Uno Oyunu Nedir Ve Nasıl Oynanır? Uno Oyun Kartları Ve Kuralları

Güncelleme Tarihi:

Uno Oyunu Nedir Ve Nasıl Oynanır Uno Oyun Kartları Ve Kuralları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 21:12

İnsanların daha çok eğlenmeleri ve iyi vakit geçirmeleri için birçok oyun çeşidi bulunmaktadır. Bu oyunların kimi eğitici olurken kimi ise zekayı çalıştırmaya yarar. Sevilen oyunlardan biriside UNO isimli eğlenceli oyundur. UNO oyunu nedir ve nasıl oynanır? UNO oyun kartları ve kuralları nelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Dünya üzerinde ortaya çıkan her oyunun belirli amaçları bulunmaktadır. Bu amaçlar oyunu oynayan kişilerin iyi vakit geçirmeleri adına işe yaramaktadır. Özellikle son yıllarda oyunlara olan ilgi artmaktadır.

UNO Oyunu Nedir ve Nasıl Oynanır?

UNO oyunu, ABD'de ortaya çıkmış olan bir kart oyunu olarak bilinmektedir. Oyunun ilk çıktığı günden beri çok büyük bir ilgiye neden olduğu görülmüştür. Oyunda dikkat çeken amaç ise eldeki kartları en önce bitirmektir. Bunu başaran kişi oyunun galibi olmaktadır.

UNO oyununu oynamak için öncelikle en az iki kişiye ihtiyaç vardır. UNO oyununu 6 yaşından itibaren herkes keyifle oynayabilir. Özellikle çocuklu olan aileler için çok güzel bir eğlence olduğu görülmektedir. Bundan dolayı oyunun ismi son zamanlarda sıkça duyulmaktadır.

Nasıl Oynanır?

Haberin Devamı

- Öncelikle her oyuncunun kapalı kartlardan bir tane seçme hakkı bulunmaktadır. Bu kartlarda yazan sayılardan en yüksek olanından başlanarak düşüğe doğru kartlar dağıtılmaktadır. Her oyuncunun 7 kart alma hakkı bulunmaktadır.

- Oyunculara dağıtılan kartlardan kalanlar kenara ayrılır. Bunlara çekme destesi denilmektedir. Çekme destesinin en üstündeki kart açılır ve oyuncular soldan başlayarak oyuna devam eder.

- Oyundaki amaç açık olan kart ile atılan kartı eşleştirmektir. Eşleşen kartlar elden çıkarılır. Ancak eşleşme olmadığı sürece elde kartlar birikmeye devam eder. Çünkü eşleşme olmadığı zaman o oyuncu desteden yeni kart almaktadır.

- Kartların eşleşmesi için ya sayı ya da renk aynı olmalıdır. Örneğin mavi kart atılmışsa üzerine mavi kart atmak gerekir. Oyun bu şekilde devam eder ve kartları en hızlı bitiren kişi oyunu kazanmış olur.

UNO Oyun Kartları ve Kuralları

UNO oyununu en az iki kişiyle oynamak mümkündür. En fazla ise 10 kişinin oyuna dahil olması mümkündür. Zaten genel olarak bu oyunun 4 veya 6 kişiyle oynandığı görülmektedir.

Yön Değiştir: bu kart geldiği zaman oyunun yönü değişmektedir. Yani oyuna sağdan başladıysanız eğer oyun soldan dönmeye başlar. Soldan başladıysanız eğer bu seferde oyun sağdan devam eder.

Haberin Devamı

2 Kart Al: Bu kart ile bir sonraki oyuncu iki kart çeker ve o el oynamaz. Kartın eşleşmesi ise aynısıyla veya aynı rengi ile mümkündür.

El Geçer: Bu kart oynandığı zaman bir sonraki oyuncu atlanır ve o el oynamaz.

Joker: Bu kartın sahibi olan kişi oyunun devam edecek olan rengini belirleme hakkına sahiptir.

El Değiştir: Kartın sahibi bu kartı kullandığı zaman başka bir desteyi seçerek alabilir.

4 Kart Al & Joker: Bu kart kullanıldığında ise kartın sahibi olan kişi oyunda devam edilecek olan rengi seçebilir. Ayrıca kartın sahibinden sonra sıra kimdeyse o kişi 4 adet kart çeker ve o el oynamaz. 

İçi Boş Kağıt: Bu karttan destede 3 adet vardır ve bu karta istediğiniz kuralları yazma hakkınız bulunmaktadır.

- Oyunun sonunun gelmesi için sondan bir önceki kartını atınca elinde tek kart kalan kişi UNO diye bağırır. Ardından elinde hiç kart kalmayan kişi ile tur biter. 500 puana ulaşan oyunu kazanır.

Üzerinde sayı olan kartlar;

Kendi değerleri = (0-9 Puan)

Yön Değiştir = 20 Puan

2 Kart Al = 20 Puan

El Geçer = 20 Puan

4 Kart Al & Joker = 50 Puan

Joker = 50 Puan

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!