi, ne tür bir yakıt karışımı kullanmamız gerektiğini gösterir. Gerek hayvansal, gerekse bitkisel beslenme planı burada saklıdır ve en iyi biyolojik seçimi ifade eder. Bazı kan tipleri ile ilgili çalışmalar, II. Dünya Savaşı öncesinde ve 20. Yüzyıl'da Japonlar tarafından yapılmıştır, Japonlar psikolojik profil belirlemesinde, temel olarak kan tipini alırlar. "O" kan tipi bilinen en eski kan tipidir, mağara devri insanlarının kan grubu olarak kabul edilir. Kuzey Amerika kıtasının çoğunluğunda yaşamış mağara insanlarının, bir tür hayvanı protein dieti yaptıkları, yaprakları, ince dalları, tohumları, fındık veya ceviz yedikleri anlaşılmıştır yani bu beslenme "O" kan grubu insanlarına aittir. Bunun anlamı, "O" tipi vejeteryanların amino-asid desteği aldıklarıdır. Çok taneli tahıl dieti ve çiftlik ürünlerine duyarlılığın ideal olduğunu bu noktada düşünmeyin. Sonuç, bu en eski kan grubundaki insanlarla, yeni geliştirilen tarımsal metodlar arasındaki ilişkiye bağlıdır. Çok sayıda obur (oburluk buğdaydan, çavdardan, yulaftan ve arpadan gelen proteine uyum sağlayamama yeteneksizliğidir), "O" kan grubundadır. "O" kan grubundaki insanların güçlü eksersiz metodlarına daha iyi dayandıkları da görülür. "A" kan grubundaki insanlar, "O" kan grubundakilerin zıddıdır. "A"ların genetik anahtarı, hazmedici enzim üretiminin azlığı nedeniyle hidro-klorik asit-pepsin ürününün yararlı olması veya bitkisel temelli enzimlerin kullanılabilmesidir. "A" kan tipi parazit riski taşırken, iki yanlı fıtık, geğirme, gaz şişkinliği gibi sahte semptomlar oluşturur. "B"ler, "AB"ler gibi sonraki kan tipleridir ve daha çok biokimyasal olarak çiftlik ürünlerine, örneğin yoğurt ve kefire uyumludurlar ve çeşitli taneli besin dietlerinde (pirinç, mısır veya buğday), "B"lerin stres düzeylerini izlemeye, AB"lerin hazım desteğine ihtiyacı vardır. burada "A" unsuru yapıcıdır. "AB"lerin en iyi örneği Çingenelerdir ve beslenme desteği ile sezgileriyle, duyarlılıkları gelişmiştir.                      

3. Dost yağlarla beraber, düşman yağları yok edinBurada şişmanlar için iyi bir haberimiz var; Boston Üniversitesi'nden Dr. Edward Siguel ciddi bir adım attı. Siguel, kitlesel temel yağ asidi eksikliği, Amerikalılar'da kalp ve hormon sorunları yaratırken, çocukların zeka düzeyini de negatif etkilemektedir. 
İyi huylu yağlar, somon, sardalya, uskumru balıklarından, ceviz ve tohumlardan gelir. Keten tohumu yağı, belki de yağ asidinin en az olduğu yağdır. Unutmayın ki dost yağlar, kalbi korurlar, deride, saçta ve tırnaklarda parlaklık, canlılık ve sağlık ortaya çıkar. Gerek dost, gerekse de düşman yağları tanımanız elzemdir.  
 

Yazının Devamını Oku

Uzun yaşamak için yapamayacaklarımız

30 Kasım 2007
Shigechiyo Izumi 70 yaşında alkol kullanmaya başladı. 91 yaşında yeniden evlenmemeye karar verdi....

Artık bekar hayatının tadını çıkaracaktı. 116 yaşında sigara içmeyi bıraktı. 120 yaş 237 günlükken vefat etti. Asya'lı pek çok insanın sıradan hikayesi aslında böyle yaşlara kadar yaşamak. 165 yaşın üzerine çıkmış kayıtlar var bazı Uzak doğu veya Asya köylerinde. Izumi'nin yaşı kayıtlar ile ispatlanabildiği yani tam olarak 29 Haziran 1869  doğumlu olduğu için onu örnek vermek gereği hissettim.

