HABER

Irak'ta Sadr Grubu destekçileri Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı bastı

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, sosyal medyadan yaptığı açıklama ile siyasetten tamamen çekildiğini duyurdu. Mukteda es-Sadr yanlıları açıklama sonrası sokaklara döküldüler ve Bağdat'taki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdiler. Gerilimin tırmandığı başkentte sokağa çıkma yasağı ilan edildiği açıklanırken çıkan olaylarda 15 kişi hayatını kaybetti. Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr’ın şiddet olaylarını protesto etmek amacıyla açlık grevine başladığı duyuruldu.

Irak'ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla siyasetten çekildiğini açıkladı.

Sadr Grubu’na ait Türbe-i Şerif ile müze dışındaki tüm kurumları kapatmaya karar verdiğini belirten Sadr, "Kutsal Türbe, müze ve şerefli Sadr ailesi mirası dışındaki tüm kurumların kapatıldığını ilan ediyorum. Ölürsem veya öldürülürsem sizden Fatiha ve dualar diliyorum" ifadelerini kullandı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Bu karardan kısa süre sonra Mukteda Es-Sadr yanlıları, Bağdat sokaklarına döküldüler ve başkentteki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdiler. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı basan Sadr destekçilerinin sarayın bahçesinde bulunan havuza girdikleri görüldü. 

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı ise bugün saat 15.30’dan sonra gerilimin tırmandığı başkent Bağdat’ta sokağa çıkma yasağının başlayacağını duyurdu.

CUMHURBAŞKANI SALİH’TEN İTİDAL ÇAĞRISI

Yaptığı yazılı açıklama ile tüm tarafları itidale çağıran Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, barışçıl protestonun meşru bir hak olduğunu ancak devlet kurumlarını sekteye uğratmanın tehlikeli bir gelişme olduğunu dile getirerek, Sadr Grubu destekçilerinin devlet kurumlarından çekilmesini istedi.

MUKTEDA SADR AÇLIK GREVİNE BAŞLADI

Irak’ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr’ın siyaseti bırakma kararı sonrası patlak veren protestolarda yaşanan şiddet olaylarında can kaybı 10’a yükseldi. Sadr Grubu yöneticilerinden Hassan el-Adari sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr’ın bugün başkent Bağdat’taki Yeşil Bölge’de güvenlik güçleriyle destekçileri arasında meydana gelen şiddet olaylarını protesto etmek amacıyla açlık grevine başladığını duyurdu. El-Adari, Sadr’ın şiddet olayları ve silah sesleri dinene kadar açılık grevine devam edeceğini ifade etti. Sadr'ın siyasetten çekildiğini duyurmasının ardından destekçileri Yeşil Bölge'ye girmiş ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı basmıştı.

15 KİŞİ ÖLDÜ 350'DEN FAZLA YARALI VAR

Başkent Bağdat'ta bulunan Yeşil Bölge ve çevresinde silahlı çatışmalar devam ederken çok sayıda havan topunun da bu bölgeye düştüğü gelen bilgiler arasında. Irak basınında yer alan haberlerde, silahlı çatışmaların Sadr Grubu’nun askeri kanadı Seraya es-Selam ile güvenlik güçleri arasında yaşandığı belirtildi.

Öte yandan Irak basınının sağlık yetkililerine dayandırdığı haberlerde, devam eden şiddet olaylarında can kaybının 15’e yükseldiği belirtilerek, yaralı sayısının 350’den fazla olduğu ifade edildi.

BAKANLAR KURULU ÇALIŞMALARI ASKIYA ALINDI

Sadr destekçilerinin korunaklı Yeşil Bölge’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı basması sonrasında Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Bakanlar Kurulu çalışmalarının bir sonraki duyuruya kadar askıya alındığını duyurdu.

KIRMIZI ALARMA GEÇİLDİ

Bağdat Operasyonlar Komutanlığı, tüm güvenlik birimlerinin kırmızı alarma geçtiğini belirterek, izinli olan güvenlik güçlerini acilen göreve çağırdı. Öte yandan, ülkenin güneyine sıçrayan protestolarda Sadr destekçileri Meysan ve Zikar kentlerinde yolları lastiklerle kapattı. Devlet binalarına baskın düzenleyen Sadr destekçileri nedeniyle Meysan ve Zikar'da resmi kurumlar kapatıldı.

BM’DEN SÜKUNET ÇAĞRISI

Irak'taki Birleşmiş Milletler Misyonu UNAMI tarafından yapılan açıklamada, Sadr destekçilerine Yeşil Bölge’yi terk etmeleri ve hükümet binalarını boşaltmaları çağrısında bulunuldu. Açıklamada, “Bütün protestocuları Yeşil Bölge’yi terk etmeye ve hükümetin Irak’a hizmet etmek için sorumluluklarını yerine getirebilmesi için hükümet kurumlarının boşaltılması çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri kullanıldı. UNAMI ayrıca, siyasi tarafları gerilimi düşürmeye ve diyaloğa çağırdı.

72 SAATLİK ÜLTİMATOM

Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr'a yakınlığıyla bilinen ve Sadr'ın Bakanı sıfatını kullanan Salih Muhammed el-Iraki sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, meclisin feshedilmesi ve erken seçime gidilmesinden daha önemli olan çözümün, Sadr Grubu başta olmak üzere, ABD işgalinden sonra iktidara gelen ve iktidara katılan bütün siyasi partiler ve şahsiyetlerin yer almayacağı bir seçimin yapılması olduğunu söylemişti. El-Iraki açıklamasında, Sadr'ın anlaşmanın kabul edilmesi durumunda 72 saat içiresinde imzalamaya hazır olduğunu belirmişti.

DIŞİŞLERİNDEN SEYAHAT UYARISI

Dışişleri Bakanlığı Türk vatandaşları için Irak’a seyahat uyarısı ve olaylara ilişkin bir açıklama yayınladı. Bakanlığın açıklamasında, “Dost ve kardeş Irak’ın istikrar ve güvenliği, Türkiye için hayati önemdedir. Bu itibarla, ülke geneline yayılan şiddet olaylarından endişe duyuyoruz. Bu çerçevede, tüm kesimleri itidale ve sağduyuya davet ediyoruz. Mevcut siyasi ihtilafların suhuletle ve kapsayıcı diyalogla çözüme kavuşturularak, Irak halkının huzur ve esenliğinin sağlanmasını temenni ediyoruz” dendi.

DIŞİŞLERİNDEN SEYAHAT UYARISI

Dışişleri Bakanlığı Türk vatandaşları için Irak’a seyahat uyarısı ve olaylara ilişkin bir açıklama yayınladı. Bakanlığın açıklamasında, “Dost ve kardeş Irak’ın istikrar ve güvenliği, Türkiye için hayati önemdedir. Bu itibarla, ülke geneline yayılan şiddet olaylarından endişe duyuyoruz. Bu çerçevede, tüm kesimleri itidale ve sağduyuya davet ediyoruz. Mevcut siyasi ihtilafların suhuletle ve kapsayıcı diyalogla çözüme kavuşturularak, Irak halkının huzur ve esenliğinin sağlanmasını temenni ediyoruz” dendi.

Öte yandan Irak Meclis Başkanı Muhammed Halbusi, ülkedeki siyasi krizi aşmak için siyasi tarafları diyalog masasına oturmaya çağırmıştı.

Sadr yanlıları, eski Başbakan Nuri Maliki’nin de içinde bulunduğu İran destekli Koordinasyon Grubu’nun Muhammed Şiya el-Sudani’yi başbakan adayı göstermesine itiraz etmiş, yüzlerce Sadr Grubu destekçisi ilk olarak 27 Temmuz’da Yeşil Bölge'ye girerek meclis binasını basmıştı.

Ardından Sadr destekçileri yeniden toplanmış ve 30 Temmuz’da meclis binasını basarak işgal etmişti. Mukteda Sadr, 10 Ağustos'ta Yüksek Yargı Konseyi’nden meclisi bir hafta içerisinde feshetmesini istemişti.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler