EKONOMİ

Dijital dönüşüm ofisinden blokzincir yarışması

Türkiye’de blokzincir konusunda farkındalık yaratmak ve bu yeni teknolojinin vatandaşların faydasına hizmet vermesi adına çalışmalar yapmak isteyen Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından bu yıl ilki düzenlenen, Dijital Türkiye Blokzincir Hackathonu DIGIATHON 2022’de final heyecanı başladı.

Finale kalan 24 takım dün İstanbul’da gerçekleşen açılış töreninin ardından 30 saat aralıksız sürecek blokzinciri yarışması için kolları sıvadı. Takımlar, e-Devlet’te var olan servislere veya e-Devlet’e uygun olabilecek yeni servislere blokzincir teknolojisini entegre edecek. Bu sayede, e-Devlet gibi merkezi bir yapı ilk kez ‘blokzincir’ gibi dağınık ama bir o kadar güvenli ve şeffaf bir teknolojiyle buluşacak. Etkinlik ile blokzinciri teknolojisinin sadece kripto para ve finans sektöründe kullanılmadığı; şeffaflık, takip edilebilirlik ve güvenirlik açısından faydalı bir teknoloji olduğu gösterilmek isteniyor.

DEĞİŞİM KAÇINILMAZ

Etkinliğin açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, dijital çağın adeta ışık hızıyla ilerlediğini belirterek, “Sektörün literatürü durmaksızın güncelleniyor. Her geçen gün blokzincir, metaverse, NFT, kripto para, dijital Ikizler gibi kavramlara bir yenisi eklenmekte. Bu hızlı değişim, üretme, istihdam etme, ticaret yapma ile kültür ve sanat üretme şekillerini de kökten değiştirmekte. Dolayısıyla bankacılık sisteminden lojistik ve tedarik zincirlerine, alışkanlıklarımıza kadar radikal değişim kaçınılmaz bir hal almakta” dedi. Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ise şu ifadeleri kullandı: “Bu teknolojiyi kullanarak yenilikçi çözümler üreten gençler neden bizim gençlerimiz arasından çıkmasın dedik. Bir ilki gerçekleştirerek DIGIATHON projesini hayata geçirdik. e-Devlet’in yıllardır altyapısını kuran TÜRKSAT, blokzincir konusunda önemli bir paydaş olan Avalanche ve yeni gözdemiz Togg ile birlikte bu yıl ilk defa düzenlediğimiz Dijital Türkiye Blokzincir Hackathonuna milli teknoloji hamlesinin blokzincir ayağı diyebiliriz. Dünya çapında başarılar kazanmış e-Devlet’e blokzincir teknolojisinin ilk adımı burada atılacak.”

BİRİNCİYE TOGG İLE TEST SÜRÜŞÜ

Bugün sona erecek DIGIATHON 2022 yarışmasında birinci takım, 10 bin Dolar değerinde AVAX (kripto bara birimi), Togg ile test sürüşü, 2023 Avalanche Zirvesi’ne Togg ile katılım hakkı ve Avalanche etkinliklerinden birisi için Whitecard’ın sahibi olacak. İkinci takım, 5 bin dolar değerinde AVAX ve 2023 Avalanche Zirvesi’ne Togg ile katılım hakkı kazanacak. Üçüncü takım ise 2 bin 500 dolar değerinde AVAX ödülünün sahibi olacak.

YENİ TEKNOLOJİ: BLOKZİNCİR

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, kamu ve üniversitelerde blokzincir konusunda sunduğu teknik altyapıyla dikkat çeken adımlar atıyor.

CNN Türk muhabiri Mücahit Topçu, Dijital Türkiye Blokzincir Hackathonu DIGIATHON 2022 ile ilgili bilgi aktarırken, 'Dünden beri aslında 10 farklı ilden gelen 88 öğrenci 24 takımla birlikte burada bir faaliyet içerisinde. Digiathon 2022 yarışmasına katılıyorlar. Tabii bu yarışma gelişen teknolojilerle birlikte hayatımıza farklı kavramlar da katmaya başladı. Blokzincir teknolojisi kullanılıyor, farklı teknolojiler kullanılıyor.' ifadelreini kullandı.

BLOKZİNCİR TEKNOLOJİSİ NEDİR? BU TEKNOLOJİ İLE NE YAPILIYOR?