Uzun yaşamın sırrı nedir? Tabii uzun yaşam derken üretken bir uzun yaşamı kastediyorum. Çalışabilerek, gülebilerek, yiyip içerek.... Izumi tüm yaşamını küçük bir mercan adası'nda şeker kamışı çiftçiliği yaparak geçirmiş.

Her zaman çevresine basit yaşamanın önemini anlatmış. Basit yaşamak ve her şeyi gerektiği kadar yapmak çok önemliymiş uzun ve sağlıklı yaşamak için. 120 yaşına girdiğinde "schochu (Beyaz bir rom çeşidi) "su'nu yudumlayıp gençlik sırlarını çevresine anlatırken doktoru ona içki yasağı getirmiş ve o buna şiddetle karşı çıkıp içkisiz yaşayamayacağını, ölmeyi tercih edeceğini söylemiş. Belki içkiyi bıraksaydı daha da yaşardı.

Uzun yaşamayı tercih edip etmeyeceğinizi bilmesem de her insanın yaşadığı süreci sağlıklı geçirmek isteyeceğini biliyorum. Kimselere muhtaç olmadan, kendine yetebilmek hayattan zevk almak, çok önemli bir kuraldır zaten. Izumi çiftçilik yaparak düzenli egzersiz yapmak zorunda kalan, Japon mutfağı'nın diyete benzer bol balık-sebze ve minumum et içeren menüsü ile beslenen, hayatındaki sorunları minimum basitlikte yaşayan, kaos ortamını hiç yaşamamış biri. Yani terör, hırsızlık, tecavüz, cinayet, aldatılma, aldatma, kariyer korkusu, çocukların geleceği, yeni çıkan trendleri takip etme arzusu gibi duyguların hiç birini bilmiyor. Bilse de yıkıcı düzeyde bilmiyor. Bizim bildiğimiz gibi bilmiyor. O yüzden ilk kalp krizini 114 yaşında geçirmiş. O da müsaadenizle olmuş biraz. Yaşlılık hesabı...

Batı ülkelerinde tıp insan hayatına 74-80 yaş arası ortalama bir ömür biçmiş. Bu tarz ülkelerde ise insanlar bu yaşlara geldiğinde hayat onlar için sanki yeni başlıyor. Bizim bilmediğimiz, yapmadığımız, tercih etmediğimiz bir yoldalar. Sağlıklı beslenmek bizim için diyetisyenlerin gazabı iken onların en lezzetli yemeği. Spor yapmak zaten lüks bir aktivite içerisinde gidip geliyor. Çevremde ben de dahil hayatı boyunca düzenli spor yapmış tek bir insan tanıyorum. Sadece sevdiği için hiç bir bahaneye sığınmadan bu işe kesinkes vakit ayıranlardan. Gerisinin bedensel aktiviteleri heves tadında ya vakitsizlikten, ya üşenmekten bir fayda sağlayamayacak kadar çok kesintiye uğruyor.

Yazının Devamını Oku

Anormallik ve normal aynı şeydir

19 Ekim 2007
Parapsikoloji “Normal olmayan olayları araştırmak” gibi bir misyona sahiptir.

Beynimizce normal sınırlarına oturttuğumuz formatlara uymayan her türlü kavramı anlamak, bir anlam kazandırabilmek için harcanan emektir. Cevaplanamayan ama var olduğu su götürmez gerçekleri cevaplamak için saatlerini veya günlerini bozuk para gibi harcayan ve çoğu zaman çok da açıklanamamasıyla sonuçlanan yorucu işler sonucunda bir de ağır eleştirilere maruz kalan bu emektarlar, bu işi gösteriş ve sadece maddi kazanç sağlamak için yapan diğer şahıslarla aynı kefeye konur ve bol bol topa tutulur. Kimse “niye” ve “nasıl”’ını sormaz.

