Windows 10'da dns ayarları nasıl yapılır? Windows 10 DNS değiştirme ve ayarları

Güncelleme Tarihi:

Windows 10da dns ayarları nasıl yapılır Windows 10 DNS değiştirme ve ayarları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2022 01:09

Her bilgisayarda belirli dönemlerde internette yavaşlama yaşanabilir. Bu gibi durumlarda kullanıcılar çeşitli yöntemler ile internet hızını yükseltmek ister. Windows 10 içinde bu durum aynı şekilde gerçektir. Windows 10 için DNS ayarlarını değiştirmek için uygulanabilecek birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. DNS ayarlarını değiştirerek daha hızlı bir şekilde internet içerisinde işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Windows 10’da DNS ayarları nasıl yapılır, Windows 10 DNS değiştirme ve ayarları hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

 

 Hızlı bir internete sahip olmak için en sık tercih edilebilecek yöntemlerden biri DNS ayarlarını değiştirmektedir. Domain Name System kısaca DNS özellikle internette daha rahat dolaşımına yardımcı olan bir alandır. 

 Windows 10’da DNS Ayarları Nasıl Yapılır?

  Her internet sağlayıcısı, abonelerine daha hızlı bir şekilde internete erişim sağlaması için DNS adreslerini ve tüm ağ bağlantılarını sağlamaktadır. Bu sistemler genelde abone olduğunuz yerden otomatik olarak yapılmaktadır. Ancak bazı durumlarda DNS yavaş çalışmaktadır. Bu gibi durumlarda mevcut olan DNS ayarları değiştirilmektedir. 

 Windows 10 DNS Değiştirme ve Ayarları 

 Windows 10 DNS değiştirme ve ayarları için uygulanabilecek olan iki yöntem vardır. Bu yöntemler ise şu şekildedir; 

Haberin Devamı

Denetim masası üzerinden DNS ayarları değiştirilebilir. 

Komut istemi yapılarak, DNS ayarları değiştirilebilir. 

DNS değiştirmek için alternatif olarak tercih edilebilecek ili yöntem bulunur. Bu işlemler genel olarak herkesin tercih ettiği işlemdir. Diğer ise komut istemi sıklıkla diğer işlem de başarılı olmadığında denenir. 

 Denetim Masası Üzerinden DNS Ayarlarını Değiştirmek

  Öncelikle denetim masasına giriş yapınız ardından ağ ve internet bölümüne giriniz. Ağ ve paylaşım merkezine giriniz. Mevcut olarak bağlı olduğunuz ağ bölümüne giriniz. Bu bölüme sağ tık yapınız. Özellikle kısmına giriş yapınız. İnternet protokolü sürüm bölümü altında bulunan özellikler kısmına tıklayınız. Arından DNS sunucu adresi kullan bölümüne giriş yapınız. Mevcut olan DNS adresini kutucuğa giriniz.

  Denetim masası üzerinden DNS değiştirmek için öncelikle denetim masasına giriniz. Ağ paylaşım bölümünde yer alan bağdaştırıcı ayarları kısmına giriş yapınız. Ardından ağ bağlantısına sağ tık yapınız. Özellikle bölümüne giriş yapınız. Özellikle bölümünde yer alan internet protokolü kısmını seçiniz ve altında bulunan özelliklere tekrardan tıklayınız.

  Sonrasında ise önünüze DNS sunucu değiştirme bölümü çıkacaktır. DNS sunucu adreslerini istediğiniz gibi işaretleyin veya yazınız. Sonrasında ise tamam kısmına tıklayınız. Yeni DNS’i bağdaştırıcıya entegre edebilmek için tekrardan tamam bölümüne basınız, ardından işlemi bitiriniz.

Haberin Devamı

  Komut İstemiyle DNS Ayarları Değiştirme

  Bazı durumlarda denetim masası üzerinden bu işlemler uygulanamaz ya da denetim masası açılmaz. Bu gibi durumda komut satırı üzerinden de DNS değiştirme işlemi uygulanabilir. Bunu birkaç kod ile kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Bu işlemi yapmak için uygulamanız gereken yöntemler ise şu şekildedir;

 Başlata sağ tık ile tıklayınız arından komut istemi bölümü seçeneğine giriş yapınız.

 Ağ bağdaştırıcı adlarını görmek için ise enter tuşuna basarak “wmic nic get NetConnectionID” yazınız. Arından enter tuşuna basarak işlem yapmak için başlayınız.

 DNS IP adresi için “interface ip set dns name= ADAPTOR-İSMİ” yazınız sonrasında ise source=static bölümünü ayarlayınız. Ardından address=x.x.x.x. bölümünü düzenleyiniz.

Haberin Devamı

 Ek bir DNS IP yazmak için interface ip add dns name= adaptor ismini yazınız. Sonrasında ise istediğiniz DNS adresi ile bu kısmı değiştiriniz. Mutlaka bu alanları tam olarak değiştiriniz. Arından Windows 10 DNS ayarlarını değiştirmeyi yapınız. Adımları tek tek takip ediniz. Sonrasında yeni DNS adresinizi kullanabilirsiniz. Birden fazla olarak DNS adresi eklemek için ise komutun son bölümünde yer alan index bölümünü her seferinde artırınız.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!