HABER

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: Savaş suçlarıyla ilgili delilleri mahkemeye sunmak için harekete geçiyoruz

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Bosna-Hersek Temsilciler Meclisi Başkanı Marinko Çavara'yı Beşiktaş'ta TBMM Çalışma Ofisi'nde kabul etti. Görüşmede İsrail'in Lahey'deki dava sürecine de değinen Kurtulmuş, "Bu mahkemenin bundan sonraki safahatında da çok sayıda müdahil ülke ve kurum bu işin içerisine girecektir. Biz de TBMM olarak 3 milletvekili arkadaşımızı mahkemelerin tüm safahatini takip etmek üzere görevlendirdik. Savaş suçlarıyla ilgili delilleri de mahkemeye sunmak için harekete geçiyoruz" dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Bosna-Hersek Temsilciler Meclisi Başkanı Marinko Çavara'yı Beşiktaş'ta bulunan TBMM Çalışma Ofisi'nde kabul etti. Görüşmede Kurtulmuş ve Çavara Filistin-İsrail Savaşı, Rusya-Ukrayna Savaşı ve Balkan bölgesindeki gelişmeleri konuştu, karşılıklı işbirliği ve dostluk mesajları verildi.

"BALKANLARDA İŞ BİRLİĞİ YAPMAKTAN BAŞKA BİR ÇIKIŞ YOLU VE GELECEK YOKTUR"

Kardeşlik ve dostluk ilişkilerinin ve parlamentolar arası iş birliğinin artırılmasının karşılıklı bir sorumluluk olarak görüldüğünü belirten Kurtulmuş, "İki ülke arasında her alanda işbirliği artırılmalı, daha da artırmamız gerekir. En temel meselemiz bu kadar bölgesel ve küresel sorunun yaşandığı bu coğrafyada güven ve istikrarı sağlamaktır. Bizim Türkiye olarak biliyorsunuz özellikle Balkanlarda güven ve istikrarın sağlanması bir numaralı siyasi perspektifimizdir. Bunun için biz Türkiye olarak tüm Balkan ülkelerinin hepsine bu temel perspektifimizi sürekli anlatıyoruz. Balkanlarda iş birliği yapmaktan, dayanışma içerisinde hareket etmekten başka bir çıkış yolu ve gelecek yoktur. Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın da bölgeyi ve özellikle Balkanları, Karadeniz'i istikrarsızlaştırma potansiyeline sahip olduğunu görüyoruz. Bunun için başından itibaren Ukrayna-Rusya savaşının barışçıl ve iki tarafında kabul edeceği adil bir çözüme kavuşturulması gerektiği kanaatindeyim" dedi.

"SREBRENİTSA'YA BENZEMEKTEDİR"

"Bir başka önemli bölgesel sorun da büyük bir küresel çatışmanın fitilini ateşleme potansiyeli olan İsrail'in Gazze-Filistin halkına gerçekleştirdiği acımasız tüm uluslararası hukuk kurallarını hiçe sayan ve tüm insani değerlerden soyutlanmış olan bu katliamdır" ifadelerini kullanan Kurtulmuş, "Bu saldırı, insanlık tarihinin modern zamanlarda görmediği kadar ağır bir insanlık suçu içermektedir. Bunun adı savaş falan değildir. Bunun adı sadece saldırı olarak da tanımlanacak bir şey değil, açık bir katliamdır. Aynen bu özellikleriyle Srebrenitsa'ya benzemektedir. Buna insanlığın karşı çıkması ve durdurması insanlık vazifesidir" şeklinde konuştu.

"SAVAŞ SUÇLARIYLA İLGİLİ DELİLLERİ DE MAHKEMEYE SUNMAK İÇİN HAREKETE GEÇİYORUZ"

Numan Kurtulmuş, "İşlenen suçların dosyası son derece kabarıktır. Bunun altında sadece Netenyahu ve çetesi değil, buna ses çıkarmayan bütün uluslararası camia da suçun altında yıkılacaktır. Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda görülen mahkemenin ara kararı bu alanda Filistin davasında yeni bir dönemin başlangıcını işaret etmektedir. Bir kere daha Güney Afrika Cumhuriyeti'nin tüm yöneticilerini tebrik ediyoruz, insanlık adına teşekkür ediyoruz. Böyle önemli bir mahkemeye başlangıç adımı atılmasını temin ettiler. Bu mahkemenin bundan sonraki safahatında da çok sayıda müdahil ülke ve kurum bu işin içerisine girecektir. Biz de TBMM olarak 3 milletvekili arkadaşımızı mahkemelerin tüm safahatini takip etmek üzere görevlendirdik. Savaş suçlarıyla ilgili delilleri de mahkemeye sunmak için harekete geçiyoruz. Mahkemede tabi iddia makamının, Güney Afrika'nın ortaya sunduğu açık deliller İsrail hükümetini telaşlandırmıştır. Brezilya Devlet Başkanı'nın İsrail ve yönetimini, Netenyahu'yu Hitler'e benzetmesi iyice panikletmiştir" diye konuştu.

"BÜYÜK BİR CİNAYETE ADIM ATACAKLARINI AÇIKÇA İLAN EDİYORLAR"

Kurtulmuş, "Yeni bir tehditte bulunuyorlar. Özellikle Gazze'nin güneyine sığınan sivil ve masum çocuk ve kadınların bulunduğu Refah Kapısı etrafındaki insanlara karşı katliamlarını artıracaklar ve Ramazan Ayına kadar esirler salıverilmezse oradaki halkın tamamını oradan sürmek üzere harekete geçecekler. Savaşı çok daha ileri seviyelere çıkararak insanlık suçlarını daha fazla artıracaklarını ve dünyanın gözü önünde çok daha büyük bir cinayete adım atacaklarını açıkça ilan ediyorlar. Aslında bu Netenyahu ve hükümetinin köşeye sıkışmışlığının ortaya koyduğu bir çaresizliktir. Sonu olmayan bir yola girmek istiyorlar ve dünyada diyorlar ki biz sonu olmayan bir yola gireriz ve buradaki insanları yok ederiz diye tehdit ediyorlar" dedi.

"NE YAZIK Kİ BÜTÜN DÜNYA BU KONUDA SUSUYOR"

Bosna-Hersek Temsilciler Meclisi Başkanı Marinko Çavara, "Biliyorum ki Türkiye başka bir gözle bakıyor ve zor bir durum Gazze'deki vahim olaylar. Zannederim ki benzer duyguları paylaşıyoruz. Her gün çok fazla insan ölüyor. Ne yazık ki bütün dünya bu konuda susuyor. Çoğu devletin gözleri Türkiye'de. Biliyorum ki sizin çabalarınız, Ukrayna-Rusya savaşının durdurulmasından hem Gazze'deki savaşın durdurulmasından yanadır" dedi.

"SİZLERLE İLİŞKİLERİMİZ BİZE KUVVET VE CESARET VERİYOR"

Ülkesi hakkında konuşan Çavara, "Avrupa Birliği sürekli önümüze başlayarak; bize devamlı şartlar ve koşulları önümüze sunuyor. Sizler de biliyorsunuz, bizden fazla bir süreçtesiniz Avrupa Birliği ile. Her ne kadar aralarında anlaşamasalar da bizim önümüze devamlı yeni şartlar sunuluyor. Biz her ne kadar desek ki, normal ilişkiler sürdürelim, dönüşelim, neden çünkü biz aramızdaki ilişkileri bir seviyeye getirmeliyiz. Sizlerle ilişkilerimiz bize kuvvet ve cesaret veriyor bunun sebebi ise, iki devlet arasında normal ilişkiler olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler