Renklere tepki veren robot

Güncelleme Tarihi:

Renklere tepki veren robot
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2010 16:15

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından düzenlenen “İTÜ Robot Olimpiyatları”na katılan Atılım Üniversitesi Robot Topluluğu, renklere tepki veren “tavşan” ismini verdikleri robot geliştirdi.

İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübünce bu yıl 4'üncüsü düzenlenen yarışma, Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'ndeki açılış töreniyle başladı.
Törende konuşan İTÜ Rektörvekili Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ'nün ulusal ve bölgesel anlamda en iyi teknik üniversitelerden biri olduğunu söyledi.

İTÜ'nün araştırma ve geliştirme projelerine büyük önem ve imkan verdiğini dile getiren Prof. Dr. Karaca, özellikle Türk tekno kentleri arasında en donanımlı kurumun, “Arı Teknokent”olduğunu anlattı.

400'e yakın firmanın “Arı Teknokent”te yer edinmek için başvurduğunu ifade eden Prof. Dr. Karaca, çok eski bir tarihe sahip İTÜ'nün uzay bilimi çalışmalarında da çok önemli bir noktaya geldiğini söyledi.

İTÜ Elektronik ve Elektrik Mühendisliği Dekanı Prof. Dr. Hakan Kurtman ise İTÜ'nün Türk teknolojisine ve mühendisliğine çok büyük katkısı olduğunu kaydetti.

“TAVŞAN” ROBOTU

Renk tanıyan “Tavşan” ismini verdikleri robotla yarışmaya katılan Atılım Üniversitesi Robot Topluluğu adına AA muhabirine bilgi veren Mekatronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Alp Koçar, robotu, biyobenzetim yöntemiyle yaptıklarını anlattı.

Bir tavşanın yürüme mekanizmasının aynısını, robotta taklit etmeye çalıştıklarını söyleyen Koçar, “Bir tavşan nasıl yürüyor ve nasıl tepki veriyorsa ondan yola çıktık. Yüksek ışık tutulduğunda tavşan tepkisiz kalır. Bizim robotumuz da ışık tutulduğunda tepkisiz kalıyor. Tavşanı sevdiğinizde de kulaklarını kaldırır. Bizim robotumuzu da okşadığımız zaman kulaklarını kaldırıyor” şeklinde konuştu.

Robota yerleştirdikleri kamerayla nesneleri takip etmesini sağladıklarını belirten Koçar, “Robota yerleştirdiğimiz sistem ve yazılım sayesinde renkleri tanıma özelliği sağladık. Ancak robotumuz şu an için sadece turuncu renklerini tanımlayabiliyor. Elimizde havucu gezdirdiğimiz de robot da havucun yönüne doğru başını yöneltiyor. Ama istediğimiz kadar renk değerlerini robota yükleyerek tanımasını sağlayabiliriz” diye konuştu.

Robotun 500 TL'ye mal olduğunu dile getiren Koçar, amaçlarının ilerde sadece renk değil de yüz tanıma sistemlerini de robota yüklemek olduğunu kaydetti.
Yarışmaya Tokat Zile Endüstri Meslek Lisesinden katılan Robot Kulübü öğretmenlerinden Ali Rıza Doğan ise 10 robotla yarışmaya katıldıklarını ifade etti.
Yaptıkları robotlardan bazılarının yangın söndürme özelliğine sahip olduğunun altını çizen Doğan, “Robot içindeki labirent, ateşi görünce söndürme özelliğini devreye sokuyor” dedi.

Mini sumo, basit çizgi izleyen, gelişmiş çizgi izleyen, süpürge, yangın söndüren, kendini dengeleyen robot ve serbest kategorilerinde gerçekleştirilecek yarışma, ilgi çekici, yenilikçi seminerlerin ve söyleşilerin yer alacağı ve birbirinden ilginç robotların sergileneceği etkinlik, robotik meraklılarını bekliyor.
Türkiye'den çeşitli üniversite ve liselerin katıldığı yarışma 17 Nisana kadar sürecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!