Vücuttan ayrı çalışabilen biyonik kol

Güncelleme Tarihi:

Vücuttan ayrı çalışabilen biyonik kol
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2009 11:32

Sadece beyin dalgaları ile kontrol edilebilen biyonik el ilk test aşamasında başarılı oldu.

Haberin Devamı

Avrupalı bilim adamları, uzun süredir üzerinde çalıştıkları ve tamamen düşünce gücüyle çalışabilen biyonik kol teknolojisinde nihayet başarıya ulaştı. Bu yeni sistem sayesinde artık kolu olmayanlar düşünce gücüyle biyonik kollarını hareket ettirebilecek.

Biyonik kolu ilk kez kullanan ve bir trafik kazasında bir kolunu kaybeden 26 yaşındaki Pierpaolo Petruzziello'nun sinir sistemine bağlanan elektrotlar aracılığıyla geliştirilen bu biyonik kolu sadece düşünce gücüyle rahatça hareket ettirebildiği görüldü.

"Biyonik kolu kullanırken gerçek elimi kontrol etmiş gibi hissediyorum" diyen Petruzziello, biyonik kola alışma sürecinde başlarda zorluk çektiğini, ama bu sürecin ardından aklından geçirdiği hareketlerin %95'ini biyonik kola iletebildiğine dikkat çekti.

Avrupa Birliği 5 yıldır bu tip çalışmalar yürüten LifeHand adlı organizasyonu destekliyor ve şimdiye kadar 3 milyon Euro civarında maddi destekte bulundu. Devam eden çalışmalar sayesinde daha fazla organın biyonik benzerlerinin üretilebilmesi ve engellilerin yaşamlarına sorunsuz olarak devam edebilmesini hedefleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!