HABER

Türk SİHA'ları dünya basınında

Rusya ve Ukrayna arasında süren savaşta Ukrayna tarafından kullanılan Türkiye üretimi İHA ve SİHA’lar savaşta kilit bir rol oynamaya başladığından beri tüm dünyanın gözü de ülkemize çevrildi. Türkiye son yirmi yılda silah üretiminde küresel bir oyuncu haline geldi diyen dünya basını neredeyse her gün Türkiye’nin bu büyük başarısını manşetlerine taşımaya başladı. Bunun son örneği ise Wall Street Journal’ın konuyla ilgili makalesi ve Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir'le yapılan röportaj oldu…

“Türkiye'nin silah üreten bir güç merkezi olma yolunda yirmi yıl süren projesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için meyvelerini vermeye başlıyor.” ABD’nin en saygın gazetelerinden ise Wall Street Journal’ın yayınladığı haber bu cümleyle başlıyor.

Gazete, Türkiye'nin düşük maliyetli insansız hava araçları, Ukrayna'nın Rus işgaline karşı savaşında güç dengesini değiştirmeye yardımcı oldu ve dünyadaki çatışmaları da dönüştürüyor yorumu yaparken Türk şirketlerinin yeni bir ürünü olan helikopterin Filipinler'e, deniz korvetinin Pakistan'a ve zırhlı araçların da Kenya'ya ihraç edileceğini anlatıyor.

WSJ, Rakibi Yunanistan ile rekabet edebilmek için donanmasını kuran Türkiye’nin 10 farklı ülkeye devriye botları sattığını dile getiriyor.

WSJ: ERDOĞAN VERDİĞİ KARARLARIN MEYVELERİNİ TOPLUYOR

Erdoğan hükümetinin 2002’de 5 milyar dolardan başlayan yatırımları şu anda yılda 60 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu da ABD ve diğer silah üreticilerine olan dış bağımlılığı azaltıyor.

Türkiye’nin özel savunma sanayisi yatırımları da 2002'de 1 milyar dolardan 2020'de 11 milyar dolara çıktı. Silah anlaşmaları Türkiye’nin en etkili dış politika araçlarından biri haline geldi.

Türkiye artık Türk silahlı kuvvetlerinin ihtiyacının yaklaşık %70'ini karşılayabiliyor. Bu oran 2000'lerin başında sadece %30'du.

Yetkililer, Bayraktar TB-2 dronlarının başarısına, imzalanan askeri ihracat anlaşmalarına dayanarak dayanarak, Türkiye'nin insansız kara, deniz ve sualtı araçları da dahil olmak üzere diğer drone’ların ana tedarikçisi olmak istediğini söylüyor.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler