GeriSeyahat Üniversiteliler seyahat bursuyla dört yönde dünyayı keşfe çıkacak
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Üniversiteliler seyahat bursuyla dört yönde dünyayı keşfe çıkacak

Üniversiteliler seyahat bursuyla dört yönde dünyayı keşfe çıkacak

İletişimci Özlem Yücel’in, seyahat kültürünü Türkiye’deki üniversiteli gençler arasında yaygınlaştırmak, dünyayı keşfe çıkmaya teşvik etmek amacıyla başlattığı “Genç Gezginler Seyahat Bursu”nu kazananlar belli oldu. Seyahat projeleri bursa değer bulunan Gökhan Fırat, Gökhan Doğru, Mine Ekinci, Feyzican Abacıoğlu, Gizem Sezen önümüzdeki günlerde dört ayrı rotada geziye çıkacak, izlenimlerini düzenli olarak internet güncelerinde yayımlayacak.

Genç Gezginler Seyahat Bursu’nda bu yıl yine sürpriz yaşandı. Özlem Yücel’in mayıs ayında sadece bir öğrenciye yönelik başlattığı burs kampanyasında Hürriyet Seyahat ve gezginlerin verdiği destekle burs sayısı dörde yükseldi.

Bu yıl Genç Gezginler Seyahat Bursu’na 18-24 yaş arasındaki 110 üniversiteli gezi projeleriyle başvurdu. Bunların arasından seçilen 11 adayın yazıları Özlem Yücel’in web sitesinde yayımlandı. Başvurular, gezginlerden oluşan 15 kişilik jüri tarafından değerlendirildi. İki gencin ortak projeyle başvurması nedeniyle dört burstan biri iki öğrenciye paylaştırıldı. Genç Gezginler Seyahat Bursu’nu kazananlar, 15 Ağustos’a kadar yola çıkıp, 600 Euro bütçeyle Asya, Ortadoğu ve Avrupa’da en az üç haftalık gezi yapacak.

ÜÇ GEZGİN İLK KEZ YURDIŞINA ÇIKACAK

Burs kazananlardan Gökhan Doğru (21) Boğaziçi Üniversitesi, Gökhan Fırat (21) Trakya Üniversitesi’nde tercümanlık öğrenimi görüyor. Geçen yıl internet ortamında tanışıp Türkiye Çeviri Öğrencileri Birliği’ni kuran ikili daha sonra trenle Türkiye turuna çıkmış, 20 şehri gezmişti. Bu yıl ortak olarak aldıkları bursla ilk kez yurtdışına çıkacaklar. Hürriyet Seyahat’in desteğiyle yola çıkacak olan Fevzican Abacıoğlu (22) İTÜ Maden Mühendisliği Fakültesi dördüncü sınıf öğrencisi. İstanbul’daki Gezginler Kulübü’nün toplantılarını izliyor, derneğin internet sitesinin güncellemelerini gönüllü olarak yapıyor. Mine Ekinci (20), Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü birinci sınıf öğrencisi. Üç yıldır otostopla Avrupa’dan Ortadoğu’ya pek çok ülkeyi gezdi. Gittiği ülkelerin mimarisi, sanatından çok halkı ve kültürüyle ilgileniyor, farklı insanlar tanımak için seyahat ettiğini söylüyor. Gizem Sezen (23), İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi’nde yüksek lisansını sürdürüyor. Uzun yıllardır interrail ile İsveç ve Finlandiya’ya gitmenin hayalini kuruyor.

Geçen yıl ilk kez düzenlenen “Genç Gezginler Seyahat Bursu”na 300 genç başvurmuş, başarılı bulunan beş genç interrail biletiyle ödüllendirilmişti. Seyahat günceleri Özlem Yücel’in web sayfasında (ozlem-pansiyon.blogspot.com) ve gezginlerin bloglarında yayımlanmıştı.
 
GÖKHAN DOĞRU / GÖKHAN FIRAT
Sofya üstünden trenle Paris ve Barselona

Geçen yıl tanıştık ve ilk yolculuğumuzu yurt içinde trenle yaptık. Bir ayda Hatay’dan yola çıkıp, trenin ulaştığı tüm önemli kentleri gezdik. Çeviri yapıp, bu yaz Avrupa’da interrail ile çıkmayı düşündüğümüz tren turu için para biriktiriyorduk. Seyahat bursuyla birlikte toplam 1800 Euro’luk bütçeyle üç haftada en az beş ülke keşfetmeyi planlıyoruz. Sofya ile başlayıp, Floransa, Venedik, Prag, Roma, Paris ve Barselona’ya gideceğiz. Ucuz hostellerde, paramız yetmezse tren garlarında, parklarda konaklayacağız. İzlenimlerimizi internet güncemizde yayımlayacağız.

