Windows 10'da mavi ekran hatası neden olur? Windows 10 mavi ekran sorunu çözümü

Güncelleme Tarihi:

Windows 10da mavi ekran hatası neden olur Windows 10 mavi ekran sorunu çözümü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2022 20:24

Windows kullanıcıların zaman zaman yaşadığı sorunlardan biri mavi ekran sorunudur. Her ne kadar Windows 10’da bu sorun çok görülmese de bazı durumlarda halen bu sorun yaşanabilmektedir. Özellikle mavi ekran hatası ile beraber olabilecek birçok kayıp kullanıcıları rahatsız etmektedir. Windows 10’da mavi ekran hatası nasıl olur, Windows 10 mavi ekran sorunu çözümü hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

 

 Windows’un özellikle eski sürümlerinde sıkça görülen mavi ekran hatası, Windows 10’da da görülebilmektedir. Bu hatayı gidermek için uygulanabilecek birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Ancak birkaç yöntem ile kolay bir şekilde mavi ekran hatası çözülebilir.

  Windows 10’da Mavi Ekran Hatası Neden Olur?

  Windows 10’da mavi ekran hatası iki farklı sebep yüzünden oluşur. Bunlar yazılımsal ve donanımsal sebeplerdir. Windows 10’da mavi ekran hatası oluşmasına neden olan sebepler ise şu şekildedir;

 Yeni yüklenen programlar.

 Eski programlar.

 Bozulmuş programlar ya da dosyalar.

 Virüsler ya da bilgisayara yerleşmiş kötü yazılımlar.

 BIOS sürümü.

 Yetersiz hava dolaşımı ya da yetersiz depolama alanı.

 Bilgisayara bağlı birden fazla donanım olması.

Haberin Devamı

 Gevşek anakart ya da donanımda gevşeme.

 Bozulmuş birimler.

 Windows 10 Mavi Ekran Sorunu Çözümü

  Windows 10 mavi ekran sorunu sıklıkla yeni yüklenen programlar ve sürücüler sonucunda oluşabilmektedir. Mevcut sürüm içerisinde çalışmayan bazı dosyalar bu tarz hatalara neden olabilmektedir. Bundan dolayı mutlaka programlara ya da yazılıma güncelleme yaptıktan sonra mavi ekran hatası alıyorsanız bu programları kaldırınız. Eğer sürücü yüzünden mavi ekran hatası alıyorsanız sürücüyü eski haline getiriniz. Güncelleme işlemini iptal ediniz. Programları kaldırmak için uygulayabileceğiniz işlemler ise şu şekildedir;

 Başlat menüsüne giriş yapınız ve denetim masasına giriniz.

 Programlar bölümüne giriniz ve program kaldır seçeneğini işaretleyiniz.

 Windows 10 Eski Programlar ve Sürücüler

 Bazı durumlarda eski programlar ve sürücülerde Windows 10’da mavi ekran hatasına sebep olabilmektedir. Bu gibi hatalar almanız halinde, güncel versiyonları yükleyerek bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

 Windows 10 Bozulmuş Sistem Dosyaları

  Bazı durumlarda ufak hatalar bile Windows 10’da mavi ekran hatası oluşturabilmektedir. Eğer belirli sorunlar var ise sıklıkla Windows sürüm güncellemesi önermektedir. Ancak güncelleme sonucunda hala hata alıyorsanız birkaç işlem ile yeniden düzenleme yapabilirsiniz. Bunun için Windows’un ayarlar bölümüne giriş yapınız.

Haberin Devamı

  Güncelleştirme ve güvenlik menüsüne giriş yapınız. Sorunu düzeltmek için bu güncellemeleri yeniden güncelleyebilirsiniz. Bazı durumlarda düzeltme güncellemeleri seçeneği otomatik olarak çıkar bu seçenekleri seçerek de güncelleme yapabilirsiniz. Eğer tüm bu sistemler yok ise sistem geri yüklemeyi tercih edebilirsiniz. Sisteminizi eski haline getirebilirsiniz. Windows 10 güncellemeleri kaldırmak için uygulanabilecek olan işlemler ise şöyledir;

 Başlat bölümünden ayarlar kısmına giriş yapınız.

 Güncelleştirme ve güvenlik bölümüne giriş yapınız.

 Arından güncelleştirme görüntüleme kısmına giriniz.

 Güncelleştirmeleri kaldır seçeneğine giriş yapınız.

Haberin Devamı

 Sonrasında ise seçtiğiniz güncelleştirmeleri kaldırınız.

 Eğer sistem geri yükleme yapmak istiyorsanız uygulayabileceğiniz işlem ise şöyledir;

 Başlat bölümünden denetim masasına giriş yapınız.

 Arama bölümüne kurtarma yazınız.

 Sonrasında ise sistem bölümüne giriş yapınız ve geri yükleme noktası oluşturmaya tıklayınız.

 Ardından sistem geri yükleme seçeneğine giriş yapınız.

 Geri yükleme noktasını seçerek, sistemi eski haline getirerek mavi ekran sorununu çözebilirsiniz.

 Windows 10 Virüsler ve Kötü Amaçlı Yazılımlar

  Bilgisayar bulunan virüsler bazı durumlarda sistem hatasına ya da sürücü dosyalarında büyük oranda bozulma meydana getirebilir. Bu gibi durumlarda dosyalar bozularak mavi ekran hatası görebilirsiniz. Bunu çözmek için antivirüs programlarını kullanarak virüsü yok edebilir ve sistemi eski haline getirebilirsiniz.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!