HABER

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, açıklamalarda bulundu

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna işgali sırasında ülkesinin yalnız bırakıldığını savunarak Batılı ülkelere tepki gösterdi. Zelenski'nin konuşmasında kendisinin Rusya'nın ölüm listesinde birinci, ailesininse ikinci hedef olduğunu söylemesi dikkatlerden kaçmadı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ilk gün sonuçlarına dair sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Ukrayna askerlerinin Rus saldırılarına karşı büyük bir direniş gösterdiğini belirten Zelenski, "Ön verilere göre, ne yazık ki bugün 10'u subay olmak üzere 137 kahramanımız ve vatandaşlarımızı kaybettik. 316 kişi yaralandı. Hepsine Ukrayna kahramanı unvanı verilecek" ifadelerini kullandı. Ayrıca ülke genelinde genel seferberlik ilanıyla alakalı olarak imzaladığı kararnameden de bahseden Zelenski, "Bu karar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırganlığı nedeniyle ve devletin güvenliğinin sağlanması, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin ve diğer askeri oluşumların muharebeye ve seferberliğe hazırlığının desteklenmesi amacıyla alındı" dedi.

Zelenski, videolu paylaşımında "Aldığımız istihbarata göre düşman beni 'Hedef 1' ailemi de 'Hedef 2' olarak işaretledi. Rusya Ukrayna'yı devlet başkanını yok ederek politik olarak ortadan kaldırmaya çalışıyor. Düşmanın sabotaj gruplarının Kiev'e girdiği bilgisini aldık." ifadesini kullandı.

"RUSYA'YLA KONUŞMAKTAN KORKMUYORUZ"

Açıklamalarında Rusya ile görüşebileceklerini vurgulayan Zelenski, "Bugün Moskova'dan Ukrayna'nın tarafsızlık statüsünü konuşmak istediklerini duyduk. Rusya'dan korkmuyoruz, Rusya'yla konuşmaktan korkmuyoruz, ülkemiz için güvenlik garantileri hakkında, hiçbir şey hakkında konuşmaktan korkmuyoruz, tarafsızlık statüsünü konuşmaktan korkmuyoruz. Biz zaten NATO'da değiliz, fakat bu durumda hangi garantileri alacağız? En önemlisi de onları bize tam olarak hangi ülkeler verecek?" ifadelerini kaydetti.

"KİMSE BİZİM İÇİN SAVAŞMAK İSTEMİYOR"

Batılı ülkeler tarafından yalnız bırakıldıklarını ve sadece kendilerine yönelik destek açıklamalarının yapıldığını söyleyen Zelenski, "Yalnız kaldık. Kimse bizim için savaşmak istemiyor. Bizi NATO'ya almak istemiyor, güvenlik garantisi vermekten korkuyorlar. Devletimizin müdafasında tek başımıza kalıyoruz" ifadelerini aktardı. Sözlerinin devamında batılı ülkeleri eleştirmeye devam eden Zelenski, "Herkes korkuyor. Destek veren herkese minnettarım. Sadece kelimelerine değil" dedi. Ayrıca Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rus "Sabotaj Grupları'nın" ülkenin başkenti Kiev'e sızdığını açıkladı. Zelenski açıklamasının sonunda, ülkesinden ayrılmadığını, kendisinin ve ailesinin Kiev’deki hükümet konutlarında kaldığını da sözlerine ekledi.

SEFERBERLİK İLANI

Ukrayna lideri, ülkede genel seferberlik ilan edilmesine yönelik kararnameyi imzaladı. Kararnameye göre, ülkenin Donetsk ve Luhansk kentleri haricindeki tüm kentlerinde genel seferberlik ilan edildi.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler