HABER

Kadir Şeker'in cezası onandı

Konya'da kadına şiddeti engellemeye çalışırken bir kişiyi öldüren ve 10 yıl 10 ay ceza alan Kadir Şeker'in cezası, Yargıtay tarafından onandı.

Konya'da kadına şiddeti engellemeye çalışırken bir kişiyi öldüren ve 2. kez yargılandığı davada 10 yıl 10 ay hapse mahkum olan Kadir Şeker'in cezası Yargıtay tarafından onandı.

‘MEŞRU MÜDAFAA ŞARTLARI GERÇEKLEŞMEDİ’

Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi’nin, Kadir Şeker'e verilen 10 yıl 10 aylık hapis cezasını onamasının gerekçesinde, Şeker'in yurttaşlık bilinciyle Özgür Duran'ı uyarmak için yanlarına gittiği belirtildi. Olayda meşru müdafaa olmadığı ifade edelin gerekçede şöyle denildi:

“Meşru savunmaya yönelik değerlendirme; somut olayda, sanığın başından beri maktule yönelik haksız bir davranışının bulunmadığı, aksine sadece yurttaşlık bilinciyle tanımadığı bir kadına bağırılıp küfür edilmesi ve kadının da ağlaması nedeniyle iyi niyetli olarak maktulü uyarmak için yanlarına gittikten sonra maktul tarafından sürekli sanığa küfür edilmesi ve sonrasında da darp edilip boğazının sıkılması üzerine sanığın bu haksız saldırı nedeniyle kendisini savunma hakkı doğmuştur. 'Gerçekleştirilen savunmanın maruz kalınan tecavüzü def edecek biçimde olması', yani 'Saldırı ile savunma arasında oran bulunması' şartı gerçekleşmediğinden meşru savunmanın şartlarının oluşmadığı, başka bir anlatımla savunma ile saldırı arasındaki denge savunma tartışmasız bir şekilde sanık lehine bozulmuş olup, dolayısıyla da ölçülülük ya da orantılılık ilkesi ihlal edilmiş ve meşru müdafaa şartlarının gerçekleşmediği kabul edilmiştir."

VERİLEN HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ UYGUN BULUNDU

Gerekçede, ayrıca haksız tahrik indirimine yönelik yapılan açıklamada, ''Kadir Şeker'in öldürme fiilini Özgür Duran'dan kaynaklanan ve olay yerinden uzaklaşmaktayken kendisine yönelen tehdit, hakaret sözleriyle maktulün üzerine yürüyerek tekme-tokat vurması, boğazını sıkarak basit tıbbi müdahaleyle giderilebilecek şekilde yaralaması üzerine gerçekleştirdiğinin anlaşıldığı, ayrıca Kadir Şeker'e yönelen ve haksız tahrik oluşturan eylemlerin niteliği ve ulaştığı boyut dikkate alındığında belirlenen indirim oranının isabetli olduğu anlaşıldığından, alınan temyiz sebebinin incelenmesinde hukuka aykırılık bulunmamıştır' denildi. 

Özgür Duran'ın babası Cengiz Duran, annesi Mübeyyen Güner ve kardeşi Niyazi Remzi Duran'ın avukatlarının haksız tahrik indirimlerinin fazla uygulandığının itirazına ise ''Dosya içeriğinden varlığı anlaşılan, maktulden sanığa yönelen haksız tahrik oluşturan eylemlerin niteliği ve ulaştığı boyut dikkate alındığında belirlenen indirim oranının isabetli olduğu anlaşıldığından, anılan temyiz sebebinin incelenmesinde hukuku aykırılık bulunmamıştır” ifadelerine yer verildi.

Gerekçede, incelemeler sonucunda verilen cezada aykırılık görülmediğinden oy çokluğu ile 'Temyiz istemlerinin esastan reddine, hükmün onanmasına' karar verildiği belirtildi. 

NE OLMUŞTU?

Konya’da 5 Şubat 2020 tarihinde merkez Selçuklu ilçesi, Yeni İstanbul Caddesi, Piri Reis Parkı’ndan geçen Kadir Şeker, Ayşe Dırla’ya şiddet uygulayan Özgür Duran’a müdahale etmek isterken Duran’ı bıçaklayarak ölümüne sebep oldu ve tutuklandı.

Yerel mahkeme, Kadir Şeker’e "Haksız tahrik altında kasten öldürme" suçundan 15 yıl hapis cezası verirken, bu cezayı indirimle 12 yıl 6 aya düşürdü. Verilen bu karara yapılan itirazın ardından dosya İstinaf Mahkemesi’ne gönderildi. Yapılan itirazı inceleyen Konya Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, Şeker’in aldığı 12 yıl 6 ay hapis cezasını hukuka uygun buldu ve kararın temyiz edilmesi sonrasında dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, dosyayla ilgili olarak yapılan temyiz incelemesini tamamladı. Daire, Kadir Şeker’in cezasını fazla bularak bozdu. Kadir Şeker’in dosyası Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesince incelenmesinin ardından dosyaya ilişkin duruşma 5 Temmuz 2022 Salı günü yapıldı. Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Kadir Şeker'in cezası 10 yıl 10 aya düşürülürken, tutukluluğunun devam etmesine karar verildi. Kadir Şeker’in avukatları ve Konya Cumhuriyet Başsavcılığının itirazlarını kabul eden Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi itirazı görüşerek, dosyayı karara bağlayarak Kadir Şeker'in adli kontrol ve yurt dışı yasağı konularak tahliyesine karar verdi.

Kadir Şeker'in tahliye edilmesine Duran ailesinin avukatları 4. Ağır Ceza Mahkemesine itirazda bulundu. Kadir Şeker'in tekrar tutuklanmasına yönelik yapılan talep Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafınca reddedildi. Bu kararın ardından Duran ailesinin avukatları Kadir Şeker hakkında verilen cezanın az olduğunu ve yeniden tutuklanması gerektiğini gerekçe göstererek Yargıtay'a başvurdu. Kadir Şeker'in avukatları da kendilerine verilen cezanın fazla olduğunu savunarak dosyanın yeniden incelenmesi için Yargıtay'a başvuruda bulundu.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler