HABER

Düzenleme 1 Kasım'da yürürlüğe girmişti... 2 günde binlerce ilan yayından kaldırıldı

Gayrimenkul ve ikinci el araç ilanlarıyla ilgili yapılan düzenlemeyle kimlik doğrulama zorunluluğu yürürlüğe girdi. Fiyat istikrarına katkı sağlaması amaçlanan düzenlemeyle ilgili İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, "1 Kasım itibari ile yürürlüğe girdi. Sahte ilan, yanıltıcı ilan, kayıt dışı emlakçılık yapan kişilerin sahibiyim diye verdiği ilanlar hepsi şu an da silinmeye başladı. Son 2 günde binlerce ilan sitelerden kaldırıldı" dedi.

Ticaret Bakanlığı tarafından gayrimenkul ve ikinci el araç satışlarında, sahte ilanlarla dolandırıcılık ve spekülatif fiyat artışlarına engel olmak için yapılan düzenlemeyle 'Kimlik Doğrulama' zorunluluğu 1 Kasım'da yürürlüğe girdi. Buna göre ilan sitelerinde satış gerçekleştirmek isteyen kişiler ve emlak ofisleri e-devlet üzerinden kimlik veya yetki belgesi doğrulaması yapmak zorunda. Yapılan düzenlemeyle birlikte mevzuata aykırı davrananlar hakkında her bir aykırılık için 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

‘MANİPÜLATİF İLANLARIN TAMAMI, SAHİBİ SIFATI İLE İLAN VEREN KİŞİLERDEN KAYNAKLANIYORDU’

Yeni düzenlemeyi değerlendiren İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, "Uzun süredir piyasada sahte ilan, kayıt dışı ilan, yanıltıcı ve dolandırıcılık amaçlı ilanlar, hatta bir bölgenin fiyatlarını yükseltmek için yapılan manipülatif ilanlarının tamamı, sahibi sıfatı ile ilan veren kişilerden kaynaklanıyordu. Kimlik ve mülkiyet belgesi ibraz etme koşulu olması icabet ettiğini biz uzun yıllardan bu yana zaten gündeme getirmiştik. Bakanlıkta bir yönetmelik değişikliğine gitti. Kişinin TC’si veya mülk sahibi olan kişinin TC’si, telefon numarası, kimlik bilgilerini devlete bildirmekle mükellefsin. Burada mükellefiyet ilan sitelerinde" diye konuştu.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler