Telefonlar artık kulakla kullanılabilecek

Güncelleme Tarihi:

Telefonlar artık kulakla kullanılabilecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2017 05:16

Akıllı telefonlarda dokunmatik ve ses ile kontrol bilim insanlarının geliştirdiği yeni teknolojiyle tarih olacak gibi duruyor. Çünkü yeni teknoloji ile telefonların kulak kanalındaki kas hareketleriyle kontrol edilebilmesini sağlandı.

Haberin Devamı

Elimizin dolu olduğu durumlarda telefonu kontrol edemiyoruz. Hele kalabalık bir ortamdaysak ve çok fazla gürültü varsa ses ile kontrol özelliği de bir işe yaramıyor. Bu konuya dikkat çeken teknoloji geliştiricileri akıllı telefonların yüz ve kulak hareketleriyle kontrol edilmesine olanak sağlayacak bir sistem oluşturdu. 

KULAK KANALINA YERLEŞTİRİLEN BİR SENSÖR İLE TELEFON KONTROLÜ MÜMKÜN OLACAK

Almanya'nın Fraunhofer Enstitüsü'nde görev yapan bilim insanları, telefonun yüz hareketleriyle kontrol edilmesini sağlayan ve bu hareket durumlarını kulaktan tespit eden bir sensör geliştirdi. EarFieldSensing (EarFS) olarak bilinen teknoloji ile kulak kanalına yerleştirilen bir sensör sayesinde göz kırpma, gülümseme gibi yüz hareketlerinin etkisiyle kulak kanalındaki küçük kas hareketlerini tespit ediyor. Ayrıca başı aşağı-yukarı, sağa-sola sallama gibi hareketleri de algılayabiliyor.Ayrıca, sensörlerin, yürüyüş esnasındaki titreşim ve dış müdahaleden etkilenmemesi için kulak kepçesine dışardan gelen sinyalleri kaydeden ek bir referans elektrodu uygulandı.

Telefonlar artık kulakla kullanılabilecek


Bu yüz hareketlerinin her biri, aramaların alma/ reddetme veya bir çalma listesindeki şarkının değiştirilmesi gibi farklı görevlere atanabiliyor. Tüm komutlar ilgili akıllı telefon üzerinde toplanarak, işlenebiliyor.

Haberin Devamı

İddialara göre, bu teknoloji sayesinde sürücülerde uyku tespiti yapılabilecek ve şuuru yerindeyken, bedenen felç olan hastalarla iletişim kurulabilecek. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!