 

Tarih boyunca sayısız düşünür, bilim adamı, sanatçı, bir çok savaş ve barış liderleri toplumun dışına çıktıkları için dönemleri boyunca eleştirilmiş, dışlanmış hatta idam edilmişlerdir. O anki normal formlarında yaşayan topluma aykırı davranışları oldukları için yalnız yaşamaya mahkum edilmişlerdir. Kimileri de kendi istekleri ile küsmüşler, kabuklarına çekilmişlerdir. Toplumun kullanmaya cesaret edemediği cümleleri kullanarak perspektifi değiştirmeye veya geliştirmeye çalıştıkları için kışkırtıcı olarak adlandırılmışlardır. Oysa yaptıkları sadece derin ya da çoklu düşünmektir. Yanlış veya doğrudan çok ne kadar derin ve faydalı olduğunun önemli olduğu bir düşünce yapısını elbette ki herkesin anlaması çok zor. Sonuçta bugün saygıyla okuduğumuz, bazen takip ettiğimiz, “o demiş ki”, “bu demiş ki” diye andığımız tüm “o” ve “bu”’lar zamanında anormal olarak adlandırılmışlardır. Mozart, Napolyon, Einstein, Da Vinci, Beethoven, Rodin, Newton ve diğer bir sürü iz bırakanların hayatlarını okuduğumuz zaman sınır ötesini zorlayan kişilikleri oldukları açıkça görülüyor. Bugüne geldiğimizde bütün bu anormallerin bıraktıkları miraslar kabul görüyor, bize fayda sağlıyor, hayatımıza anlam kazandırıyor. Anneler çocuklarının “IQ” ve yeni moda “EQ”’larını sayısız defa ölçtürüyor ki böyle bir anormallik izine rastlayabilsin ve yeni Mozart’lar, Pisagor’lar  olsun.

 

Anormal olmanın zor olsa da yaşam matematiğinde gerekli ve faydalı olduğu kesin. Bugün normal kabul ettiğimiz her şeyi olduğu gibi kabul etseydik gelişmeyen bir toplum olurduk. Toplum filan da olmazdık ya…neyse. Yenilikler ve sınır ötesi düşünebilme kabiliyeti ile var olduk ve gelişiyoruz. Ya da böyle düşünebilenler sayesinde varız. Bugün paranormal (Gerçeküstü)  kavramlarda hipnoz, hayaletler, ölümsüzlük, görünmezlik, zamanda yolculuk, duyu ötesi algılar ve alışagelmişin ötesinde bir çok diğer olaylar araştırılıyor. Bu konular ile ilgili hatırı sayılır üniversitelerde eğitim branşları var, kürsü sahibi insanlar bu üniversitelerde eğitim veriyor, konferans düzenliyor, yeni olasılıkları hesaplıyor, insanoğlunun sınırlarını zorluyor ki daha da gelişme ihtimalimiz olsun. Moleküllerimize ayrılarak seyahat edebilme ihtimalimiz bizim için şu an ne kadar fantezi, ne kadar absürt gözükse de gelecek nesiller için sıradan, günlük yaşamın bir parçası olabilir. Bunu 250 yıl önce yaşayan bir insanın uçmak hakkında ne düşünebileceğini hayal ederek çok rahat test edebiliriz.