FEVZİCAN ABACIOĞLU
Param yeterse hedefim Vietnam

Dört yıldır otostopla Türkiye’de uzun gezilere çıkıyorum. Önceki yıl Ege’yi gezmiştim, geçen yıl doğu ve güneydoğu Anadolu turu yaptım. Ailemle gittiğim Fransa sayılmazsa, yurtdışı konusunda pek tecrübeli değilim. Fakat, kendime güveniyorum. Eğer Pakistan’dan vize alabilirsem, seyahat bursunu kullanıp karayoluyla İran, Pakistan, Hindistan, Butan üstünden Vietnam’a kadar gideceğim. Ağustos sonunda yola çıkıp, bir ayda planlarımı gerçekleştirmeyi planlıyorum.

MİNE EKİNCİ
100 dolara üç hafta İsrail’i gezmiştim

Part time işlerde kazandığım parayı biriktirip, son üç yıldır Avrupa’da geziye çıkıyorum. Uluslararası gönüllü programlarına, gençlik kamplarına katılıp bunun yardımıyla çevre ülkelerini de keşfediyorum. Otostopla, önceden alınmış çok ucuz tren biletleriyle seyahat yapıp, couchsurfing web sitesinden bağlantı kurduğum misafirperver kişilerin evinde kaldığım için çok küçük bütçelerle çok yer görmeyi öğrendim. Örneğin İsrail’de 100 dolara üç hafta geçirdim. Fransa’da bir rehabilitasyon merkezinde gönüllü çalışırken, Fas’a gittim. Bu kış İskandinavya’yı gördüm. Şimdi hedefim karayoluyla Rusya. Daha sonra Moğolistan. Gürcistan’dan başlayıp, 1,5 ayda otostop, otobüs ve trenle hedefime ulaşmayı planlıyorum. Yol boyunca karşılaştığım kişilerle söyleşiler yapacağım. Bunları internet güncemde ses kayıtlarıyla yayımlayacağım.

GİZEM SEZEN
Yaşadığım küçük kutudan çıkıp Avrupa’yı keşfedeceğim

Deniz, kum, güneş yerine beni farklı şehirlerdeki günlük hayat, mimari, insanlar ilgilendiriyor. ABD, Uzakdoğu, Afrika değil sadece Avrupa’yı merak ediyorum. Yıllardır uzun yolculuklara çıkmayı hayal ediyorum, bunun için arkadaş ve bütçe bulamadım ne yazık ki. İstanbul’dan, yaşadığım bu küçük kutudan çıkmak istiyorum. Mayıs ayında ilk kez Avrupa Öğrenci Forumu kapsamında İspanya’nın Valencia kentine gittim. 10 günde Alicante ve Madrid’i gördüm. Tecrübe kazandım, özgüvenim arttı. Bu cesaretimi artırdı ve interrail ile Avrupa turu hayali kurmaya başladım. Seyahat bursu sayesinde hayalimi gerçekleştireceğim. Couchsurfing’den bulduğum, Valencia’da tanıştığım arkadaşların evlerinde konaklayıp, 850 Euro bütçeyle üç haftada mümkün olduğunca çok yer gezmek istiyorum. Bir arkadaşım geçen yıl 800 Euro ile 22 gün Avrupa’yı gezmişti, ben de başarabilirim bunu. Aslında hayalim kuzey ülkeleri: Finlandiya ve İsveç. Hollanda, Almanya, Belçika’yla başlayıp Helsinki ve Stockholm’e kadar gitmeye çalışacağım.

GEZGİNLERİN MACERALARINI BEŞ BLOGDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ

* Özlem Yücel: www.ozlem-pansiyon.blogspot.com * Gökhan Doğru, Gökhan Fırat: gokhanvsisa.blogspot.com * Fevzican Abacıoğlu: insanciklarkomedyasi.blogspot.com * Gizem Sezen: konsantremandalinasuyu.blogspot.com * Mine Ekinci: www.sutvebal.worldpress.com

 

False