Ateş Yalazan - Arşiv Balıkçısı

Emniyette bıyık yasağı çıkmıştı

2 Eylül 2023
1959 yılının yaz aylarında Emniyet’te şok bir genelge yayınlandı. Polislerin bıyık bırakası yasaklandı.

Resmi, sivil, amir, memur, müdür kim varsa bir hafta içinde bıyığını kesmek zorundaydı.

7 Temmuz 1959 günü Hürriyet’te yayınlanan habere göre bu kararın perde arkasında Emniyet Umum Müdürü Cemal Göktan’ın İstanbul’a yaptığı ziyaret vardı. Müdürün karşılaştığı polislerin bir kısmında “Douglas bıyığı” vardı, bazılarında da “pos bıyık”.Polislerin bıyıklarının “tek tip” haline getirilmesinin güçlüğünü fark eden müdür, bu işi toptan yasaklamaya karar verdi.

Bıyıklarını kesmeyenlere ceza verilecekti.

Gizli görevde bulunan polisler de “takma bıyık”la idare edecekti.


8 TEMMUZ 1959

TEPKİLER ÇOK BÜYÜDÜ

Yazının Devamını Oku

Lady Di’nin son fotoğrafı Hürriyet’teydi

31 Ağustos 2023
Prenses Diana, İngiltere Kraliyet Ailesi’ni katbekat aşan bir üne sahipti.

İngiliz halkının yanı sıra tüm dünyada çok seviliyordu. Lady Di’nin fırtınalı yaşamı hep çok konuşuldu. Son dönemde, Crown dizisiyle de yeniden gündemde. Diana, bundan 26 yıl önce bugün sevgilisi Dodi El Fayed ile birlikte Sardunya Adası’ndaydı. Sevgilisinin Jonikal adlı yatında tatil yapıyordu.

Paparazziler yatı çevreleyince bunalıp Paris’e geçtiler. Dodi’nin milyarder babası Muhammed El Fayed’in sahibi olduğu Ritz’te akşam yemeği yedikten sonra geçirdikleri trafik kazasında ikisi de hayatını kaybetti.

‘İŞTE SON BAKIŞ’

Kazadan bir gün sonraki Hürriyet’in manşeti çok konuşulmuştu. “İşte son bakış” başlığının atıldığı birinci sayfanın tamamı Diana’nın ölümüne ayrılmıştı. Diana ile Dodi, Ritz Otel’den çıkıp lüks otomobile binmişler, Hürriyet için çalışan Sipa muhabiri de o anda bir kare fotoğraf çekebilmişti. Bu fotoğraftan sadece birkaç dakika sonra Diana ile Dodi kazada yaşamlarını yitirdi.


Yazının Devamını Oku

Uçaktan koltuğuyla Amazon’a düştü

26 Ağustos 2023
BAZI olaylar vardır, karşımıza bir Hollywood filmi olarak çıksa “Adamlar amma abartmış” deriz.

İşte anlatacağım hikâye de onlardan biri.

Alman zoolog çift Maria ve Hans-Wilhelm Koepcke, Peru’daki Doğal Tarih Müzesi’nde çalışıyordu. Kızları Juliane de Lima’da dünyaya geldi.

Juliane 14 yaşındayken bir süre ailesiyle birlikte Panguana Araştırma Merkezi’nin bulunduğu Amazon yağmur ormanlarında yaşadı. Planı, liseden mezun olduktan sonra üniversite için Almanya’ya dönmekti.

24 Aralık 1971’de, lise mezuniyetinden bir gün sonra annesi Maria’nın ısrarıyla Noel için Lima’dan Pucallpa’ya gitmek üzere Peru Havayolları’nın uçağına bindi. Baba Hans-Wilhelm, ailesinin bu uçağa binmesini hiç istememişti.

KENDİMİ BOŞLUKTA HİSSETTİM

Yaşananların izini Hürriyet’te 23 Ocak 1972’de “Mucize” başlığıyla yer alan haberden sürelim.

Juliane

Yazının Devamını Oku

Yeşil Bursa’yı küle çevirdi

24 Ağustos 2023
24 Ağustos 1958 günü, Bursa’da hava sıcaklığı 42 dereceyi bulmuştu. Günlerden pazardı. Sıcak havanın da etkisiyle Bursa neredeyse bomboştu. Sokaklarda kimseler yoktu.

Sahaflar Çarşısı’nda mücellit Cavit Çemrek, dükkânındaki gazocağında tutkal kaynatıyordu. Bekçi, çarşıyı turlarken Çemrek’e rastladı. Pazar günü çarşıda dükkân açmak yasaktı. “İşim bitsin hemen çıkıyorum” dedi mücellit. Öğlen saatleriydi.

Bir süre daha çalıştı Çemrek. Muhtemelen çıkmasına yakın, bir anda eli çarptı, gazocağı devrildi. Saat 14.45’ti. İşte tam o anlarda, Ulucami’nin çevresindeki bir kaç kişi, “Çarşı yanıyor” çığlığıyla irkildi.



Hemen ardından havaya birkaç el ateş edildi. Yangını haber veren silah sesleri Uludağ’da yankılandı. Bir anda ortalık karıştı.

SU DEPOLARI BOŞALDI

Yazının Devamını Oku

İyi yürekli külhanbeyi

11 Ağustos 2023
Genç kuşak hatırlamayabilir. Ama Bizimkiler, bir döneme damga vurmuş bir televizyon dizisiydi.

Tam 13 yıl boyunca 15 sezonda 459 bölüm yayınlandı.

Çocuklar onunla büyüdü, genç oldu. Orta yaşlılar onunla yaşlandı. Aynı anda genci yaşlısı herkesin birlikte izlediği, keyif aldığı bir diziydi.



Bizimkiler fenomen olmuş, herkesin evinde başköşeye kurulmuştu.

Dizide o kadar çok ünlü oyuncu rol aldı ki, tek tek isimlerini saysam yer yetmez.

Unutulmaz replikler vardı. Bazısı hâlâ kullanılır.

Yazının Devamını Oku

Babası ilk gitarını kırdı

9 Ağustos 2023
Erkin Baba, Türkiye’nin ilk uzun saçlı, döneminin en protest rockçısıydı.

1. Onun bu duruşu Hürriyet sayfalarına da yansımıştı. Ülkemizin en “baba” rockçısı Erkin Koray köklü bir İstanbul ailesinde dünyaya geldi.



Şehir ve Radyo Senfoni Orkestrası piyanisti olan annesi Vecihe Hanım onu 5 yaşında piyanonun başına oturttu. Klasik müzik alanında “Harika Çocuk” olmak üzereyken, direksiyonu kırıp rock müziğe yöneldi.

Emel Armutçu’nun 15 Haziran 2003’te Hürriyet’te yayınlanan röportajına göre babası Demiryolları müfettişi Enver Bey, saçını uzatan, kolyeler takan oğluna tepkiyle yaklaştı önce.

Bir gün tutup oğlunun gitarını kırdı.

Yazının Devamını Oku

Kadınlar çirkin erkek mi sever

6 Ağustos 2023
O kadar eski bir efsane ki bu... Modası hiç geçmeyen bir konu.

Kadınlar çirkin erkek mi sever?

1966 yılının Hürriyet’inde bu konudaki haber şöyle başlıyor:

“Daily Mirror’un tanınmış kadın yazarı Marjorie Proops, dün yayınlanan bir etüdünde, dünyanın her tarafında çirkin erkeklerin yakışıklı erkeklerin yerini aldığını ve kaba tipli erkeğin günümüzün kadını indinde en makbul erkek tipi olduğunu bildirmiştir.”

Proops, kadınların artık Robert Taylor veya Tyrone Power gibi erkeklerin yüzüne bakmadığını söylüyor.Peki bunların yerine kimleri beğeniyor kadınlar?

“Misal” diyor Bayan Proops, Fransız aktör Jean-Paul Belmondo. Kadınlar Belmondo’yu “kaba tipli” olduğu için beğeniyormuş.

Jean-Paul Belmondo

Bir başkası... Bütün yüzü çiçek bozuğu olan Richard Burton. (Burton’un daha sonra menekşe gözlü dünya güzeli Elizabeth Taylor ile uzun yıllar fırtınalı bir aşk yaşadığını hatırlatmak gerek.)

Richard Burton -  Elizabeth Taylor

Yazının Devamını Oku

Moskova’nın kalbine pırpır uçakla indi

3 Ağustos 2023
Son günlerde sık sık Rusya’nın kalbine, Moskova’ya ulaşan Ukrayna dronlarını okuyoruz.

1. Ukrayna dronları üç günde iki kez bakanlıkların bulunduğu Moskova-City gökdelen merkezini hedef aldı. Kremlin Sözcüsü Peskov, bu saldırılardan tedirgin olduklarını gizlemedi. Rus hava sistemlerini ilk atlatanlar Ukrayna dronları değil.



Bundan 36 sene önce, üstelik Sovyetler Birliği henüz hayattayken Rus savunması çuvallamıştı.

28 Mayıs 1987 günü saat 19.30’da Moskova’da hiçbir olağanüstü durum yoktu. Güneş batmak üzereydi.

O dönemin süper gücü Sovyetler Birliği’nin kalbinde, Kızıl Meydan’da ortalık sakindi.

Yazının Devamını Oku