Windows 10'da ekran görüntüsü nasıl alınır? Windows 10 ekran görüntüsü (SS) alma kısayolu

Güncelleme Tarihi:

Windows 10da ekran görüntüsü nasıl alınır Windows 10 ekran görüntüsü (SS) alma kısayolu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2022 01:13

Ekran fotoğrafı çekmek günümüzde en sık yapılan işlemlerden ve ihtiyaçlardan biridir. Bu özellik hemen herkesin ihtiyaç duyduğu bir durumdur. Ekran görüntüsü çekme Windows içerisinde standart olarak yer alan, sabit özelliklerden biridir. Windows 10’da ekran görüntüsü nasıl alınır ve Windows 10 ekran görüntüsü alma kısayolu hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

 

 Windows 10 üzerinden ekran görüntüsü almak son derece kolaydır. Bunun için bilinen iki ana yöntem bulunmaktadır.

  Windows 10’da Ekran Görüntüsü Nasıl Alınır?

  Ekran fotoğrafı alma her an, her saniye ihtiyaç duyulabilecek durumlardan biridir. Ekran görüntüsü almak özellikle birçok kullanıcıların işlemlerini daha kolay bir hale getirmektedir. Ekran görüntüsü alma özelliği Windows 10 sistemleri içerisinde, standart bir özellik olarak bulunmaktadır.

  Ekran görüntüsü almak için en çok kullanılan yöntemlerden biri klavyeden destek almaktır. Bunun için klavye üzerinde bulunan print screen ya da kısaltması ile PrtSc tuşu kullanılmaktadır. Bu tuşu kullanarak otomatik olarak ekran görüntüsü alınabilir. Bununla beraber bazı durumlarda bu tuşun fonksiyonu değiştirilebilir ya da eski haline getirilebilir. Bu alınan görüntüyü Paint veya Photoshop gibi uygulamalar içerisine atarak yeni doküman oluşturarak kayıt edebilirsiniz. Bunu yapmak için bu uygulamalara girerek paste, Ctrl+V tuşlarına aynı anda basmanız gerekmektedir.

Haberin Devamı

  Eğer Paint ya da herhangi bir fotoğraf düzenleme uygulaması kullanmak istemiyorsanız daha pratik bir yöntem ile de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için uygulayabileceğiniz yöntem ise şu şekildedir;

 Windows tuşuna basarak PrtSc tuşuna basarak ekran görüntüsü alınır.

 Bu görüntüler, ekran görüntüleri klasörü için otomatik olarak görüntü almaya yardımcı olmaktadır.

 Ekran görüntüsü klasörü Windows 10 içerisinde Screenshots klasörü içerisinde yer almaktadır.

 Screenshots klasörü C klsörü içerisinde kullanıcı bölümünde, pictures klasörünün altında bulunan Screenshots klasöründe yer alır. Screenshots klasörüne direk erişim sağlamak için başlat arama çubuğuna da bunu yazabilirsiniz.

 Bu sistem ile kaydı alınan resimler PNG olarak kaydedilir. Otomatik olarak kaydedilen bu resimleri dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

 Windows 10 Ekran Görüntüsü SS Alma Kısayolu

  Eğer ilk yöntemi kullanmak istemeyen kişiler var ise ikinci olan yöntemi deneyerek de ekran görüntüsü alabilir. Bu yöntem için öncelikle sol alt bölümde yer alan arama kısmına giriş yapınız. Arama bölümü bazı Windows sürümlerinde başlat kısmında yer almaktadır. Arama bölümü içerisine ekran kelimesini yazınız. Sonrasında ise ekran alıntısı aracı isimli bir yazılım ortaya çıkmaktadır. Bunun üzerine tıklayarak arayüze giriş yapınız.

Haberin Devamı

  Ekran alıntısı aracı ekran görüntüsü almak için kullanılan, son derece kolay bir yazılımdır. Bu aslında sıklıkla ekran görüntüsü almak zorunda kalan kişilerin daha pratik bir şekilde görüntü almasına yardımcı olmaktadır. Bunun içerisinde beş adet farklı menü vardır. Yeni menüsüne giriş yapılması halinde otomatik olarak sistem ekran görüntüsü almaya hazır hale gelmektedir. Modun kullanım şekli ve özellikleri ise şu şekildedir;

 Modun içerisine ise serbest ekran alıntısı, dikdörtgen ya da biçimli ekran alıntısı gibi yerler bulunmaktadır.

 Bununla beraber pencere ekran alıntısı ya da tam ekran alıntısı gibi seçeneklerde bulunmaktadır.

 Geciktirme bölümünde ise isterseniz geciktirme yok ya da saniye seçenekleri vardır.

Haberin Devamı

 İptal menüsü ise ekran görüntüsü alma işlemini iptal etmektedir.

 Bu menü üzerinden dilediğiniz gibi ekran görüntüsü alma işlemini uygulayabilirsiniz.

 Bu araç oldukça kolay bir şekilde kullanılabilir. Ayrıca ekran görüntüsü almanın birçok farklı versiyonunu göstermektedir. Tek tek ekran görüntüsünü ayarlamak yerine kullanıcılara sadece işe yarar ekran görüntüsü alma hizmeti saplar. Bununla beraber serbest çekim özelliği sayesinde birçok farklı ekran görüntüsü alınabilmektedir. Ekran görüntüsü çekme yazılımı içerisinde birbirinden farklı formatta ekran görüntüsü almak mümkündür. JPG, HTML, GIF ya da PNG gibi seçenekleri de bu uygulama için kullanabilirsiniz.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!