HABER

Bakan Dönmez'den doğal gaz müjdesi! Vatandaşın cebine yansıyacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Karadeniz'deki doğal gaz keşfiyle ilgili "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vereceği müjde vatandaşın cebine yansıyacak" dedi. Bakan Dönmez ayrıca doğal gaz depolarının kapasitesini artırdıklarını söyleyerek, "Biz bu seneyi doğal gaz ve elektrikte bir arz sıkıntısı yaşamadan kapatmış olacağız" açıklamasında bulundu.

Bakan Dönmez'in açıklamalarından notlar;  

Elektriksiz ve doğal gazsız bir hayat düşünmemiz, bunları konuşmamız mümkün değil. Rusya ve Gazprom ile yıl sonu bitecek bir sözleşme vardı. O kontratları bir miktar artış ile yenileme söz konusu olacak. Tedarikçiler taahhütlerine uydukları takdirde biz bir sıkıntı yaşamayacağız. Hem Güney Doğu hem de Trakya'da çalışmalarımız devam ediyor. 4-5 yıl önce Türkiye Petrolleri'nin günlük varil seviyesi 40 bin dolayındaydı. Şimdi bunu 60 bin varile çıkardık. Türkali-6 kuyusunda arama çalışmalarımız devam ediyor.

DOĞAL GAZ İTHALATI YILLIK 5-6 MİLYAR DOLAR AZALABİLİR

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan daha önce yaptığı açıklamada Amasra-1 ve Tuna-1 kuyularından yıllık 20 milyar metreküp civarında doğal gaz üretilmesi durumunda Türkiye’nin yıllık doğal gaz ithalat faturasının yaklaşık 5-6 milyar Dolar azalacağını söylemişti.

Arslan, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Geçen yıl 405 milyar metreküplük gaz keşfedilen Sakarya Gaz Sahası'ndan yıllık 15 milyar metreküp civarında doğal gaz üretilmesi halinde Türkiye'nin doğal gaz ithalatı yüzde 30'un üzerinde azalacak. Yerli kaynaklarla konut tüketicisinin yaklaşık 25 yıllık ihtiyacı karşılanabilecek. Bugün Sayın Cumhurbaşkanı'mız, Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküp doğal gaz keşfedildiğini açıkladı. Keşfedilen rezerv, Türkiye'nin 3 yıllık doğal gaz talebine karşılık geliyor. Yapılacak yeni sondaj çalışmalarıyla bölgede yeni katmanlar keşfedilebilir. 2023 ve sonrasında Amasra-1 sahasında üretilecek olan doğal gazla konut sektörünün 8-9 yıllık doğal gaz talebi karşılanabilecektir. Amasra-1 ve Tuna-1 kuyularından yıllık 20 milyar metreküp civarında doğal gaz üretilmesi durumunda Türkiye’nin yıllık doğal gaz ithalat faturası yaklaşık 5-6 milyar dolar azalacaktır."

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler