UX'i bir kariyer olarak düşünenler nelere dikkat etmeli?

Güncelleme Tarihi:

UXi bir kariyer olarak düşünenler nelere dikkat etmeli
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2019 09:07

Uxservices tarafından düzenlenen kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik etkinliği UXistanbul’un beşincisi yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Katılımcılardan biri de BMW Group Kıdemli Strateji ve UX Tasarımcısı Sebastian Gier'dı. Mobilite deneyiminden bahseden Gier, UX'i kariyer olarak düşünenlere önemli tüyolar verdi.

Haberin Devamı

Bir UX tasarımcısının otomotiv grubundaki rolü nedir?

Bir UX tasarımcısının rolü, bir ürün veya hizmetle etkileşimde pozitif bir insan deneyimi tasarlamaktır. Otomotiv bağlamında, marka, araç içi, arayüz, dijital hizmet temas noktaları ve diğer birçok deneyimin tasarlanması ile ilgilidir. Kapıyı açma deneyimi, direksiyon simidine dokunma duygusu ve navigasyon arayüzüne gidilecek hedefin girilmesinin nasıl hissettirdiği ve nasıl çalıştığı gibi. Yani sadece dokunsal deneyimlerle kısıtlı değildir, aynı zamanda ses etkileşimi gibi uzaysal deneyimlerle de ilgilidir.

Mobilite deneyimi nedir?

Mobilite deneyimi, kullanıcıların kendilerini gitmek istedikleri hedefe taşıyacak bir ürün veya hizmeti kullandıklarında edindikleri deneyimdir. Araç deneyimi ile karşılaştırıldığında, mobilite deneyimi daha büyük resme bakar ve aracın ötesine geçen temas noktalarını içerir: Rotayı planlamak, araç ve rota hakkında durum bildirimi, dijital bir hizmet rezervasyonu gibi.

Haberin Devamı

BMW Xplore projesi nedir?

BMW Xplore benim İsveç'teki Umeå Tasarım Enstitüsü ile Almanya'daki BMW Grubu işbirliği ile hayata geçirdiğim master tezim. Amaç, kullanıcı görüşmelerine, hızlı prototip oluşturmaya ve yinelemeli ve ortak yaratıcı konsept geliştirmeye dayanan geleceğin mobilite hizmetini oluşturmaktı. Kullanıcıların görüşlerine dayanarak, bu sorunları çözmek için çözümler geliştirdim. Sonuç olarak servis vizyonunu anlatan filmler, bir uygulama prototipi, araç için yazılım prototipi ve iç donanım etkileşimi prototipi elde ettim. Projem bugüne dek 6 uluslararası tasarım ödülü kuruluşu tarafından kabul edildi.

Dilerseniz sebastiangier.comn/bmw adresinden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

UX'i bir kariyer olarak düşünen insanlara (kariyer yollarının başında bulunanlar ve öğrenciler) önerileriniz nelerdir?

Hem düşünmeyi hem de yapmayı öğrenmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Genelde tasarımcılar sadece bir alanda iyidir ancak en iyi portföyler ve tasarımcılar her ikisini de yapabilirler. Özellikle kariyerin başlangıcında işin “zanaat” kısmının öğrenilmesi önemli (örneğin, kullanıcı arayüzü tasarımı veya bilgi mimarisi) ancak stratejiyi de unutmamalı; yenilikçiliği sürdürmek için tasarım mitolojilerinin nasıl uygulanacağını öğrenmeli. Bir UX tasarımcısı olarak, diğer birçok tasarım disipliniyle etkileşime gireceksiniz. Bu yüzden öğrenmeyi asla bırakmamak ve başkalarının zanaatına empati önemlidir. Ayrıca staj yapmayı ve sabırlı olmayı gerçekten öneririm. UX'te iyi olan profesyonellerden ve insanlardan öğrenin, öğrenme eğrisini hızlandırmaya yardımcı olur. Hayattaki herhangi bir şeyde mükemmel olmak çok uzun süren bir çalışma gerektirir ancak öğrenmeye devam eder ve becerilerinizi geliştirirseniz, mümkündür. Öğrenmenin sonu yoktur, özellikle de UX tasarımı yaşam boyu öğrenmedir. UX tasarımının uygulandığı yere bağlı olarak, öğrenilecek çok sayıda perspektif ve başka şey vardır. Bir UX tasarımcısı rolünün tek sabit yönü, mitolojiler ve ilkeler ile projeler için kullanılan araçlardır ve olumlu bir insan deneyimi yaratmaktır. Ancak her disiplin ve projenin, yeni ve yeni zorluklar ortaya çıkaran kendine has özellikleri ve yönleri vardır.

Haberin Devamı

Genç tasarımcılara tasarımın gücü konusunda ilham vermek için, tasarım liderleri ve uygulayıcıları ile tasarımın ne olduğu, neden ve nasıl ilerlediği hakkında konuştuğumuz “Designdrives” podcast’ini başlattım. Şimdiye kadar Amazon, Microsoft, IDEO, Steelcase, Spotify ve NASA gibi kurumlarda çalışmış olan ya da halen çalışan tasarımcılarla röportaj yaptık. Tasarım, insanların hayatlarına inanılmaz derecede önemli ve olumlu katkılar sağlayabilir. Ben de bu insanların hikayelerini ve kariyerleri boyunca öğrendiklerini keşfetmek istiyorum. Ayrıca tüm bunların dünyanın dört bir yanındaki genç tasarımcıları olumlu yönde değişmeleri için onlara ilham vermesini sağlamayı istiyorum.

OTOMOTİV TASARIMI ENDÜSTRİSİ KENDİ EVRİMİNDE İLGİNÇ BİR NOKTADA

Haberin Devamı

Otomotiv tasarım endüstrisinin kendi evriminin ilginç bir noktasında olduğunu düşünüyorum. İnsani deneyimin, tasarım kararlarını, yaklaşımlarını ve çözümlerini stratejik bir şekilde yürütmek için merkezi bir bakış açısı olduğuna inanıyorum. Örneğin, otonom araçlar için iç mekan deneyimleri gibi, mobilite konusunda büyük fırsatlar bulunduğuna inanıyorum. Tasarım, bu geleceği insan-ihtiyaç perspektifinde şekillendirmede çok önemli ve merkezi bir rol oynayacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!