HABER

İstanbul’daki tahıl koordinasyon merkezi açılışı: Bakan Akar'dan önemli açıklamalar

Milli Savunma Üniversitesinde tahıl koridoru anlaşması kapsamında oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezinin açılışı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından yapıldı. Bakan Akar açılış töreninde yaptığı açıklamada 'tarihi misyon' vurgusunda bulunarak, "Gemilerin takibi burada yapılacak, yapılan çalışmalar gıda krizinin aşılmasına katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta Türkiye, RusyaUkrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında İstanbul'da imzalanan anlaşma kapsamında kurulacağı açıklanan Ortak Koordinasyon Merkezi'nin dün faaliyete başlayacağı duyurulmuştu.

BAKAN AKAR: DÜNYAYI ETKİLEYEN KRİZİN AŞILMASINA YARDIMCI OLACAK

Milli Savunma Üniversitesinde tahıl koridoru anlaşması kapsamında oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezinin açılışı Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın katılımı ile gerçekleştirildi.

Bakan Akar açılış töreninde yaptığı açıklamada "Çalışmaların tüm dünyayı etkileyen gıda krizinin aşılmasına, fiyatların aşağı çekilmesine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı

Bakan Akar'ın törendeki  konuşmasından satır başları şöyle; 

"Birçok görüşme yapılmış, bu görüşmelerde kırmızı hat teşkili kararlaştırılmıştır. Yoğun temaslar yürütülmüştür. Bu temaslar sonucunda ilk kez 4'lü bir toplantı yapılmış ve genel prensipler üzerinde mutabık kalınmıştır.

Bazı ülkelerin gösterdikleri farklı yaklaşımlara rağmen 22 Temmuz'da imzalanan anlaşma ile sonuçlanmıştır. Müşterek Koordinasyon Merkezi, 23 Temmuz itibariyle çalışmalarına başlamıştır. Merkez, asker ve sivil olmak üzere Türkiye ile birlikte Rusya, Ukrayna ve BM'den 5'er temsilciden oluşmaktadır. Ticari gemilerin kaydını ve takibini yapacak, ticari gemilerin intikalini takip edecektir.

Mayın temizleme ihtiyacı olursa planlama yapılacak ve ona göre icraatta bulunulacaktır. Belge 120 gün için geçerli olacak, tarafların sonlandırma talebi olmadıkça devam edecektir. Ukrayna limanlarından çıkacak ilk tahıl yüklü gemilerin hazırlıkları ve planlamaları devam etmektedir. Çalışmaların tüm dünyayı etkileyen gıda krizinin aşılmasına, fiyatların aşağı çekilmesine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.

TARİHİ BİR MİSYON! MERKEZDE GÖREV ALAN PERSONELİN SORUMLULUĞU BÜYÜK

Dolayısıyla merkezde görev alan personelin sorumlulukları gerçekten büyük. Tarihi, insani ve önemli bir misyon üstlenmiş bulunuyorsunuz. Mutabakatın yürütülmesi en büyük arzumuzdur. Nitekim tüm tarafların burada görev alacak temsilcilerini anlaşmanın imzalanmasının hemen ertesi günü göndermeleri samimi bir adım olmuştur. Değerli katılımcılar, biz her fırsatta barıştan, huzurdan yana olduğumuzu ifade ettik, ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız diplomatik süreç için büyük bir çaba göstermiştir. Bir an önce ateşkesin sağlanmasını, gerginliğin azaltılmasını hedefliyoruz. Türkiye olarak NATO'daki sorumluluklarımızı da yerine getirdik, getirmeye devam edeceğiz.

Gıda krizinin önlenmesine ve gıda fiyatlarının düşmesine katkı sağlayacak olan bu merkezde yapılacak çalışmalar diğer krizlerin çözümüne de model olabilir diye düşünüyoruz. Düzensiz göçün engellenmesine de katkı sağlayacaktır. Sürece destek sağlayan tüm personele ve BM görevlilerine ve ilgili Bakanlıklarımıza teşekkür ediyorum. Bu çalışmalar sırasında kararlı duruşuyla çalışmalarımız başarılı bir şekilde sonuçlanmasını sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımıza da saygılarımızı sunuyoruz."

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler