Yer Değiştirme Nedir Ve Nasıl Bulunur? Yer Değiştirme Formülü (Fizik)

Güncelleme Tarihi:

Yer Değiştirme Nedir Ve Nasıl Bulunur Yer Değiştirme Formülü (Fizik)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 21:40

Bir cismin hareketini tanımlayabilmek için önce konumunu tanımlayabilmeniz gerekmektedir. Dünya genellikle bir referans çerçevesi olarak kullanılır ve genellikle bir nesnenin konumunu o referans çerçevesindeki sabit nesnelerle ilgili olarak tanımlarız. Peki, yer değiştirme nedir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Mesafe ve yer değiştirme, aynı anlama geliyor gibi görünen ancak farklı anlam ve tanımlarla belirgin şekilde farklı olan iki niceliktir.

Yer Değiştirme Nedir?

Bir nesne referans çerçevesine göre hareket ederse nesnenin konumu değişir. Konumdaki bu değişiklik yer değiştirme olarak bilinir. "Yer değiştirme" kelimesi, bir nesnenin hareket ettiğini veya yerinin değiştirildiğini ima eder. Yeni, Yer değiştirme, bir nesnenin konumundaki değişikliktir.

Fizikte Yer Değiştirme Formülü

Δ x = x f - x o,

Burada Δ x yer değiştirmedir, x f son konumdur ve x 0 başlangıç konumudur. Bu metinde büyük harf olan Yunanca Δ (delta) harfi, kendisinden sonra gelen miktar ne olursa olsun her zaman “değişim” anlamına gelir; bu nedenle, Δ x konumdaki değişiklik anlamına gelir.

Yer değiştirme için SI biriminin metre (m) olduğuna dikkat etmek gerekir. Ancak bazen kilometre, mil, fit ve diğer uzunluk birimleri kullanılır. Bir problemde sayaç dışındaki birimler kullanıldığında, hesaplamayı tamamlamak için bunları sayaçlara dönüştürmeniz gerekebileceğini unutmayın.

Yer değiştirmenin büyüklüğü olduğu kadar bir yönü de vardır. Tek boyutlu harekette yön artı veya eksi işareti ile belirtilebilir. Bir probleme başladığınızda, hangi yönün pozitif olduğunu seçmelisiniz (bu genellikle sağa veya yukarıya doğru olacaktır, ancak herhangi bir yön olarak pozitifi seçmekte özgürsünüz).

Mesafe

Haberin Devamı

Yer değiştirme yön açısından tanımlansa da, mesafe değildir. Mesafe, iki konum arasındaki yer değiştirmenin büyüklüğü veya boyutu olarak tanımlanır. İki konum arasındaki mesafenin, aralarında alınan mesafeyle aynı olmadığına dikkat edin. Kat edilen mesafe, iki konum arasında kat edilen yolun toplam uzunluğudur. Mesafenin yönü ve dolayısıyla işareti yoktur.

Herhangi iki nokta arasındaki yolun tam uzunluğuna mesafe denir.

Mesafe, yöne değil, yalnızca büyüklüğe bağlı olduğu için skaler bir niceliktir.

Mesafenin yalnızca pozitif değerleri olabilir.


Yer değiştirme ise;

Yer değiştirme, aralarındaki minimum yol boyunca ölçüldüğünde herhangi iki nokta arasındaki doğrudan uzunluktur.

Haberin Devamı

Yer değiştirme, hem büyüklük hem de yöne bağlı olduğu için bir vektör miktarıdır.

Yer değiştirme pozitif, negatif ve hatta sıfır olabilir.

Yer Değiştirme Nasıl Hesaplanır?

Yer değiştirme, bir parçacığın ilk ve son konumu arasındaki farkın ölçümüdür. Hız ve ivme elde etmek için kullanılan kinematikte kullanılan temel niceliklerden biridir. Yer değiştirme, hem büyüklüğü (boyutu) hem de yönü olan bir vektör miktarıdır. Yer değiştirmeyi hesaplamak için, ilk konumun konum vektörünü, son konumun konum vektöründen çıkarmanız gerekir. Bu nedenle, yer değiştirmeyi tartışmadan önce, vektörler kullanılarak bir konumun nasıl gösterildiğini anlamak önemlidir.

Konum Vektörü Nedir?

Bir konum vektörü, bir parçacığın koordinat sisteminin orijinine göre konumunu verir. Tartışmamızda kendimizi 3 boyutlu Kartezyen koordinat sistemiyle sınırlayacağız. Koordinatlarda bir parçacığın konum vektörü , .P(r_x, r_y, r_z)\vec r = (r_x, r_y, r_z)

P_1 Bir parçacığın konum vektörüne sahip bir noktadan konum vektörü konum vektörüne sahip {r_1} = (r_{1x}, r_{1y}, r_{1z})yeni bir konuma hareket ettiğini varsayalım. Daha sonra yer değiştirme vektörü ile verilir. P_2 {r_2} = (r_ {2x}, r_ {2y}, r_ {2z})\ vec {\ Delta r}\ vec {\ Delta r} = \ vec {r_2} - \ vec {r_1} = (r_ {2x} -r_ {1x}, r_ {2y} -r_ {1y}, r_ {2z} -r_ {1z} )

Daha önce de belirtildiği gibi, yer değiştirme bir vektör miktarıdır. Bu vektör miktarının büyüklüğü (boyutu) mesafeyi verir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!