Arda Sayıner

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Hedef 4 milyon İngiliz turist

13 Kasım 2023
Dünyanın en büyük turizm fuarı World Travel Market’te Türkiye standını ziyaret ederek Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile bir araya geldim. İşte Ersoy ile Türk turizm dünyasına dair umut veren sohbetimize dair anekdotlar...

Türkiye kadar tanıtım yapan yok

Londra’da geçen hafta gerçekleşen World Travel Market turizm fuarında Türkiye standını ziyaret ettim. Amerika’dan Afrika’ya dünyanın 5 kıtasından ülkenin katıldığı fuarda Türkiye standı yine göz kamaştırıcıydı.

Fuar alanında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile bir araya gelerek sohbet ettik.

Fuardaki birçok ülke standına ziyarette bulunan Ersoy aynen Türkiye gibi ilgi odağıydı. İngiliz basınıyla da bir araya gelen Ersoy özellikle İngiltere pazarına dair ümit verici haberler paylaştı.

Bakan Ersoy şu ifadeleri kullandı:

“İngilizler için artık sadece Antalya ve Ege sahilleri değil İstanbul da favori bir destinasyon. Ürün, deneyim ve destinasyon çeşitliliği stratejimizin karşılığını aldık. İngiltere dışında İrlanda’daki hava trafiğini artırmamız da ciddi fayda verdi. Türkiye turizmi için genel olarak tüm dünyada pazar çeşitliliği yapmak stratejimiz arasında. Ülkemiz dünyada en yoğun tanıtım yapan ülke. 200 farklı pazarda tanıtım yapıyoruz. Özellikle İngiltere’de başta BBC International olmak üzere birçok medya mecrasında ciddi bir Türkiye iletişimi yaptık. Ülkenin en büyük turizm birliği ABTA (Association of British Travel Agencies – İngiliz Seyahat Acentaları Derneği) yıllık toplantısını tarihinde ilk kez ülkemizde Bodrum’da gerçekleştirdik. Tüm bu emeğin karşılığını Türkiye’nin ana turizm pazarlarından olan İngiltere’de fazlasıyla toplamaya başladık. Hem turist sayımız, hem turist başına düşen harcama miktarı hem de geceleme sayısında ciddi artış var. Hedefimiz 2024’te bu sayıyı 4 milyona çıkarmak.”

Kış turizminde de bu yıl artış olacağını belirten Ersoy “Normalde yurtdışı tur operatörleri kış uçuşlarını Türkiye için durdururken bu kış devam ettirme kararı aldı. Kış aylarında genelde daha çok golf turizmi için misafir alırken bu kış kayak turizmi misafirlerinde de artış olacak” diye konuştu.

Yazının Devamını Oku

Avrupa jet-set’inin bağ rotası

6 Kasım 2023
22 kilometrelik bir mahzen, yer altında saklanan 4 milyon şişe ürün ve ufka doğru uzanan sonsuz üzüm bağları... İşte Avrupa jet-set’inin favori bağ rotalarından olan Paris-Champagne arası yolculuğuma dair anekdotlar...

Paris’te zeytin ağacı

Sonbaharın doğasının hakkını verecek bağ turu için Londra’dan Eurostar treni ile önce Paris’e geçtim. Tur öncesi konaklayacağım Philippe Starck’ın tasarladığı Raffles Le Royal Monceau Hotel’e vardım.
Türkiye’de Borusan Otomotiv’in distribütörlüğünü üstlendiği Range Rover araçlarla yapacağımız Paris ile Champagne arasındaki bağ turu öncesinde markanın otelin kral dairesinde kurduğu Range Rover House’u gezdim.
Hem yeni nesil, sürdürülebilirlik felsefesiyle tasarlanmış araçlar hakkında bilgi aldım hem de otomobilleri farklı gustolarla birleştirmiş markanın Fransız gastronomi kültürüne dair yaptığı sunumlara katıldım.
Bu deneyim sonrasında ise akşam yemeği için farklı ülkelerden 10 gazeteci ile adeta bir düğün konvoyunu anımsatır şekilde kendi kullandığımız Range Rover Evoque model araçlarla Paris caddelerinde dolaşmaya başladık ve Le 39V isimli restorana vardık.
Michelin Guide’da yer alan restoran, 8 katlı bir binanın en üst katında yer alıyor. Binanın giriş katından çatıya doğru baktığınızda ise dev beton bir saksıya konulmuş ve metrelerce yükseklikten aşağı sarkıtılmış bir zeytin ağacı görüyorsunuz.

Yazının Devamını Oku

Londra’da Cumhuriyet coşkusu

30 Ekim 2023
Müzelerde verilen resepsiyonlar, tarihi mekânlardaki partiler ve Kral Charles’ın ülkemize gönderdiği anlamlı mesaj... İşte Londra’da Cumhuriyet’in 100. yıl coşkusunu yansıtan etkinliklerden anekdotlar...

KRAL’DAN ANLAMLI MESAJ

İngiltere’deki Türk toplumu arasında Cumhuriyet coşkusunu başlatan ilk anlamlı olay Kral Charles’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği tebrik mesajının haberi oldu.

Charles mesajında Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutlarken iki ülke arasındaki derin bağa ve pozitif ilişkiye işaret ederek tüm bu dostluğun devamını diledi.

Kralın mesajında en çok hoşuma giden detay ise 2015 yılında Türkiye’yi ziyaret eden Charles’ın bu ziyaretten duyduğu memnuniyet ve Türk misafirperverliğine karşı hayranlığını dile getirmesi oldu.

70’den fazla ülke dolaşmış bir gazeteci olarak söyleyebilirim ki, Türk misafirperverliği kadar içten ve samimi bir ilgi, hiçbir ülkede yok. Gösterdiğimiz misafirperverlik kesinlikle hafızlarda yer ediyor, iz bırakıyor ve bir ömür hatırlanıyor.

Hayatında her türlü ayrıcalığı yaşamış krallarda bile...

Yazının Devamını Oku

Pinto: Türk dizi sektörü listenin başında

23 Ekim 2023
Dünyanın 120 ülkesine Türk dizileri ve kendi yarışma formatlarını pazarlayan Global Agency’nin kurucusu İzzet Pinto ile sektörün en büyük yapım fuarı Mipcom’un düzenlendiği Cannes’ta buluştuk. İşte Pinto ile Türk dizi sektörüne dair sohbetimizden anekdotlar...

750 MİLYON DOLARLIK KATKI

Türkiye’deki yapım firmaları ekonomimize sağladıkları yıllık 750 milyon dolarlık dizi ve film satışıyla dünyada ABD’deki yapım şirketlerinden sonra liste başında.
Türk dizilerinin dünyadaki ilk dağıtım şirketlerinden Global Agency’nin kurucusu, Türk dizileri ve kendi ürettiği yarışma formatlarını dünyaya pazarlayan İzzet Pinto ile Mipcom fuarında Cannes’ta buluştuk.
Pinto bana Hollywood’lu ünlü stüdyoların ve yapım şirketlerinin ana fuar binası dışında dev çadırlar kurduğu fuar alanını hem içeriden hem de helikopterle gökyüzünden gezdirdi.
Cannes Film Festivali’nden sonra şehrin en büyük etkinliği olarak geçen fuar tek kelimeyle yapım firmalarının birer gövde gösterisiydi.
Dünya devlerinin bir araya geldiği fuara ilk kez 2006 yılında zemin kattaki 10 m2’lik bir mütevazı bir stand ile katılan Pinto, bu yıl Cannes manzaralı bir terası olan dev standında hem sektör liderlerini hem de dizi oyuncusu yıldız isimleri ağırladı.

JOSH DUHAMEL İLE KARŞILAŞMA

Yazının Devamını Oku

86 yıllık hikaye dünyayı dolaşacak

16 Ekim 2023
Dünyadaki 28 bin yemek kitabı arasından birinci seçilen, 1937’de kurulmuş 7 Mehmet restoranının hikâyesini ve Türk mutfağına özgü tariflerini anlatan yemek kitabı dünyayı dolaşmaya hazırlanıyor. İşte kitabın yazarları Mehmet Akdağ ve Sinan Hamamsarılar ile ilk tanıtım noktaları Londra’da yaptığımız sohbetten lezzet dolu anekdotlar...

Alain Ducasse geride kaldı

1937’de Antalya’da kurulan ve üç kuşaktır yerel Türk lezzetlerini sunan 7 Mehmet restoranının yeni nesil temsilcisi şef Mehmet Akdağ ile yeme-içme uzmanı, gastro gezgin Sinan Hamamsarılar’ın çıkardığı yemek kitabının İngilizce versiyonunun ilk yurtdışı lansmanına Londra’da katıldım.



Restoranla aynı ismi taşıyan kitap kısa zamanda öylesine bir başarı sağlamış ki, 2023 Gourmand World Cookbook Awards’te dünyadaki 28 bin kitap arasından en iyi restoran kitabı seçilmiş.
Hatta Sinan Hamamsarılar’ın yorumuyla sırf dünyaca ünlü şef Alain Ducasse’ın kitabına ayıp olmasın diye Fransız şef için ayrı bir kategori oluşturularak sıralama dışı bir onur ödülü sunulmuş.
Kısacası Antalya’mızın yerel mutfağını anlatan bu kitap birçok yabancı şefi ve mutfağı tam anlamıyla geride bırakmış.


Yazının Devamını Oku

İngilizlere İskender kebap

9 Ekim 2023
1867’den günümüze uzanan döner kebap kültürünün ve İskender markasının 3’üncü kuşak temsilcisi 74 yaşındaki Yavuz İskenderoğlu ile Bursa’da bir araya geldik. İşte Türk mutfağının global tanıtım elçilerinden İskenderoğlu ile sohbetimizden lezzet dolu anekdotlar.

KEÇİ SÜTÜNDEN TEREYAĞI

İskender kebabın 3. kuşak temsilcisi Yavuz İskenderoğlu ve markanın son nesil bayrak taşıyıcıları oğulları Oğuzhan ve Kayhan İskenderoğlu ile kurucu dede İskender Bey’in adının verildiği meşhur İskender kebabının doğduğu topraklarda Bursa’da buluştuk.

Tüm ailede haklı bir gurur, baba Yavuz İskenderoğlu’nda bitmeyen bir enerji, markanın globalleşme planlarını hazırlayan oğullarda ise bu mirasın sorumluluğu ve motivasyonunu gözlemledim.

Sohbetimize başlamadan önce 17 yy.’dan kalma tarihi İskenderoğlu konağındaki mutfağa indik.

Mutfakta öğrendim ki kebap etleri Karacabey’deki aile çiftliğinde yetiştirilen kuzulardan geliyormuş.

Yoğurtlar Bursa’da özel bir imalathanedeki tavalarda üretiliyor, sosuna lezzet veren domatesler Kütahya Simav’dan, patlıcanlar ise Urfa Birecik’ten sağlanıyormuş.

Kebabın tereyağı ise Ezine bölgesinden toplanan keçi sütü kremasından, yine Bursa’da üretiliyormuş. Kısacası her bir kebapta muazzam bir emek ve buram buram Türkiye var.

Yazının Devamını Oku

Jennifer Lawrence: Oğlumun yanında zaman duruyor

2 Ekim 2023
New York ziyaretimde saat markası Longines’in marka yüzü olan Oscar ödüllü aktris Jennifer Lawrence ile buluştuk. Manhattan manzaralı bir otel odasında röportaj yaptıktan sonra markanın lansman partisinde de yine bir araya geldik. İşte Hollywood yıldızı ile hayata ve zamana dair sohbetimizden anekdotlar...

Zamana Saygı

Jennifer Lawrence ile önce New York’un meşhur Times Square meydanındaki Intercontinental otelinin kral dairesinde buluştuk. Sade siyah bir elbise ve krem rengi rugan ayakkabılar giymiş oyuncu tüm güzelliği ile karşımdaydı.

New York’a ziyaretinde dünyadan sayılı basın mensubu ile görüşen, Türkiye’den ise bir tek Hürriyet Kelebek’e röportaj veren oyuncu basın buluşmasına fotoğraf yasağı getirmiş ve hiçbir gazeteci ile fotoğraf çektirmemiş bile olsa böylesine bir yıldız ile aynı odada bulunup sohbet etmek dahi kıymetli bir andı.

Lawrence ile sohbetimiz marka yüzü ve zarafet elçisi olduğu Longines saatlerinden de esinlenerek zamana ve hayata dair oldu. Aynı marka şık gümüş rengi bir saati kolunda gördüğüm oyuncu “Zaman benim için saygı demek. İşim gereği yüzlerce insanlar bir arada çalışıyorum. Set ortamlarında birbirimizin ailelerinden ve sevdiklerinden çaldığımız zamana saygı gösterip, işimizin en iyisini, en disiplinli zamanlamayla yapmamız şart. Keza zamanımı ancak çevremdeki insanların yardımıyla yönetebiliyorum. Bu sebeple zaman anlayışımın merkezinde onlara ve hepimizin zamanına saygı kavramı var” diye konuştu.

Güllü Lokum Hediye

Hayata ve zamana bakış açısının özellikle oğlu Cy Maroney’in dünyaya gelmesiyle değiştiğini belirten Lawrence “Oğlumun varlığı hayatımda birçok şeyi yeniden tanımlamama sebep oldu. Zaman da bunlardan biri. Benim için zamanın durduğu an oğlumla geçirdiğim vakit. Bir daha bu yaşta olmayacağı için onunla her anın tadını çıkarmaya çalışıyorum. Onunlayken zaman adeta benim için donuyor” dedi. Röportajımız sonrasında Jennifer Lawrence’a İstanbul’dan getirdiğim bir kutu güllü Türk lokumu hediye ettim.

Yazının Devamını Oku

New York Belediye Başkanı Adams: Ezan sözünü tutmak hiç kolay olmadı

25 Eylül 2023
New York’taki camilerde ezan okunması kararının alınmasını sağlayan şehrin belediye başkanı Eric Adams, bu devrim niteliğindeki karar sonrasında Türk basınından ilk kez Hürriyet-Kelebek köşe yazarı Arda Sayıner’e konuştu.

Vefa borcu

 New York Belediye Başkanı Eric Adams’ı 10 yıla yakın süredir tanırım. Brooklyn Belediye Başkanlığı döneminde tanıştığımız Adams’ın Türkiye’deki birçok seyahatine eşlik ettim ve Türkiye sevgisine bizzat şahit oldum.

Yaklaşık 2 yıl önce Türk dostu Adams, ABD’deki Türk Amerikan toplumunun da desteğini alarak New York Belediye Başkanlığı’na seçildi ve siyasi kariyerinde önemli bir yükseliş sağladı.

Adams ile geçen hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun The Marmara Oteli’nde yapılan International Sustainability Leaders (Uluslararası Sürdürülebilirlik Liderleri) yemeğinde bir araya geldim.

İlk sohbetimiz tabii ki devrim niteliğinde bir uygulama olan New York’ta cuma günleri ve ramazan ayı boyunca camilerde ezan okunmasına dair oldu.

Eric Adams şöyle dedi: “Seçim kampanyam boyunca şehirde yaşayan Müslüman seçmenin dertlerini dinledim. Kendi dininin güzelliklerini yaşamak isteyen insanlarımızın ezan okunmasına dair talebini seçim döneminde gündemime aldım ve seçimden sonra hemen uygulamaya sokmak istedim. Açıkçası hiç kolay olmadı. Hem bürokratik hem de toplumsal engellerle karşılaştık. Ama hepsini aştık. Bana destek olan Müslüman Amerikalılara karşı sözümü tuttum. Türkiye’de duyduğum ezanın o güzel sesi artık New York semalarında da yankılanıyor. Bu uygulama, bana büyük destekte bulunan Müslüman vatandaşlarımıza vefa borcumdu.”

Doğa ikinci anne

Yazının Devamını Oku