Yazılım testi kaçınılmaz olacak

Güncelleme Tarihi:

Yazılım testi kaçınılmaz olacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2011 12:47

26-27 Mayıs tarihlerinde yapılacak TestIstanbul Konferansı’nda, yazılım testi organizasyonu ve süreçlere dair beklentiler paylaşılacak.

Haberin Devamı

Şu an için hak ettiği ilgiyi göremeyen yazılım testi konusunun, ürün ve hizmet risklerinin artmasına paralel olarak önümüzdeki beş yıl içinde önemini artıracağı öngörülüyor. 
 
Yazılım Test ve Kalite Derneği tarafından 26-27 Mayıs tarihlerinde “Daha Fazla Kullanılabilirlik Testi, Daha İyi Kullanıcı Deneyimi” temasıyla düzenlenecek olan TestIstanbul Konferansı’nda, Türkiye Yazılım Kalite Raporu’nun sonuçları açıklanacak. Dört bölümden oluşan raporun ilk maddesinde test organizasyonu ve süreçleri ele alınıyor.
 
Rapora göre, Türkiye’de yazılım testi konusunda farkındalık ve buna bağlı olarak test olgunluk seviyeleri henüz çok düşük. Şirketlerin çoğunda test ekibi bulunmuyor ya da ekipler çok yeni kurulmuş oluyor. Test ekiplerinin eksikliği, geliştiricilerin, iş analistlerinin, hatta son kullanıcıların test yapmasıyla sonuçlanıyor. Bu ise sağlıklı bir işletme modeli olarak görülmüyor. Daha olgun şirketlerde, test ekipleri, geliştirme ekiplerine rapor vermesi gereken, maliyetli  destek merkezleri olarak değerlendiriliyor. Bu şirketlerdeki test ekipleri, temel işlerini yapmaları için gerekli bütçe ve yetkiden yoksun olduğundan, beklenen başarıyı gösteremeyebiliyor.
 
Raporun “Test Organizasyonu ve Süreçler” bölümünde belirtilen, geleceğe yönelik öngörüler şöyle:

Beş yıl içinde yazılım geliştirme çalışmalarının, tek sorumluluğu test yapmak olan uzmanların denetiminde gerçekleşmesi bekleniyor. Aynı zamanda, iç kaynak test mühendislerinin büyüme oranının dış kaynak test uzmanlarının büyüme oranını geride bırakacağı düşünülüyor.
ISTQB Certified Tester gibi sertifikasyonlarla test profesyonellerinin görev tanımının netleşmesi bekleniyor. Görev tanımlarıyla birlikte rol ayrımları da oluşacak ve farklı sorumluluklara sahip farklı test ekipleri kurulacak. Test ekipleri içinde uzmanlaşma artacak.
Bağımsız test ekipleri desteklenecek ve geliştirme ekipleriyle birlikte varlığını sürdürecek. Test ekiplerinin en az mali denetim ekipleri kadar yetki sahibi olması ve doğrudan yönetim kuruluna rapor vermesi bekleniyor.
Projelerle bağlantılı ürün risklerinin artmasına paralel olarak testlerin rolü ve önemi de daha iyi anlaşılacak. Test uzmanlarına ve testlere bir “engelleyici” gözüyle değil, “her tür sorunda doğruyu söyleyen bir tanık” olarak bakılacak.
Test süreçleri, tasarım teknikleri ve metodolojileri, şirketleri profesyonel test hizmetlerine yatırım yapmaya yönlendirecek. Test süreci danışmanlığı, yakın gelecekte en yüksek değeri ve talebi oluşturacak.
Şirketlerin yatırımın geri dönüşü konusunda daha titiz davranmasıyla, testin önemi ve test çalışmalarına ayrılan bütçe artacak. Toplam sahip olma maliyetine ve kaliteye ilişkin temel performans göstergelerinin uygulamaya alınmasıyla, test işlem ve uzmanları hak ettikleri önem ve değere kavuşacaklar.
Yazılım testi alanında önemli bir büyüme potansiyeli söz konusu. Bu potansiyel, yazılım testinin, geleceği parlak bir sektör olacağını düşündürüyor.
Müşteri memnuniyetinin öneminin artmasına bağlı olarak, kullanılabilirlik, performans testlerini gölgede bırakacak ve fonksiyonel olmayan test kategorisinde fiili lider olacak.
Yazılım testine daha fazla zaman ve bütçe ayrılmasına, ayrıca daha çok önem verilmesine paralel olarak, şirketler de daha yapısal metodolojileri benimseyecek.
Yazılım testinin önemi arttıkça, şirketler sırasıyla test eğitimi ve sertifikasyonuna, test süreçlerine, test tasarımı tekniklerine ve test otomasyonu araçlarına yatırım yapacak.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!