 

Parapsikoloji’ye “boş” işler derken oturup iki kere düşünmek lazım. Olasılık hesapları yapmadan olanı kabul etmek gelişim değildir. İnsan beyni öğrenmeye kapıları sonsuz açık olan muhteşem bir organ. Hayal gücü ve bilgide bu organın en önemli silahlarından biri. İkisi birleştiği anda  bugün hayal edemediğimiz, geleceğin gerçeği oluyor. Hayal edemediğimiz dedim çünkü gelecekte nelerin gerçek olabileceğini hayal etmek mümkün değil. Hiçbir zaman da bilemeyeceğiz. Bilmemiz de gerekli değil bence… hayal ettiğimiz ve insanoğlu için hiçbir şeyin mucize olamayacağını idrak edebildiğimiz anda bilinmeyeni bilinene dönüştürebiliyoruz. Yine de bazı bilinmeyenleri de hiç bilemeyeceğiz. Belki sistem onu gerektirdiği için, belki de kapasitemiz yetmeyeceği için. Sebep ne olursa olsun parapsikoloji bu noktada çok yardımcı oluyor.

Yazının Devamını Oku

Bilinçaltı dostum musun düşmanım mı?

30 Ağustos 2007
Bir oda hayal edin. Görünürde bir masa olsun, sandalyeler, şifoniyer, toplu bir yatak, şık bir avize, halı, her şey yerli yerinde.

İçinde mutlu mesut yaşıyorsunuz evim diye. Arada bir kirli bardak filan çıkıyor ama sorun değil. Bardağı alıp yıkamadan dolabın birine tıkıveriyoruz. Uyuduğumuz çarşaflar kirleniyor, çekmeceye tıkıyoruz, giydiğimiz kıyafetleri görünmeyen her noktaya tıkıştırarak gözükmemelerini sağlıyoruz. Bir süre sonra nereye koyduğumuzu da unutuyoruz. Çekmeceleri açınca düzenli bir başak kadını olarak dehşete kapılabileceğim karışıklık ve çeşitlilikte bilumum eşya birbirine mutlu mesut sarılmış bir biçimde duruyorlar. İşte bütün bu karışıklık, yarı unuttuklarımız, asla unutamadıklarımız, sevdiğimiz, sevmediğimiz, bu dolaplarda, çekmecelerde, yatakların altında. Sizi bu odayla tanıştırayım. Bilinç ve altıyla yani. Üstü de altı da bir alem zaten. Kirli çamaşırların en yoğun olduğu, acının, sevincin birbirine karıştığı bu “kişiye en özel oda”dan yaşayan her insanda bir tane var. Bazı insanlar bu odaları düzenlemek için ciddi paralar ve vakitler harcasa da her zaman karışmaya müsait bu oda herkesin en büyük dertlerinden biri.

 

Bilinçaltı, bilime göre, bizim kayıt defterimiz. Her yeni kayıt kişiliğimize yeni bir şeyler katıyor. Olumlu ya da olumsuz muhakkak bu kayıt gerçekleşiyor. Bu aralar tıp bu oda ile çok derinden ilgileniyor. Karışmış dünyamızda stres arttıkça bu odanın ayarı da bozulduğu için kayıtlar gittikçe anlaşılmaz hale geliyor. Travmatik olaylar yaşayanlar (PTSD), depresyon ile boğuşanlar, fobiler, kompleksler o kadar fazlalaştı ki, tıp artık yeni bir yöntem için uğraşıyor. Silme yöntemi. Yaşanan travmanın kişide yarattığı acı veya dehşet hissini yok ederek kişinin daha verimli bir hayat yaşamasını sağlamak. Yani derleyip katlayacağımıza, çöpe atacağız beğenmediklerimizi. Yalnızca bizi mutlu eden ya da zarar vermeyenler kalacak. Biz de bize olan kötülerin izlerini hissetmediğimiz için “normal” olacağız. Şimdilik sadece çok ciddi vakalar için kullanılması planlanıyor.

 

Senaryo bu. Tabii görünen senaryo. Nasıl olacak, ne zaman olacak bilinmez ama olduğunda ne olacağı hakkında epey bir yorum yazabiliriz. Mutlu mutlu yaşayan bir nesil oluşunca savaşlar sona erecek mi? Başbakanlar, dünyanın kaderini yönlendirecek kadar zengin insanlar, önemli bilim adamları, dahiler, kısacası tüm yönetenler, basit insan DNA’sına sahip olduklarını hatırlayıp daha evrensel düşünebilecekler mi? İnsanoğlu çevreye zarar vere vere yaşamaya son verecek mi? Daha barışçıl, daha huzurlu yaşamayı becerebilecek mi? Böyle olursa bu nesil sahte mi olacak? Doğamız bozulduğu için bu nesil, kanatsız meleklerden oluşan bir yığıntı olarak çevreye ve birbirine daha mı fazla zarar verecek? Gelişmesine zarar gelecek mi? İleride her şey olabilir. “Yaşa, sil, yaşa, sil” şeklinde yaşarız. Nasıl olsa siliyoruz ya kötü olaylara sebep olmak serbest olur mu bu durumda?

 

İnsanoğlu korkmadığı zaman, tamamen özgür kaldığında kötülük yapmadan yaşayabilir mi?

 

Yazının Devamını Oku

Kalbinizi susturmanın new age yolları

10 Ağustos 2007
Bütün büyük dinler, inanışlar, felsefeler acı çekmenin, olgunlaşmanın ve yücelmenin bir yolu olduğunu söyler.

Gerçekten de bazı acılar insanı değiştirir, vizyon sahibi kişiler ders bile çıkarır, olayları daha kabullenebilir bir boyuta indirgeyerek dünya olaylarına şaşırmaz hale gelir, olabilecek en felaket olaylara karşı dik durmaya çalışır, bir anlamda da büyür. Acılardan ders çıkarabilen insanlar mutluluklardan da daha çok zevk almaya başlar. Bir kedinin aptal bir yaprağın peşinde koşmasını gülerek izler, çocuklardan, çiçeklerden, gün batımından, müzikten şu anki yaşam trendinin reddettiği birçok küçük şeylerden zevk almaya ve gülmeye başlar. Yani acı bir süre sonra mutluluk getirir. Acının ne boyutta veya ne sebeple olduğu hiç önemli değildir çünkü herkesin acısı kendine göre en korkuncu, en yakıcısıdır. Hiç geçmeyecekmiş gibidir.

Ama geçer işte. Öyle ya da böyle sonunda hafıza savaşı kazanır ve minimize düğmesine basar. Kişiliklerden ödün verilmediği, soruna zor da olsa köklü çareler bulunduğu müddetçe bu formül hep böyle gider. İnsan egosunun acımasız, anaları tarafından güçlendirilmiş sipsivri köşeleri acılarla törpülenir. Yaşı ilerlemiş kişilere bakarsanız bunu daha net görürsünüz. Bir kabullenmişlik vardır üzerlerinde. Neden ben?’i sorgulamamaya, aşırı hırsın getirdiği o hain duyguya fazla da yenilmemeye gayret ederler. Kinlenmezler, hatta çok sevmezler bile. O bile bir tür zayıflıktır çünkü. İnsanın önce kendini düşünmesi bu yaşam boyutunun en önemli gerçeğidir. Bu bebeklikte ve yaşlılıkta en doruk noktadadır.  

 

New age akımlarının ilk kuralı insanın kendine dönmesi, kendini düşünmesidir. İnsanoğlunun acı çekmesini engelleyici metotlar sunar. Çünkü acı çekmek insan ruhunu köreltir, verimli olmasını engeller. Meditasyonu ele alalım. Meditasyon zihni boşaltmak, kendine dönmek, iç dünyanı keşfetmektir. Kaosu sevmez ve en basitin en güzel olduğunu öğretmeye çalışır. Beklentileri başkalarından değil kendinden karşılamaya yöneltir insanı. Belirli frekanslardaki müzikler kullanılarak ruh dinginleştirilir. Bazen de provoke edilir. Ama amaç yine de dinginleşmektir. Huzur her zaman birinci plandadır.

 

Natura terapi dediğimiz başka bir yöntemde ise doğanın uyumuna ayak uydurmak öğretilir. Doğanın seslerinin olağan güzelliği kullanılarak yine iç huzuru aranır. Kuş, dalga, şelale, yağmur sesleri gibi ritmik ama sakinleştirici frekansları kullanarak insan özüne döndürülür. Doğa sesleri armoniden oluşur ve bu armoniler her türlü betonlaşmada yine de mevcuttur ve bu sesler üzerinde transa geçtiğinizde vücudun ritmi düzelir.

 

Yazının Devamını Oku

Büyük düşünmeli, küçük yaşamalıyız

27 Temmuz 2007
Plato demiş ki, “Zaman sabittir...İllüzyon olan ise hayatın kendisidir!”

Galileo zamanın felsefesini boş vermiş, grafikler çizerek zamanı arşetipsel bir boyutta açıklamaya çalışmıştır.

Albert Einstein ise zamanın dördüncü bir boyut olduğunu her gün içinde ileri geri, yukarı aşağıya tıpkı bir yoyo gibi gidip geldiğimizi iddia etmiştir. Yani Einstein, zamanı hareket kavramına benzetmiştir;

“Ne kadar hızlı hareket edersen zaman o kadar yavaşlar”

Fakat Einstein’in en radikal teorisi geçmiş, gelecek ve şimdiki zaman kavramlarının hayal ürünlerimizin bir eseri olduğunu söylemesidir. Yani beynimizin inşa ettiği bir sürece hayatımızı yayarak her şeyi bir sıraya sokabilmek için basit bir hayal ürünüydü onun teorisinde zaman. Böylece zaman kavramını biz kendimiz yaratıyor, yaşamlarımızı ona göre programlıyoruz.


Ontario Waterloo şehrindeki Çevre enstitüsünden Fizikçi Lee Smolin bu konuya başka bir yorum eklemiş; “İhtiyacımız olan zamanın niyetini veya bizlerle ilişkisini öğrenmek yerine yepyeni bir şeyler keşfetmek olmalı. Zamanın amacı farklı olmalı.” diyor.

Diğerleri en başta ünlü astrofizisyen Stephen Hawking, zamanı genişlemeyle açıklıyor. Yani evrenin big bang’ten  bu yana her geçen gün daha da fazla genişlediğini ve bir dağınıklığın meydana geldiğini, bunun da kaosa sebep olduğunu söylüyor. Hawking, zamanı evrenin dağınık bir ölçüsü olarak ifade ediyor. Bu teoriye göre evreni böylece dünyayı da gittikçe daha büyük bir kaos bekliyor.

İnsanoğlunun hayatında zaman yemek, uyumak, işe gitmek, yaşlanmak, çocukları okula götürmek gibi kavramlarla bağlantılı önemsiz bir ayrıntı. Gerçekte zaman bundan çok daha ötede. Çünkü evrensel zaman ilerlemiyor, genişliyorsa bunu anlamak o kadar kolay da değil. Her şeyin bir başı ve sonu varsa arasını ancak geçen zamanla tanımlamamız gerekiyor gibi gözüküyor. Ama gerçekten genişlediğini düşünürsek başka bir varsayım ortaya çıkıyor. Zamanın başı sonu yok, genişi darı var. İyi de eğer evren genişlemek yerine daralmayı tercih ederse olan her hareket geriye dönüş moduna geçer mi? Yani yere düşen bir bardak evren o anda küçülmeye başlarsa tekrar hiçbir şey olmamış gibi yerine döner mi? Daha da ileri gidersek hayatı tersten yaşamaya başlar mıyız? Veya evrenin genişlemeye son verdiğini düşünelim. Öylece kalırmıyız?

Yazının Devamını Oku

Şaşırtıcı bir kabile hikayesi

13 Temmuz 2007
Sibirya üstlerinde yaşayan şaşırtıcı bir kabilenin hikayesidir bu. Onlar 100 yaşından evvel ölmüyorlar ve hiç bir hastalığa yakalanmıyorlar. Kabilenin çocukları ilk defa başka şehirlere gittiklerinde bu kadar çok alkol ve sigara içen toplumları görünce şok olmuşlar.

Bu kabile dünyadan tamamen izole olmuş bir şekilde yaşıyor. Sakinleri diğer toplumların yaşamlarının kötü olduğunu ve onlar için üzüldüklerini söylüyorlar. Kabile de toplam 5759 kişi yaşıyor. Hepsi vejeteryan. 15 yüzyıldır aynı yerde yaşıyorlar. İçlerinden biri, Elina Davydova, öğretmenlik yapıyor fakat öğrettiği şey insanların iç dünyasını dinlemenin yolları. Acıların, hastalıkların çaresinin beyinde olduğuna inanan Elina, çocuklara ruhsal gelişim teknikleri öğreterek topluma kazandırmaya uğraşıyor. Elina bu işler için asla para almıyor. Beklentisiz sadece mutlu olmaya yönelik bir hayat geçiren kişinin hasta olmayacağını ve 100 yaşına kadar yaşayabileceğini ısrarla vurguluyor. Dini inançları İncil üzerine kurulu. Stonehenge, Nuh'un gemisi, piramitler ve dünyanın geçmişi ile pek çok bilgiye sahip olduklarını söylüyorlar. 

Güvenlik sebepleri ile Elina topluluğun yerini söylemiyor sadece Sibirya 'da dağ eteklerinde bir Plato üzerinde yaşadıklarını belirtiyor. Dağın uzaktan görüntüsü bir piramide benziyor. Hava yoluyla görülemeyen bu köyde bütün evler Feng Shui akımına çok benzer bir şekilde yapılandırılmış. Bu tür köylerin Kuzey Mısır'da da var olduğu bilinmekte.

İnsanlar para kazanmak ve dünyanın daha doğrusu teknolojinin tüm nimetlerinden yararlanabilmek için birbirlerini yiyip bitiriyorlar. Politika, Ekonomi ve Teknoloji denilen üç başlı canavar insanları tıpkı Matrix filmindeki gibi ele geçiriyor. Bu canavar kızışınca ortaya savaş çıkarıyor. Böylece insanlar dünya üzerinde oyalanacak bir şeyler buluyor. Canları sıkılmıyor yani. Dostluk, romantizm, duygusal ama öğretici hikayeler insanların alay konusu olmaya başladı. "Erkekler ağlamaz" "Erkek evine bakar" "Erkek dediğin şöyle elini kaldırdı mı" öğretilerinden yola çıkarak erkekler hissetmeyen, baskı altında mutsuz bir topluluk haline gelirken, kadınlarda "Kadın evinde oturur", "Kocaya susulur", "Kadın yemek pişirmeli", "Kadından şöför, yönetici, başbakan, inşaat işçisi, asker ve bunun gibi sürüyle bir şeyler olamaz" gibi öğretilerle kişiliksiz, kendine güvenmeyen, depresyonun diplerinde çapa atmış histerik bir sürü haline geliyor. Çocuklarımıza öğrettiğimiz tek şey ise başarılı olmak için okuyup diğerlerinin önüne geçmeleri. Bu kadar basit.
İnsanoğlu doğanın bize sunduğu sonsuz kaynakları kullanabilmek için doğal olmayan her türlü yolu kullanıyor. Bütün sene boyunca insan sağlığına aykırı floresan ışıkları altında bir haftacık deniz kenarında dinlenebilmek için çalışıp didiniyoruz.

Yazının Devamını Oku