Savaş robotları isyan mı ediyor?

Güncelleme Tarihi:

Savaş robotları isyan mı ediyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2008 12:26

ABD'nin Irak'ta kullandığı savaş robotları, komutlara uymadıkları için geri çağrıldı.

Haberin Devamı

ABD ORDUSUNUN TERMİNATÖR'LERİSon günlerde robotların savaşlarda kullanılmasının etik olup olmadığı yoğun bir şekilde tartışılırken, hatta bu robotların büyük savaş suçları işleyebileceği iddia edilirken, Kuzey ırak'taki bazı robotlar, söz dinlemedikleri için geri çağrılmaya başlandı bile...

Şu an, ırak'ta yaklaşık 162 savaş robotu bulunuyor. afganistan'da ise bu sayı 2007 yılı itibariyle 5.000'i buluyor. Robotların pek çoğu, bomba denetiminde ve keşif aktivitelerinde kullanılıyor. Ancak bazı robotlar ölümcül silahlarıyla taktik saldırı geliştirebiliyor; yani basit misyonları olan diğer robotlardan oldukça farklı bir görevi üstleniyor.

Tüm bu robotlar insanların denetiminde olsalar da, tartışmalar dinecek gibi görünmüyor. Amerikan ordusunda görev yapan Kevin Fahey, geçtiğimiz aylarda şu açıklamayı yapmıştı: "Eğer robotlardan yana bir aksilik olursa, robotların kullanımına en az 10 -20 yıl ara verilebilir."

Haberin Devamı

Fahey bu açıklamayı yaparken çok dikkatli hareket ettiklerini ve bir sorun yaşanmasının söz konusu olamayacağı konusunda son derece iddialı görünüyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde bu yönde büyük hareketlilik yaşandı: TALON SWORDS adı verilen ve makineli tüfekle donatılmış olan bazı robotlar, tam da etik tartışmaları sürerken, operatörlerinin sözünü dinlemediği gerekçesiyle merkeze geri çağrıldı. Söylenenlere göre bu robotlar, taşıdıkları silahları, bir komut ya da emir olmaksızın kendi askerlerine doğrultabiliyor.

Etik tartışmalarının sonu bitmek bilmezken, bu olayın da patlak vermesiyle yakın gelecekte çok önemli gelişmelerin yaşanacağını söyleyebiliriz. Hatta TALON SWORDS'un geri çağrılması, ölümcül savaş robotlarının sonu anlamına bile geliyor olabilir. Fahey'in söylediği gibi, ölümcül silahlarla donatılmış olan savaş robotlarının itaat sorunu büyür ve bu silahlar bir gün masumlara ya da yanlış tarafın askerlerine kurşun yağdırmaya başlarsa, abd ordusu içinden çıkamayacağı büyük bir skandala imza atabilir. Son gelen itaatsizlik haberleri ve robotların geri çekilmesi vakası da bu skandalın çok uzakta olmadığının en güzel göstergesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!