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç da etkinlik hakkında merak edilen detaylara değindi. CNN TÜRK'e konuşan Koç şu ifadeleri kullandı:

Blokzincir teknolojisi yeni bir teknoloji. Herkesin blokzincir deyince aklına kripto paralar geliyor ama blokzincir teknolojisinin en önemli yapısı dağınık bir mimariye sahip olması. Ve şeffaflığı ve güvenliği sağlayan günümüzün en son teknolojilerinden birisi. Türkiye'nin yüzyılı artık dijitalin yüzyılı. Bizde Dijital Dönüşüm Ofisi olarak bu yenilikçi teknolojileri gençlerimizle paylaşmak istiyoruz ve böyle bir yarışma düzenledik.

Bu yarışmadaki esas amaç tamamen bu blokzincir teknolojisi ile e-devleti, Dijital Dönüşüm Ofisi olarak biz e-devletin sorumlusuyuz, 61 milyondan fazla kullanıcısı olan, geçen sene tek başına 3 milyar kamu hizmetini vermiş olduğumuz çok büyük bir portal.

Biz bu E-Devlet teknolojisinin üzerine yeni ne koyabiliriz diye biz düşünmek yerine bu arkadaşlarımızı, gençlerimizi çalıştıralım dedik. Gençlerimize böyle bir imkan sunduk. Öncelikle bir ön başvuru yaptık.

1000'in üzerinde gencimiz Türkiye'den blokzinciri seven ,e-devleti seven, vatanını milletini seven gençlerimiz bu yarışmaya katıldılar. Ön eleme yaptık ve burada görmüş olduğunuz 88 genç arkadaşımız, 24 takım oluşturdular. Ve dünden itibaren 30 saattir uyumadı bu arkadaşlarımız.

Sürekli Blokzincir ile e-devleti nasıl entegre edebiliriz, vatandaşlarımıza blokzincirli teknolojilerle nasıl daha iyi hizmetler verebiliriz diye düşünüyorlar. Ama tek düşünmekle kalmıyor, bunu da uygulamaya geçirdiler.

Biz bir test ağı kurduk ve bu ağın üzerinde bunu gerçek olarak bize gösterecekler.

Hem sunum yapacaklar hem de teknolojiyi gösterecekler

Ve en iyi sunumu, en iyi teknolojiyi gösteren arkadaşlarımızlar da birinci olacak.

BİRİNCİYE ÖDÜL VAR MI?

Birinciye 10 bin dolar değerinde bir avans, kripto para olan avansla, 10 bin dolar değerinde bir para ödülü, ikinciye 5 bin dolar, üçüncüye 2500 dolar ve aynı zamanda paydaşlarımızdan birisi olan Togg bu birinci olan arkadaşlara test sürüşü imkanı sağlayacak. Belki Türkiye'de şu anda herkesin dört gözle beklediği Togg'un ilk kez test sürüşünü yapan arkadaşlardan birisi olacak bu genç arkadaşlar.

BU GENÇLERİ HEYECANLANDIRDI MI?

Dün akşam Sanayi ve Teknoloji Bakanımız sayın Varank da buradaydı. O da söyledi. Belki sadece test sürüşü değil de biraz daha fazla vakit verebiliriz .Bir günlük kullanım hakkı gibisinden dedik ama hala test sürüşleri devam ettiği için. Ama uzun süre tutacağız.

Tadına doyacaklar. Hem burada teknolojinin tadına doyacaklar, orada gidince Gemlik'e gittikleri zaman da Togg'un tadını alacaklar inşallah.

YARIŞMA NE ZAMAN BİTECEK?

Bugün saat 15:00'te inşallah sunumları yapmaya başlayacaklar. Ama şöyle bir kural getirdik. En iyi teknolojiye sahip olsanız bile onu en iyi ve hızlı şekilde sunmanız gerekiyor. Her yarışmacının 8 dakika vakti var. 8 dakikada bütün hakem heyetini ve bizleri teknolojiyi güzel anlatarak ikna etmeleri gerekiyor.

10 takım 8 dakika anlattıktan sonra da birinci, ikinci ve üçüncü belli olacak. Bugün akşam bitiyor.

BAŞKA YARIŞMALAR OLACAK MI? NASIL BAŞVURACAKLAR?

Dijital Dönüşüm Ofisi olarak gençleri her zaman yanımızda tutmak istiyoruz. Onlarla beraber projeler geliştirmek istiyoruz. Şunu söylemem gerekiyor. Biz Teknofest'te siber güvenlik yarışmaları yapıyoruz burada da ilk defa Digiathon yani dijital teknolojilerle e-devleti birleştiren bir Yarışma gerçekleştirdik. VE bunu her sene yapmak istiyoruz.

Bu ilki oldu. İnşallah seneye başka bir konu ile başka bir konseptle yenilikçi teknolojilerimize ama tek paydaşımız gençler. Gençlerle birlikte bu yarışmalara devam edeceğiz.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler